Λογοτεχνική ανάπλαση του αιώνα της εικονομαχίας μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών, δογματικών και κοινωνικών συνθηκών της μέσης βυζαντινής ιστορίας των ετών 679-780. Καλαίσθητο βιβλιαράκι 165 σελίδων με εξώφυλλο του Δημήτρη Καλοκύρη σε έκδοση του 1986. Η κομψή αφήγηση χωρίζεται σε τρία μέρη: Λέων ο Γ΄, Κωνσταντίνος Ε΄, Λέων ο Δ΄. Στο παρατιθέμενο απόσπασμα μιλάει ο πρώτος εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος:
«Απομάκρυνα τους ευνούχους από το παλάτι. Οι άνθρωποι αυτοί, αξιολύπητοι για ό,τι έπαθε το σώμα τους, ήταν άξιοι περιφρόνησης για την κατάντια της ψυχής τους. Ενώ το γνώρισμά τους ήταν η ανικανότητα, γίνονταν ικανοί για κάθε δόλο και κακία. Τους καταλάβαινα αλλά η εκδίκησή τους κόστιζε ακριβά. Ένας Ναρσής δεν ισοφάριζε το κακό που προκαλούσαν κι ο σύνδεσμός τους με τις γυναίκες μόνο συμμάχους μου δεν θα τους έκανε.
»Καταργώντας το προσκύνημα του βασιλιά έδειξα πως ήξερα κι εγώ να σκέφτομαι ελληνικά. Ο στρατηγός μέσα μου τό’βρισκε χάσιμο χρόνου, ο φίλος αποξένωση κι ο λογικός άνθρωπος υπερβολή. Μόνον ο τύραννος, που κι αυτός βέβαια κρυβόταν μέσα μου, ικανοποιούνταν. Ακόμα κι οι γυναίκες που απολάμβαναν την εύνοιά μου γονάτιζαν μόλις συναντιόμασταν, κάνοντάς με να νιώθω σαν το Δία μπροστά στη Σεμέλη.
»Παράλληλα με την κατάργηση αυτών των ανατολίτικων αυλικών εθίμων, φρόντισα ν’ ακουστούν οι ιδέες μου σ’ όλη την αυτοκρατορία. Ξέραν οι πάντες πια πως το Παλάτι δεν ήθελε τις εικόνες κι υπολόγιζα στη σύνεση των ευλαβών και στο ζήλο των αδιάφορων. Ήμασταν πια έτοιμοι: ο αυτοκράτορας και οι μεγάλοι άρχοντες του κράτους, πολλοί αρχιερείς και ο στρατός –κυρίως της Μικρασίας και προ πάντων οι Αρμένιοι– όλοι όσοι ταπείνωσαν τους Σαρακηνούς κι έσωσαν την αυτοκρατορία, έπρεπε να πολεμήσουν με τον αμαθή όχλο, τους μοναχούς και τις γυναίκες όλων των τάξεων. Προτιμούσα τον Άραβα γι’ αντίπαλο.»
Σημ.: Το βιβλίο εισήχθη στη Βιβλιοθήκη μας με τη μεγάλη δωρεά Α.Π.Ματθαίου στις 7-7-2013.
Πηγή : Kythera Library (facebook)