Ακούγοντας τον Γιάννη Πρωτοψάλτη να µιλάει για τις µέλισσες, έχεις την αίσθηση ότι παρακολουθείς ντοκιµαντέρ. «Η µέλισσα είναι το µόνο ζώο, εκτός από τον άνθρωπο, που παρασκευάζει την τροφή του. Παίρνει µια πρώτη ύλη και τη µετατρέπει σε κάτι άλλο». Σαν κάθε καλός αφηγητής αρχίζει µε την κορώνα που θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον. «Γιατί λέµε µελισσοκόµος και όχι µελισσοτρόφος;»
«Γιατί δεν τρέφουµε εµείς τη µέλισσα, αντίθετα τρεφόµαστε από το φαγητό της». «Εχεις ακούσει ποτέ για τεχνητό µέλι; Ποτέ! Γιατί το µέλι αποτελείται από 180 συστατικά και το κλάσµα τους. Ο άνθρωπος δεν µπορεί να συνθέσει µέλι». «Αυτό που κάνει ξεχωριστό το µέλι των Κυθήρων είναι η χλωρίδα του τόπου. Έχουµε πολύ θυµάρι και άπειρα άλλα αρωµατικά. Έτσι το µέλι µας αποκτά µοναδική ισορροπία αρωµάτων». Το µέλι του Γιάννη Πρωτοψάλτη κέρδισε παµψηφεί το θαυµασµό των σεφ µας στη γευσιγνωσία, οι οποίοι ζήτησαν αµέσως να µάθουν πού µπορούν να το προµηθευτούν. Εδώ τα πράγµατα δυσκολεύουν. Ο Γιάννης έχει 400 µελίσσια και παράγει περί τους 2 τόνους µέλι το χρόνο. ∆εν θέλει να βάλει περισσότερα. Γιατί έπειτα θα πάψει η παραγωγή να περνά από το χέρι του και ο Γιάννης θέλει να παραµείνει µελισσοκόµος, όχι έµπορος µελιού. ∆ύο λύσεις υπάρχουν: η τηλεφωνική παραγγελία και το ταξίδι στα Κύθηρα.
Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο Γιάννης Πρωτοψάλτης είπε μεταξύ άλλων: «Μελισσοκόμος σημαίνει υπηρέτης της μέλισσας. Έχουμε μάθει να υπηρετούμε και να συνεργαζόμαστε με τις μέλισσες, και αυτές, σαν αντάλλαγμα, για να μας ευχαριστήσουν, μας δίνουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν: την τροφή τους. Σας δίνω την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω να είμαι υπηρέτης των μελισσών, όπως και αυτές υπηρετούν το φυσικό περιβάλλον».
Το βραβείο παρέδωσε στον Γιάννη Πρωτοψάλτη ο Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Πηγή : http://www.gastronomos.gr/