Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Kythera Library : ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -21 Νοεμβρίου - ΑΛΛΟΤΕ στα 1694

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -21 Νοεμβρίου- ΑΛΛΟΤΕ στα 1694
γεννήθηκε ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τον Διαφωτισμό, ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος.
Το ιησουιτικό κολέγιο του Μεγάλου Λουδοβίκου τού ενέπνευσε ισόβια αφοσίωση στο θέατρο. Το ‘‘εισιτήριο’’ για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα τού το έδωσαν οι σατιρικοί στίχοι. Με αυτούς σατίρισε καταστάσεις αλλά και υπηρέτησε διαμάχες μεταξύ αριστοκρατών και βασιλιάδων. Υπέρμαχος της δικαστικής μεταρρύθμισης αφού ο ίδιος είχε πέσει θύμα δικαστικής μηχανορραφίας που τον οδήγησε σε τρίχρονη εξορία στην Αγγλία. 
 

Τα πρώτα του δοκίμια γράφτηκαν στα αγγλικά.

Ορθολογιστής, μελετητής των φυσικών επιστημών, μέτριος ποιητής, οξυδερκής ιστοριογράφος, δεινός επιστολογράφος, ακάματος θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος, κατέστη κεντρική φιλοσοφική μορφή στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, σε μια περίοδο που η κοινωνία και ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων άλλαζε δραματικά.
Από την Αγγλία πίσω στη Γαλλία και από κει στο Βερολίνο και στη Γενεύη, όπου ήγειρε θύελλα αντιδράσεων με το άρθρο του εναντίον των καλβινιστών παστόρων. Το κτήμα του στο Φερνέ, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έγινε η διανοητική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Κριτικός της θρησκευτικής αδιαλλαξίας και των θρησκευτικών διώξεων δήλωνε σε φίλο του πριν τον θάνατό του: «Πεθαίνω λατρεύοντας το Θεό, που αγαπά τους φίλους μου, που δεν μισεί τους εχθρούς μου και που απεχθάνεται την καταπίεση.» Από το 1791 βρίσκεται στο Πάνθεον.

Πηγή: Βικιπαίδεια, Kythera Library (facebook)