Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Περιφέρεια Αττικής : ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Κοιν.Σ.Επ.) ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Σώμα η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε εταιρικό σχήμα για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για τη «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.)» αλλά και την προώθηση ευρύτερων πρωτοβουλιών στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας. Κατά τάχθηκαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ελληνική Αυγή» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική».




Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, κα Ερμίνα Κυπριανίδου εισηγούμενη το θέμα σημείωσε: «Οι πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αποτελούν μορφές κινηματικών προσπαθειών αναδιοργάνωσης του πληττόμενου από τη λιτότητα πληθυσμού, που επιδιώκουν να διαμορφώσουν νέες κατευθύνσεις στα επίπεδα της παραγωγής, των κοινωνικών υπηρεσιών, της θεσμικής (δημοκρατικής) λειτουργίας και του καθορισμού των αμοιβών και των παροχών, προτάσσοντας ένα διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο.  Αρνούμαστε τη νεοφιλελεύθερη – κυβερνητική προσέγγιση στη σχέση της κοινωνικής οικονομίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα την υποκατάσταση των παρεχόμενων από τους Δήμους υπηρεσιών, με υπηρεσίες παρεχόμενες από ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίες συστήνονται από τους απολυμένους από τους Δήμους εργαζόμενους. Στη συντριπτική πλειοψηφία, αλλά όχι στο σύνολο, των περιπτώσεων, αφού υπάρχουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρες εξαιρέσεις, η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί πρωτοβουλία των εργαζομένων, αλλά ουσιαστικά εκβιασμό από την πλευρά των Δήμων.  Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση της αυξανόμενης ανεργίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα παρέχει ισχυρά έμπρακτα παραδείγματα για τη δυνατότητα αναδιοργάνωσης της οικονομίας στην κατεύθυνση της παραγωγής για την κάλυψη αναγκών και όχι για το κέρδος. Αποτελεί μία κατεύθυνση που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο σχέδιο ανασυγκρότησης.  Με τη συμμετοχή μας στην “αναπτυξιακή σύμπραξη” που διεκδικεί την υλοποίηση του Περιφερειακού μηχανισμού στήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλώνουμε έμπρακτα ότι μας ενδιαφέρει η προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για την Περιφέρεια Αττικής μέσα από το έργο και ιδιαίτερα η συμβολή της Π.Α. προκειμένου να συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η ολόπλευρη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας»





Από την παράταξη «Αττική», ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Η  συμμέτοχη στη συγκεκριμένη πρόσκληση αποτελεί για την παράταξη μας μια συνεχεία των πολιτικών που ξεκινήσαμε ως Διοίκηση, με τη δημιουργία θερμοκοιτίδας κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη συμμέτοχη μας στον κεντρικό μηχανισμό υποστήριξης, ενόψει και των δυνατοτήτων που για πρώτη φορά έχουν οι Περιφέρειες στο καινούργιο ΠΕΠ. Οι  κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι σημαντικά εργαλεία στη στήριξη της καταπολέμησης της ανεργίας. Αυτή η συλλογιστική υπάρχει και στην εισήγηση της πλειοψηφίας, η όποια αναφέρεται στις αποφάσεις του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβούλιου».

Ενώ αναφερόμενος στην εισήγηση που κατέθεσε η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας επεσήμανε: «Αυτό  που δεν φαίνεται στην εισήγηση είναι η ξαφνική μεταστροφή, από καταψήφιση αυτών των αποφάσεων από την παράταξη της Διοίκησης όταν ήταν αντιπολίτευση. Η σημερινή εισήγηση φυσικά μας βρίσκει συμφώνους και εσάς σας καλωσορίζει, στον κόσμο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, των clusters και των ΚΟΙΝΣΕΠ».

Στην τοποθέτησή της η κα Αλεξάνδρα Μπαλού -εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»- ανέφερε, απαντώντας στην εισηγήτρια του θέματος, πως «οι ΚΟΙΝΣΕΠ και στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα». Χαρακτήρισε τη στάση της «Δύναμης Ζωής» ως «φερετζέ» που έπεσε με την εκλογή του στη διοίκηση της Περιφέρειας με τη λογική ότι  οι ΚΟΙΝΣΕΠ, αποτελούν το νέο εργαλείο αποδόμησης εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών και δομών που θα έπρεπε να παρέχονται απρόσκοπτα στο λαό με ευθύνη του κράτους. και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, «Προσπαθεί η πλειοψηφούσα παράταξη να μας πείσει ότι υπάρχει νησίδα ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ότι μπορεί στον καπιταλισμό, είτε νεοφιλελεύθερος είτε όχι, να υπάρχει επιχείρηση αλληλέγγυα, κοινωνική και δεν ξέρω τι άλλο θα σκεφτούν, που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κέρδος αλλά με στόχο την κάλυψη των αναγκών του λαού. Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία δε θα συμβεί αυτό».

Η κα Μπαλού συμπλήρωσε στη συνέχεια της τοποθέτησής της ότι η κα Κυπριανίδου, στα επιχειρήματα που παρέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην αποκάλυψη της ανακολουθίας της παράταξής της, αποκάλυψε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και παρέπεμψε στις τοποθετήσεις στελεχών του που παλαιότερα ξόρκιζαν τις ΚΟΙΝΣΕΠ ή τουλάχιστον εξέφραζαν επιφυλάξεις.

Παίρνοντας το λόγο, σχετικά με το θέμα, η εκπρόσωπος της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», κα Δέσποινα Κουτσούμπα ανέφερε σχετικά: «Το πρόγραμμα που μας παρουσιάζει σήμερα η Περιφερειακή Αρχή είναι μια πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι Περιφέρειες, είτε αυτές που η Περιφερειακή Διοίκηση είναι φιλοκυβερνητική είτε αντικυβερνητική. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε προ διετίας από τον κ. Σγουρό» και συνέχισε λέγοντας: «Έρχεται λοιπόν η Περιφερειακή Αρχή και μας διαβάζει μια πολύ ωραία εισήγηση, που όμως δεν έχει καμία σχέση με το προτεινόμενο πρόγραμμα! Μας είπατε ότι στόχος σας είναι ένας ‘ανταγωνιστικός τρόπος παραγωγής’ και δομές που ‘θα αμφισβητούν το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής’ - αυτό θα γίνει με τα χρήματα της Ε.Ε.; Θα ‘αναπτυχθούν κινηματικά’ δομές και θα φτιαχτεί ‘νέος τρόπος οργάνωσης της παραγωγής’ με το πρόγραμμα που ετοίμασε το Υπουργείο Εργασίας; Η απάντηση είναι και μόνο στο γεγονός ότι πριν από λίγο πήρατε τα εύσημα της παράταξης Σγουρού και της παράταξης Κουμουτσάκου για την πρόταση αυτή. Είναι κρίμα να αναφέρεστε σε κινηματικές δράσεις και σε παραδείγματα αυτοδιαχείρισης στη Λατινική Αμερική για να περιγράψετε αυτό το πρόγραμμα της ΕΕ. Εμείς είμαστε με τα πειράματα αυτοδιαχείρισης και με τις κινηματικές δομές αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα που προωθεί όμως η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτά».

Τελειώνοντας, η κα Κουτσούμπα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Το πρόγραμμα της ΕΕ που προωθεί τις ΚΟΙΝΣΕΠ έχει άλλη στόχευση: δεν θέλει να φτιάξει πειράματα αυτοδιαχείρισης, αλλά να πείσει τους ανέργους ότι είναι ‘μικροεπιχειρηματίες’. Με τον τρόπο αυτό ‘εξαφανίζεται’ η ανεργία (τυπικά αυτοί που είναι μέλη σε ΚΟΙΝΣΕΠ, δεν είναι στον ΟΑΕΔ), να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και να υποτιμήσει την αξία της εργατικής δύναμης. Αυτό γίνεται ως εξής: τα μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ εργάζονται για μήνες απλήρωτοι ή μετά με πολύ μικρό μεροκάματο, όμως δεν έχουν συνείδηση ανέργου έχουν συνείδηση μικροεπιχειρηματία. Και δεν φαίνονται καν στις λίστες της ανεργίας του ΟΑΕΔ, ενώ μπορεί να εισπράττουν 200 ευρώ το μήνα – άρα ούτε εργαζόμενοι είναι! Επίσης, έχει ως στόχο να ιδιωτικοποιήσει πλευρές του δημοσίου όχι δίνοντάς τις σε εργολάβους, αλλά δίνοντάς τις σε ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα περάσει ως ‘κοινωνική ευαισθησία’. Για παράδειγμα, στον πολιτισμό, που δεν επιτρέπεται να μπουν εργολάβοι στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι άλλη η πίεση όταν σου λένε ‘μα δεν είναι εργολάβος, είναι πέντε άνεργοι αρχαιολόγοι και ένας άνεργος συντηρητής που θα κάνουν το έργο’. Κι αυτό σημαίνει να βοηθηθούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ να βρουν ‘εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης’, όπως το περιγράφει το Πρόγραμμα: να πάρουν τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ που θα προορίζονταν για το δημόσιο».


Η Περιφερειακή Σύμβουλος του συνδυασμού «180ο - Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», κα Φωτεινή Βρύνα στην ομιλία της, αναφέρθηκε στη στήριξη που θα παρέχει ο συνδυασμός της, στην πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, λέγοντας ότι, με τη λειτουργία και τη σύσταση των Κοιν.Σ.Επ. θα υπάρξει διάχυση της ιδέας της κοινωνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα, θα υποστηριχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν δεσμοί συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, με δυνητικούς συνεργάτες, με υποστηρικτές του θεσμού, αλλά και δυνητικούς αποδέκτες υπηρεσιών των Κοιν.Σ.Επ, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συμφωνιών στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και προώθησης της κοινωνικής οικονομίας.

Ωστόσο η κα Βρύνα, εξέφρασε την έκπληξή της με την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης από τη σημερινή Περιφερειακή αρχή, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατά το παρελθόν ο πολιτικός της φορέας, είχε καταφερθεί, μέσω των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμη και μέσα στην ΚΕΔΕ, κατά της δημιουργίας των Κοιν.Σ.Επ., παραλληλίζοντάς τες μάλιστα, με τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ και υποστηρίζοντας ότι αμφισβητεί τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, καθώς όπως τόνιζαν τότε, αποτελούν την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, η κα. Βρύνα, κλείνοντας την ομιλία της, καλωσόρισε την Περιφερειακή Αρχή στη σκληρή «πραγματικότητα» και για το άλμα της στο ρεαλισμό.



 Πηγή : Περιφέρεια Αττικής