Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ανησυχοι οι σεισμολόγοι για το σεισμό ανάμεσα σε Κύθηρα και Κρητη


Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους σεισμολόγους οι  αναλύσεις για τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ  που έγινε ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα αφού όπως επισημαίνουν το ίδιο ρήγμα είχε γεννήσει τον μεγαλύτερο σεισμό στην ιστορία της Μεσογείου και προκάλεσε την καταστροφή του λιμανιού της Αλεξάνδρειας.  

Ο σεισμός αυτός μεγέθους 8,2 ρίχτερ το 365  μ.χ είχε προκαλέσει και το μεγαλύτερο τσουνάμι στην ιστορία , όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου , Κώστας Μακρόπουλος. Όπως είπε σαν αυτές τις εικόνες που είδαμε πρόσφατα στην Ιαπωνία.Τόνισε πάντως πως οι σεισμολόγοι είναι ανήσυχοι , πως οι μετασειμοί συνεχίζονται αλλά θα πρέπει να περάσουν δυο 24ωρα για να γνωρίζουν αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

 

40 ΧΛΜ από τα Κύθηρα ο μεγάλος σεισμός των 6,2 R


Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2R σημειώθηκε στις 16.11 το απόγευμα σε υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων της Κρήτης σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. To επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 40 χλμ νότια νοτιανατολικά των Κυθήρων και 275 χλμ από την Αθήνα και έγινε αισθητός  στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές. Επίσης, από τη δόνηση ταρακουνήθηκαν οι κάτοικοι της Αττικής.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους αναμένεται να σημειωθεί μετασεισμική ακολουθία.
Δεκάδες πολίτες επικοινώνησαν με την πυροσβεστική και τόνισαν ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος και πως προκλήθηκαν μικρές ζημιές στα σπίτια και τα καταστήματά τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάτοικοι των Χανίων βγήκαν στον δρόμο από τον φόβο του Εγκέλαδου.