Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης στην Αθήνα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΤΥΠ Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) κ. Ηρακλή Δρούλια καθώς και με υπηρεσιακά στελέχη του οργανισμού είχε σήμερα ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση των ενεργειών ανέγερσης των δύο νέων σύγχρονων εξαθέσιων Δημοτικών Σχολείων των Κυθήρων, βορείου και νοτίου τμήματος. Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε την αταλάντευτη θέληση της Δημοτικής Αρχής για άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών που έχουν σταματήσει επί αρκετά χρόνια. Ήδη προ ολίγων ημερών ο κ. Δήμαρχος απέστειλε επιστολές στις συναρμόδιες υπηρεσίες για την συγκρότηση επιτροπής κρίσης καταλληλότητας για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου Βορείου Τμήματος, σε οικόπεδο που και στο παρελθόν κρίθηκε κατάλληλο και αναγκαίο και για το οποίο έχει ήδη εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού του ως χώρου ανέγερσης σχολείου και έτσι παρέχεται η δυνατότητα απόκτησής του είτε από τον ΟΣΚ είτε από τον Δήμο.
Σε ό,τι αφορά στο νέο Σχολείο Νοτίου Τμήματος θα υπάρξει και εδώ επιστολογραφία του κ. Δημάρχου προκειμένου το συντομότερο δυνατό να γίνει η αυτοψία της επιτροπής κρίσης καταλληλότητας και έτσι να ξεκινήσει και η διαδικασία για το σχολείο αυτό, που επίσης έχει παγώσει, κυρίως λόγω προσφυγών. 

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος συνάντησε το Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Ταταρόπουλος καθώς και κλιμάκιο ιδιωτών μηχανικών των Κυθήρων. Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας. Συζητήθηκε το θέμα της Πολεοδομίας και ύστερα από πρόταση του κ. Δημάρχου, ο κ. Μώραλης δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει το Β΄Τμήμα της ΥΔΟΜ Πειραιά με τους υπαλλήλους που απαιτούνται προκειμένου να εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση. Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στο Τμήμα Έκδοσης Αδειών και στο Τμήμα Πολεοδομικών και Τοπογραφικών Εφαρμογών, τα οποία και θα ενισχυθούν. Παράλληλα οι δύο Δήμαρχοι σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο θα επεξεργαστούν σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου τα νησιά της Αντιπεριφέρειας να εξυπηρετούνται πολεοδομικά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όχι του Δήμου, ακριβώς όπως έγινε δηλαδή με τις τεχνικές υπηρεσίες (πρώην ΤΥΔΚ), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ν. 3979/2011. Ο κ. Μώραλης ήταν πλήρως ενημερωμένος για το ζήτημα και η σύσκεψη διήρκεσε περισσότερο από 1 ώρα, ενώ επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας των δύο Δημάρχων. Ο κ. Χαρχαλάκης ευχαρίστησε και δια ζώσης τον κ. Μώραλη, τόσο για τη συνάντησή και τη διάθεσή του να βοηθήσει όσο μπορεί στο ζήτημα της ΥΔΟΜ, όσο και για την παραχώρηση του απορριμματοφόρου του Δήμου προς το Δήμο Κυθήρων. 
Τέλος, συνάντηση είχε ο κ. Δήμαρχος και με τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, παρόντος και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παν. Χατζηπέρου. Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του κ. Δημάρχου και αφορούσε σειρά ζητημάτων αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ. Ο κ. Δήμαρχος παρέδωσε στον κ. Υπουργό την κοινή δήλωσή του με τον Δήμαρχο της Αμφίπολης, για την οποία ο κ. Υπουργός ήταν ήδη ενήμερος από τα ΜΜΕ, ενώ ζήτησε να υπάρξει διάχυση των αποτελεσμάτων της νέας ενάλιας έρευνας στα Αντικύθηρα και στις τοπικές κοινωνίες των δύο νησιών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δήμαρχος ζήτησε να γίνουν από τα Κύθηρα ή τα Αντικύθηρα οι ανακοινώσεις για την έρευνα από το νέο έτος και μετά κάτι που ο κ. Υπουργός απεδέχθη αμέσως. Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων και ζητήθηκε να εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων του ΥΠΠΟ συμπληρωματική μελέτη για τη δημιουργία υπαίθριου εκθεσιακού χώρου στον πευκώνα του Μουσείου στον οποίο θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις γλυπτών, ενώ προτάθηκε και η μόνιμη έκθεση στο αίθριο αυτό πρωτοτύπων αγαλμάτων από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων τα οποία τώρα δεν εκτίθενται αλλά είναι αποθηκευμένα στις αποθήκες του Εθνικού και Αρχαιολογικού Μουσείου. Παράλληλα τέθηκε το θέμα ενίσχυσης του Μουσείου Κυθήρων με προσωπικό κυρίως ενόψει της επανέκθεσης των συλλογών του. Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι θα προωθήσει το θέμα. Τέλος, Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης έθεσαν το ζήτημα της απρόσκοπτης συνέχισης των αρχαιολογικών ανασκαφών στα Αντικύθηρα από τον Αρχαιολόγο κ. Άρη Τσαραβόπουλο, οι οποίες πέραν της προφανούς επιστημονικής τους συνεισφοράς έχουν και σημαντικότατες κοινωνικές προεκτάσεις.

Πηγή : Δήμος Κυθήρων