Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από
χώρες που δεν αποτελούν βασικές πηγές προέλευσης εκτιμάται ότι θα είναι
μία από τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ο
ελληνικός τουρισμός.
Ο Μεθανίτης και φιλοκυθήριος Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χρήστος Πάλλης
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 50% των τουριστών που έφθασαν στην Ελλάδα (πλην της κρουαζιέρας) το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 προερχόταν από μόλις πέντε χώρες: Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία και ΗΠA.
Επιπλέον στο πρώτο οκτάμηνο, σχεδόν το 63% των επισκεπτών προερχόταν από χώρες της Ε.Ε., ενώ αν προστεθούν και οι αφίξεις από Ρωσία και ΗΠΑ, τότε το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 77%!
Οι παραπάνω χώρες αποτελούν μεν τις βασικές χώρες προέλευσης τουριστών για σχεδόν το σύνολο των βασικών τουριστικών προορισμών της Μεσογείου, αλλά σε κάθε περίπτωση το υψηλό ποσοστό που κατέχουν όσον αφορά το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, υποδεικνύει την ανάγκη προσέλκυσης τουριστών από αγορές, στις οποίες η χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως τουριστικός προορισμός.
Οι χώρες της ανατολικής Ασίας και ιδίως η Κίνα, θεωρούνται ότι είναι αυτές όπου υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες όσον αφορά την προσέλκυση τουριστών. Στην Κίνα, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να δημιουργείται μία μεσαία τάξη που διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για να κάνει διακοπές στην Ευρώπη. Η μεσαία αυτή τάξη αντιστοιχεί σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται απλώς να αποσπάσει ένα μικρό μερίδιο από τους Κινέζους τουρίστες που έρχονται στην Ευρώπη. Το 2013, οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα ήταν λίγο πάνω από 24.000, αριθμός εξαιρετικά μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Κινέζοι σέβονται ιδιαίτερα τον ελληνικό πολιτισμό και τους αρέσει οτιδήποτε ελληνικό.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με την Ιαπωνία, από την οποία το 2013 ήρθαν μόλις 13.000 τουρίστες.
Βασικό στοιχείο προκειμένου να αυξηθεί η προσέλευση τουριστών από νέες αγορές είναι να υπάρξουν απευθείας πτήσεις από αυτές τις χώρες προς την Ελλάδα.
Πηγή: www.imerisia.gr
Aρθρο του Δημήτρη Μαλλά