Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Βιβλιοθήκη Κυθήρων : ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -30 Ιανουαρίου- ΑΛΛΟΤΕ, στα 1948 έξω από τον οίκο Μπίρλα πυροβολείται από φανατικό ινδουιστή ο Μαχάτμα Γκάντι

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (γενν. 1869) υπήρξε μία από τις ελάχιστες ιστορικές περιπτώσεις όπου η πολιτική δράση των μαζών συνενώθηκε με την ασκητική μορφή του εμπνευστή της, η πνευματική παρακαταθήκη ενός έθνους με την θετική επέμβαση στην παγκόσμια σκηνή, η παθητική στάση της μη-βίας με την ενεργητική και δραστική αντίσταση, η ανάγκη της ιστορικής στιγμής με την πανανθρώπινη αναζήτηση της αλήθειας.


Τον γοήτευε η διδασκαλία του Ιησού και το έργο του Τολστόι. Ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ τον βάφτισε Μαχάτμα (στα σανσκριτικά: Μεγάλη Ψυχή). Τον θαύμαζε ο Αϊνστάιν κι ο Μπέρτραντ Ράσσελ. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κι ο Νέλσον Μαντέλα ακολούθησαν τα βήματά του. Δεν ξέρει κανείς πώς να κλείσει σε δυο αράδες την τεράστια πνευματική συμβολή του. Υποκύπτοντας στην σοφία των κοινών τόπων θα αναδημοσιεύσουμε ένα διάσημο απόφθεγμά του.
The Seven Social Sins are:

1. Wealth without work,

2. Pleasure without conscience,

3. Knowledge without character,

4. Commerce without morality,

5. Science without humanity,

6. Worship without sacrifice,

7. Politics without principle,

8. Rights without responsibilities (added by Arun Gandhi).

Οι 7 πρώτες χαρακτηριζόμενες ‘‘κοινωνικές αμαρτίες’’ συμπεριλαμβάνονται σε έναν χειρόγραφο που έδωσε ο Μαχάτμα στον εγγονό του Arun Gandhi τον Οκτώβριο του 1947. Η 8η προστέθηκε αργότερα από τον αποδέκτη αυτού του διδακτικού καταλόγου.


Πηγή : Kythera Librare (facebook)