Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μεταγραφές φοιτητών : Παραδείγματα με βάση τις υπό έκδοση Υπουργικές Αποφάσεις για τις μεταγραφές των φοιτητών

Έχω αδερφό/η που σπουδάζει στη μόνιμη κατοικία των γονέων μου. Δεν ανήκω σε ειδική κατηγορία;
Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος για μετεγγραφή δεν εντάσσεται στις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται ελεύθερη μετεγγραφή καθώς ο αδερφός/η πρέπει να σπουδάζει σε πόλη εκτός του τόπου κατοικίας των γονέων. Δηλαδή αν ένας Αθηναίος πρωτοετής της Νομικής Κομοτηνής έχει τον αδερφό του να σπουδάζει στην Αθήνα δεν δικαιούται μετεγγραφή.

Θα καταθέσω αίτηση με την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων. Θα πάρω την μετεγγραφή;
Δεν είναι σίγουρο ότι θα την πάρετε καθώς υπάρχει πλαφόν 10% επί του αριθμού των εισακτέων. Σε μια σχολή με 100 εισακτέους μόνο 10 από όσους έχουν κάνει αίτηση θα πάρουν την μετεγγραφή. Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες της μετεγγραφής χωρίς όμως να είναι ο υποψήφιος σίγουρος.

Τι συμβαίνει με τους πολυτέκνους, τριτέκνους και όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες;
Με βάση τα όσα αναφέρουν οι Υπουργικές Αποφάσεις δικαιούνται μετεγγραφή σε σχολή της Περιφέρειας κατοικίας των γονιών τους. Αν δεν υπάρχει σχολή στην Περιφέρεια κατοικίας δικαιούνται μετεγγραφή στην πλησιέστερη σε αυτή σχολή.

Παράδειγμα: Τρίτεκνος φοιτητής από την Κοζάνη πέρασε στη Νομική Κομοτηνής. Δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η πλησιέστερη Νομική στην Κοζάνη είναι αυτή της Θεσσαλονίκης. Άρα με βάση την υπό κατάθεση Υπουργική Απόφαση θα πάρει μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη.

Έχω και αδερφό που σπουδάζει σε πόλη εκτός του τόπου κατοικίας των γονιών μου. Που μπορώ να πάρω μετεγγραφή;
Στην περίπτωση που ο αδερφός/η σπουδάζει εκτός του τόπου κατοικίας των γονέων ο υποψήφιος έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση μετεγγραφής σε σχολή είτε της Περιφέρειας της μόνιμης κατοικίας των γονέων του είτε στην Περιφέρεια που σπουδάζει ο αδερφός/η.

Παράδειγμα: Πρωτοετής στο Μαθηματικό της Σάμου από την Αθήνα με αδερφό που σπουδάζει στο Ηράκλειο. Ο εν λόγω φοιτητής μπορεί να πάρει μετεγγραφή είτε στο Μαθηματικό της Αθήνας (κατοικία γονέων) είτε στο Μαθηματικό Ηρακλείου (κατοικία αδερφού).

Είμαστε δίδυμοι και ο αδερφός μου πέρασε στην Ιστορία Εθνολογία Κομοτηνής και εγώ στο Φυσικό Ιωαννίνων. Οι γονείς μας μένουν στην Αθήνα.
Στην πιο πάνω περίπτωση με βάση τις υπό κατάθεση Υπουργικές Αποφάσεις ο φοιτητής από την Κομοτηνή μπορεί να πάρει μετεγγραφή στα Ιωάννινα ή μπορούν και οι δυο να πάρουν μετεγγραφή στην Αθήνα.

Είμαι πολύτεκνος από την Αθήνα και πέρασα στο Οικονομικό Τρίπολης. Που μπορώ να πάρω μετεγγραφή;
Επειδή στην Περιφέρεια Αττικής που είναι η μόνιμη κατοικία των γονέων υπάρχουν περισσότερα από ένα Οικονομικά Τμήματα θα πρέπει ο υποψήφιος να τα δηλώσει όλα με σειρά προτίμησης. Σε ποιο από τα τμήματα θα καταφέρει να μετεγγραφεί αυτό θα εξαρτηθεί από το σύνολο των μορίων του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής έχουν την έδρα τους τα ακόλουθα Οικονομικά Τμήματα: Οικονομικό ΕΚΠΑ, Οικονομικό ΟΠΑ, Οικονομικό Πειραιά.

Η κατανομή των θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα σύμφωνα με το συνολικό αριθμό των κατατεθεισών ηλεκτρονικών αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου. Δηλαδή αν κατατεθούν συνολικά 300 αιτήσεις τότε 100 θα πάνε στο Οικονομικό ΕΚΠΑ, 100 στο Οικονομικό ΟΠΑ και 100 στον Πειραιά. Το κριτήριο όπως προαναφέραμε είναι τα μόρια εισαγωγής.

Μπορώ από το Οικονομικό Πειραιά να πάρω μετεγγραφή στο Οικονομικό του Καποδιστριακού;
Όχι δεν επιτρέπεται η μεταφορά της θέσης εισαγωγής. Στην Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να πάρει αριθμό ΦΕΚ αναφέρεται ότι δεν είναι εφικτή η μεταφορά θέσης επιτυχίας από Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι του Πειραιά σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι των Αθηνών και αντιστρόφως.

Πέρασα στο ΤΕΦΑΑ Σερρών. Μπορώ να πάρω μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη;
Αν και οι Σέρρες είναι διαφορετική πόλη από την Θεσσαλονίκη ωστόσο αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ. Τόσο το ΤΕΦΑΑ Σερρών όσο και της Θεσσαλονίκης ανήκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ορίζεται ότι η μεταφορά θέσεως εισαγωγής δύναται να πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετική πόλη και δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ.

Είμαι πολύτεκνος φοιτητής από την Άνδρο και πέρασα στο Παιδαγωγικό Φλώρινας μπορώ να πάρω μετεγγραφή στο Παιδαγωγικό Αθήνας;
Με βάση την Υπουργική Απόφαση ο εν λόγω φοιτητής δικαιούται μετεγγραφή στο Παιδαγωγικό που εδρεύει στο Ν.Αιγαίο δηλαδή στο Παιδαγωγικό Ρόδου. Ο φοιτητής αυτός δεν μπορεί να πάει στην Αθήνα αν και είναι πλησιέστερη πόλη στον τόπο κατοικίας του. Θα μπορούσε μόνο αν δεν υπήρχε αντίστοιχη σχολή σε περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Τη δικαιούμαι τη μετεγγραφή αφού είμαι πολύτεκνος. Να πάω από τώρα να παρακολουθήσω στο Τμήμα που έχω περάσει;
Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που απευθύνουν οι περισσότεροι γονείς και φοιτητές. Σε επικοινωνία που είχε το newsbeast.gr με γραμματείες τμημάτων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου μας ανέφεραν ότι από τη στιγμή που η μετεγγραφή είναι σίγουρη τότε μπορεί να παρακολουθήσει τα θεωρητικά μαθήματα. Πρόβλημα δημιουργείται με τα εργαστήρια για τα οποία θα πρέπει να συνεννοηθεί ο φοιτητής με τους διδάσκοντες καθώς μέχρι να πάρει τη μετεγγραφή δεν θεωρείται φοιτητής του τμήματος.

Επίσης οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν οι μετεγγραφές δεν ολοκληρωθούν μέχρι την εξεταστική του Α εξαμήνου θα χάσουν το εξάμηνο αφού δε θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις στο τμήμα που θα πάρουν τη μετεγγραφή αλλά στο τμήμα εισαγωγής, στο οποίο δεν θα έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αφού επέλεξαν το τμήμα όπου θα μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής.

Στην Υπουργική Απόφαση υπάρχει πρόβλεψη για αναγνώριση των μαθημάτων αφού γίνεται αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.4115/2014 που αναφέρει τα εξής:
 
Από το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους.

Η αναγνώριση των μαθημάτων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Τμήματος, κατά περίπτωση και οι φοιτητές απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων ή των ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν στο Τμήμα προέλευσης και δύνανται να ενταχθούν σε διαφορετικό εξάμηνο από αυτό της εγγραφής τους.

Να τονίσουμε ότι αν ένας φοιτητής έχει περάσει όλα τα μαθήματα του εξαμήνου στο Τμήμα εισαγωγής δεν είναι σίγουρο ότι θα αναγνωριστεί το σύνολο των μαθημάτων από το Τμήμα που θα μεταφέρει τη θέση του καθώς η Γενική Συνέλευση ή το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσουν για το αν θα αναγνωριστεί το σύνολό τους ή μέρος αυτών.

Πηγή : newsbeast.gr