Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Η ΛΑΓΟΥΔΟΤΡΥΠΑ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ : Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου, άλλοτε (στα 1865)

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου, άλλοτε (στα 1865) κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Ένας μαθηματικός, ο Λιούις Κάρολ, ψάχνει απαντήσεις σε φιλοσοφικά ερωτήματα, κάνοντας βαρκάδα και προσπαθώντας να διασκεδάσει την πλήξη της 11χρονης Άλις Λίντελλ, σκαρώνει μια ευφάνταστη και ευφυή ιστορία, δίνοντας συγχρόνως ζωή στις απορίες και στα οράματα της παιδικής ψυχής.


Τα θέματα της ταυτότητας και του χρόνου, του ονείρου, της πραγματικότητας και των κοινωνικών συμβάσεων ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου. Η λογοτεχνία πλέκεται με τα μαθηματικά, με αλληγορικά στοιχεία και συμβολισμούς. Η Αλίκη μπαίνοντας στη Χώρα των Θαυμάτων έρχεται αντιμέτωπη με την αιφνίδια ανατροπή των βικτωριανών αντιλήψεων.

«Δεν είμαι η ίδια με κείνη που σηκώθηκε το πρωί, αλλά ποια είμαι τέλος πάντων;» αναρωτιέται. Η φαντασία, ο αυθορμητισμός αλλά και η σάτιρα κυριαρχούν στο έργο, με καλύτερη σκηνή, αυτή με τα ομιλούντα λουλούδια, εμπνευσμένη από το ποίημα «Maud» του Άλφρεντ Τένισον.


Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και δεν λείπει, εδώ και ενάμιση αιώνα, από καμμία καταρτισμένη συλλογή παιδικών βιβλίων. Η Βιβλιοθήκη μας το διαθέτει σε δύο διαφορετικές εκδόσεις.

Πηγή : Kythera Library (facebook)