Ένα project που φιλοδοξεί να καταστήσει την αφαλάτωση βιώσιμη υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα ήταν ο μεγάλος νικητής του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία με την ονομασία «Blue Growth Piraeus» και η οποία έλαβε χώρα το χθες το βράδυ στον χώρο πολιτισμού Passport στον Πειραιά.
Στη ουσία, πρόκειται για ένα σύστημα, με την επωνυμία SOL-BRINE, που σχεδιάστηκε από τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Η ομάδα του SOL-BRINE εκπροσωπήθηκε στον διαγωνισμό από τον κ. Δημήτριο Ξεύγενο (υπεύθυνο σχεδιασμού και ανάπτυξης συστήματος) και τον κ. Αθανάσιο Μπούνα (υπεύθυνο οικονομικού και στρατηγικού σχεδιασμού). Η συγκεκριμένη τεχνολογία βάσει της οποίας λειτουργεί το σύστημα αποτελεί προϊόν Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ (SOL-BRINE: LIFE09 ENV/GR/000299) και διδακτορικής διατριβής του σχεδιαστή, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μαρίας Λοϊζίδου.
Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα SOL-BRINE αφορά μία ελληνική καινοτομία για την παραγωγή μηδενικών υγρών αποβλήτων από την αφαλάτωση, με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων τελικών προϊόντων (νερό και αλάτι).
Ως γνωστόν η αφαλάτωση αναγνωρίζεται ως μία πολλά υποσχόμενη λύση για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πρόκλησης διαθεσιμότητας νερού. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί και προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, με σημαντικότερο την περιβαλλοντική όχληση που προκαλείται από τα υγρά απόβλητα (άλμη) που σήμερα απορρίπτονται σε υδάτινους αποδέκτες. Το σύστημα SOL-BRINE – σύμφωνα με τους εκπροσώπους του- αντιμετωπίζει με επιτυχία τις επιπτώσεις αυτές, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη της θαλάσσιας κυκλικής οικονομίας.
Ο διαγωνισμός είχε διάρκεια τέσσερις μήνες και στις δύο φάσεις αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά του, αξιολογήθηκαν καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας και τις πέντε θεματικές ενότητες που ο Διαγωνισμός αναζητούσε καινοτόμες ιδέες και ήταν οι εξής:
• Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
• Ενέργεια & Περιβάλλον/ Πράσινη Ναυσιπλοΐα
• Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες
• Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός
• Θαλάσσιες μεταφορές
Οι 9 ομάδες που είχαν ξεχωρίσει από το πρώτο στάδιο αξιολόγησης του διαγωνισμού – παρουσιάσθηκαν ήδη από το www.newmoney - ανέπτυξαν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα ενώπιον της επιτροπής των αξιολογητών, η οποία ανέδειξε τις 4 νικήτριες ομάδες:
Πέραν του πρώτου βραβείου που πήγε στην ομάδα SOL-BRINE, οι υπόλοιπο νικητές είναι:
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Pheemade
Η Pheemade είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ένα περιβαλλοντικά πολύτιμο υλικό (φύκι) και το μετατρέπει σε μια σειρά από πολύτιμα προϊόντα με πολλές ιδιότητες. Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας, Posidonia oceanica, τα οποία ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος πολλών ελληνικών ακτών. Ποσότητα 20-25 τόνων συλλέγεται από κάθε δήμο κάθε χρόνο και θάβεται στους "ΧΥ.ΤΑ.», επιβαρύνοντας τους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Αυτό το συγκεκριμένο είδος φυκιού εμφανίζεται σε ορισμένες παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και σε τμήματα του Κόλπου του Μεξικού. Η Pheemade έχει τη γνώση για την κατασκευή, ανακυκλώσιμων, επαναχρησιμοποιούμεvων επιφανειών (πάνελ) που είναι 100% βιοδιασπώμενες και κύρια πρώτη τους ύλη είναι τα φύκια Posidonia. Οι κόλλες που χρησιμοποιούνται είναι φυσικές και μη τοξικές χρησιμοποιώντας μια διαδικασία κατασκευής που προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η Pheemade αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αλλαγής στον κόσμο του σχεδιασμού με ύψιστη προτεραιότητά της την σύντηξη του καινοτόμου σχεδιασμού και της επιστήμης για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. www.pheemade.com [Μέλη Ομάδας: Τσομπανίδης Στάυρος, Νινιός Χάρης, Παπαδάκη Σοφία, Τζοβένης Ιωάννης].
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Nostimo Salt
Το Nostimo – μια νέα startup με μεγάλες φιλοδοξίες έχει σκοπό να αναδείξει και να εισάγει στις αγορές του εξωτερικού το ακατέργαστο φυσικό αλάτι των ελληνικών θαλασσών, ένα ελληνικό προϊόν ύψιστης ποιότητας αλλά ακόμα και σήμερα ανεκμετάλλευτο.
Η ζήτηση «γκουρμέ» αλατιού υψηλής ποιότητας έχει σημειώσει έκρηξη τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά. Η ομάδα του nostimo προσδοκά να αναζωπυρώσει την αρχαία τέχνη της συγκομιδής φυσικού αλατιού και παράλληλα να διασφαλίσει μέσα από την εμπορική επιτυχία της τους πολλούς μικρο-παραγωγούς αλατιού ανά την Ελλάδα.
Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι να γίνει η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που θα εισαγάγει ένα καινοτόμο πρόγραμμα συμβολαιακής συγκομιδής με μικρο - παραγωγούς αλατιού υποστηρίζοντας τους να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις και ποιότητα, κάνοντας την ιστορία της τοπικής συγκομιδή κεντρικό στοιχείο της επικοινωνιακής της στρατηγικής. www.nostimosalt.com [Μέλη Ομάδας: Βίβιαν Καραβία, Swaffer Felicity].
Tέλος, ειδικό βραβείο έλαβε η ομάδα του Innovative Ballast Water Treatment System που είναι ένα καινοτόμο Σύστημα Επεξεργασίας Νερού Έρματος Πλοίων.
Στις 3 πρώτες νικήτριες ομάδες απονεμήθηκαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 15.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτο κεφάλαιο για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους.
Πηγή: newmoney.gr