Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Δενδροφύτευση στον Μυλοπόταμο Κυθήρων.



Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015. Η συνάντηση των εθελοντών ορίστηκε στο παραδοσιακό καφενείο του Μυλοποτάμου της κ. Καλλιόπης Καρύδη στις 10π.μ.

Το δεντράκι που λέμε ‘‘κέδρο’’ ανήκει στο γένος Juniperus ή αλλιώς στο γένος των Αρκεύθων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 8 είδη και 4 υποείδη αρκεύθων και στα περισσότερα μέρη τα λένε κι αυτά ‘‘κέδρα’’. Το δικό μας κεδράκι ανήκει στο είδος Άρκευθος η φοινικική (Juniperus phoenicea).
Οι άρκευθοι εμφανίζονται αρχικά σε μορφή θάμνων (πολλοί τα λένε και θαμνοκυπάρισσα) συνήθως σε περιοχές όπου δύσκολα φυτρώνουν άλλα υψηλά ξυλώδη είδη, όπως σε βραχώδεις ή αμμώδεις θέσεις. Λίγα είναι τα είδη και τα άτομα που έχουν τη μορφή δένδρων, ενώ ακόμα πιο δύσκολα σχηματίζουν, έστω και μικρής έκτασης, δάση στον ευρωπαϊκό χώρο.

«Τα πωρία μου τα σκέπασε ο σοβάς» του Γιάννη Στεφ. Πρωτοψάλτη

Αγία ΤριάδαΣτις 11 Αυγούστου 1903 ένας ισχυρότατος σεισμός 8 Ρίχτερ έπληξε τα Κύθηρα με το χωριό Μητάτα να έχει τις μεγαλύτερες ζημιές. Εκτός από τα σπίτια που κατέρρευσαν ζημιές υπέστησαν και οι εκκλησίες του χωριού. Τρεις ενοριακούς ναούς είχε το χωριό, τον Άγιο Δημήτριο πάνω στην πλατεία, την Αγία Τριάδα εκεί που σήμερα είναι ο Κήπος των Ηρώων και τον Άγιο Γεώργιο στα Πρινιάδικα. Ο Αϊ-Δημήτρης ισοπεδώθηκε, η Αγία Τριάδα έπαθε πολύ σημαντικές ζημιές και κατεδαφίσθηκε και ο Αϊ-Γιώργης έπαθε μικρότερες ζημιές και επισκευάστηκε. Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κυθήρων Ευθυμίου Καββαθά αποφασίστηκε να ενοποιηθούν οι δύο ενορίες, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδας, που αριθμούσαν περί τις εκατό οικογένειες η καθεμία και να κτισθεί νέος μεγαλοπρεπής ναός στη θέση του ισοπεδωμένου Αγίου Δημητρίου αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα! Ο τέλειος συμβιβασμός αλλά δυστυχώς στη λάθος θέση.

Σαν Σήμερα : Το Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάνει το Νόμπελ ΛογοτεχνίαςΤο μεσημέρι της 24ης Οκτωβρίου του 1963 έφθασε στην Αθήνα η χαρμόσυνη είδηση της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας Έλληνας τιμάται με Νόμπελ. Αμέσως μετά, ο ποιητής δήλωσε τα ακόλουθα:
Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα. Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ό,τι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Δημοτικό Συμβούλιο : Συνεδριάζει στις 10-12-2015 , ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00


Το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων συνεδριάζει  στις 10-12-2015 , ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00 με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:


1. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Κυθήρων στην έκθεση τουρισμού «Ferienmesse Bern 2016» και των σχετικών δαπανών της (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Μ. Αγγελιουδάκης).

Το ναυάγιο του «Ηράκλειον»

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες. Συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου), όταν το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά - Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.

Πρόγνωση καιρού: Τρίτη 8/12/2015




Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος.


Πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα / άνεμος επιφανείας στα 10μ.
Πρόγνωση καιρού θάλασσας Κυθήρων 6


Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Φθηνότερα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά με ακριβότερα καύσιμα το 2017!

Φθηνότερα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά με ακριβότερα καύσιμα το 2017!Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2016 και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε μέσω τηλεοπτικού σταθμού πως εξετάζονται ήδη αλλαγές για το 2017!
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr...
Πηγή : enikos.gr

Ελένη Χάρου : ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Ο άγιος Νικόλαος στα Κύθηρα τιμάται σε 18 ναούς. 4 εξ αυτών είναι βυζαντινά μνημεία 13ου-14ου αιώνα, στον Ποταμό, στον Περάτη, στα Καλύβια και στη Γωνία-Ελληνικά. 6 εξ αυτών είναι κοντά στη θάλασσα, στον Αυλαίμονα, στο Καλαμίτσι-Αγια Πελαγία, στο Λιμνιώνα, στον Κρασά, στο Μουδάρι, στο Καψάλι. 2 εξ αυτών είναι ξεχωριστό βήμα μέσα σε άλλη εκκλησία, στην Κοντελετού- Λειβάδι και στην αγία Άννα στη Χώρα. 4 εξ αυτών είναι διπλοί ναοί μαζί με τον άγιο Σάββα, στο Καψάλι, στο Φυρόι, στον Ποταμό και στο Μουδάρι.

Πρόγνωση καιρού: Δευτέρα 7/12/2015




Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος.


Πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα / άνεμος επιφανείας στα 10μ.
Πρόγνωση καιρού θάλασσας Κυθήρων 6