Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ελένη Χάρου : ΚΥΘΗΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Το μεταναστευτικό ρεύμα Κυθηρίων στην Αμερική άρχισε κατά το τέλος του 19ου αι. και κορυφώθηκε κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Στις πόλεις που συγκεντρώθηκαν Κυθήριοι μετανάστες, ιδρύθηκαν Κυθηραϊκές αδελφότητες, οι οποίες συσπείρωναν τους ομογενείς μας. Κορυφαία εορταστική εκδήλωση των Κυθηραϊκών αδελφοτήτων ήταν κάθε χρόνο η γιορτή της Μυρτιδιώτισσα στις 24 Σεπτεμβρίου.

Δήμος Κυθήρων : Δελτίο Τύπου 20/11/2015




Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβαν χώρα την Παρασκευή 20/11/2015 υπό την Προεδρία του κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη. Στην πρώτη συνεδρίαση έγινε αντικατάσταση με εκλογή της κενωθείσας θέσης τακτικού και αναπληρωματικού Μέλους της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ορίστηκε προσωρινός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. μέχρι τη λήξη της ποινής της αργίας που έχει επιβληθεί στον κ. Νικόλαο Μεγαλοκονόμο. Τακτικό Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγη η κα. Μαρία Κασιμάτη και αναπληρωματικό αυτής ο κ. Κων/νος Μαριάτος. Και τα δύο μέλη προέρχονται από την πλειοψηφία καθώς η μοναδική παριστάμενη παράταξη της μειοψηφίας του κ. Δημητρίου Λουράντου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τα συγκεκριμένα αξιώματα και εφαρμόστηκε το άρθρο 74 παρ.4 του Ν.3852/2010 καθώς και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με α/α 43/30565/06-08-2014. 

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου. Πίνακας του Τζιοβάνι Μπατίστα ΤσίμαΘεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς (Presentazione della Beata Vergine Maria) της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη γιορτάζουν οι χριστιανούς που ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Πρόγνωση καιρού: Σάββατο 21/11/2015





Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος.

Πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα / άνεμος επιφανείας στα 10μ.

Πρόγνωση καιρού θάλασσας Κυθήρων 6

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ελένη Χάρου : ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ- ΕΝΑΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΜΕ ΦΡΟΥΡΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση ο συνοικισμός των Καλοκαιρινών στα Κύθηρα δημιουργήθηκε από τους Βλαντήδες, μια βυζαντινή οικογένεια της Κρήτης που όταν ήρθαν στα Κύθηρα πρωτοκατοίκησαν στη θέση Λαχνός, κοντά στα Λιμνάρια, τον όρμο των Μυρτιδίων, στα δυτικά παράλια των Κυθήρων. Επειδή στην τοποθεσία αυτή κινδύνευαν από τους πειρατές, που πολύ συχνά έκαναν απόβαση στα δυτικά παράλια των Κυθήρων, μετακινήθηκαν περί τον 17ο αι. ψηλότερα και δημιούργησαν τον οικισμό στις Καλοκαιρινές που πιθανόν οφείλει το όνομά του στο κλίμα του, που είναι ευχάριστο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάντως η ονομασία Καλοκαιρινές αναφέρεται το 1583 σε έγγραφο Βενετών αξιωματούχων, που σώζεται στο αρχείο των Κυθήρων.

Δήμος Κυθήρων : Δελτίο Τύπου 17/11/2015



Ορκίστηκε την Δευτέρα 16/11 Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κυθήρων με την παράταξη "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ" ο κ. Δημήτρης Φατσέας. Η ορκωμοσία έγινε ενώπιον του Αντιδημάρχου κ. Γεωργίου Κομηνού λόγω απουσίας του Δημάρχου εκτός Κυθήρων. Ο κ. Φατσέας κλήθηκε σε αντικατάσταση του κ. Μιχαήλ Πρωτοψάλτη, μετά από έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύμφωνα με το οποίο η επιβληθείσα ποινή της έκπτωσης στον κ. Πρωτοψάλτη θεωρείται άμεσα εκτελεστή λόγω απόρριψης του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης της ποινής του κ. Πρωτοψάλτη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ζήτημα των νεκρών του Πολυτεχνείου

Δύο ημέρες μετά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της κυβέρνησης Μαρκεζίνη, Σπυρίδων Ζουρνατζής ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι οι νεκροί ανέρχονταν σε 11 και οι τραυματίες σε 138. Οι φήμες, όμως, έκαναν λόγο για 100, 200, ακόμη και 500 νεκρούς, ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο Ζωγράφου και αλλού, ενώ αναφέρονταν και σε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων που συνεθλίβησαν από το άρμα μάχης που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, την εκτέλεση των εκφωνητών του ραδιοσταθμού και των τραυματιών που νοσηλεύονταν στο πρόχειρο ιατρείο.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί για την πορεία του Πολυτεχνείου

Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί για την πορεία του ΠολυτεχνείουΜε την καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία θα ξεκινήσει στις 15:30 κορυφώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 42η Eπέτειο τουΠολυτεχνείου.
Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα, ενώ επί ποδός από νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα θα βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί.

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο.

Πρόγνωση καιρού: Τρίτη 17/11/2015




Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος.


Πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα / άνεμος επιφανείας στα 10μ.
Πρόγνωση καιρού θάλασσας Κυθήρων 6


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ακριβότερα τέλη έως 89 ευρώ για 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ - Αναλυτικοί πίνακες


Του Δημήτρη Χριστούλια
Ακριβότερα τέλη έως 89 ευρώ για 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ - Αναλυτικοί πίνακεςΑκριβότερα έως 89 ευρώ αναμένεται να είναι τα τέλη κυκλοφορίας για 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. 
Από αυτούς 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα έχουν αύξηση έως 60 ευρώ, ενώ 500.000 με οχήματα αντιρυπαντικής τεχνολογίας, που μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν τέλη κυκλοφορίας, θα κληθούν τώρα να πληρώσουν έως 89 ευρώ.

Ελένη Χάρου : ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ»

Έχομε γράψει πολλές φορές ότι το «Ταξίδι στα Κύθηρα» η αναζήτηση ενός μαγικού και μυθικού παραδείσου είναι ένα πολύ αγαπημένο και διαδεδομένο θέμα στην Ευρωπαϊκή λογοτεχνία και γενικά πηγή έμπνευσης στην Ευρωπαϊκή τέχνη, ιδίως το 18ο αι., την εποχή του Ροκοκό, και το 19ο αι. με το θρίαμβο του ρομαντισμού. Ο 20ός αι. με τον ξέφρενο παραλογισμό των παγκοσμίων πολέμων μας προσγείωσε οδυνηρά. Το 1944, μόλις έβγαινε η Ελλάδα σιγά σιγά από τη συμφορά του πολέμου για να μπει στη συνέχεια σε άλλες χειρότερες περιπέτειες, το «Ταξίδι στα Κύθηρα» έχασε τη μαγεία του και έγινε πολύ πεζό και επικίνδυνο.

Η 7η Επέτειος του «Πολυτεχνείου»

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ προ των πυλών της εξουσίας, και τη Νέα Δημοκρατία σε νευρική κρίση, γιορτάστηκε η 7η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1980, που ήταν και η πλέον αιματηρή της ιστορίας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, με την καθιερωμένη πορεία, όχι προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αφού η κυβέρνηση Ράλλη την είχε απαγορεύσει. Οι διαδηλωτές θα έφθαναν ως το Σύνταγμα, όπου και θα έπρεπε να διαλυθούν.

Πρόγνωση καιρού: Κυριακή 16/11/2015




Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος.


Πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα / άνεμος επιφανείας στα 10μ.
Πρόγνωση καιρού θάλασσας Κυθήρων 6

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Σε κόκκινο συναγερμό ΕΛΑΣ, ΕΥΠ και στρατός για την τρομοκρατία

Σε κόκκινο συναγερμό ΕΛΑΣ, ΕΥΠ και στρατός για την τρομοκρατίαΣε αυξημένη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς να χρειάζεται –προς το παρόν τουλάχιστον- να βγουν στους δρόμους για περιπολίες. Διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ενεργοποίηση των άρθρων 84 και 87 του Συντάγματος για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι δεν απαιτείται στην παρούσα φάση.

Φόρος τιμής της Περιφέρειας Αττικής για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Εμφάνιση PHOTO.JPG
 Εμφάνιση PHOTO.JPG
Στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, αναρτήθηκε η γαλλική σημαία στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα των χθεσινών επιθέσεων.

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για το πολύνεκρο τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι και υπογράμμισε ότι οι σφαίρες των τρομοκρατών, των σκοταδιστών στόχευαν τις οικουμενικές αξίες του Διαφωτισμού, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, στη χώρα που τις γέννησε, στην πόλη που τις εκφράζει εμβληματικά.

Πηγή : Περιφέρεια Αττικής 

Οι σημαντικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία

Η Γαλλία συνδιαλέγεται με κάθε μορφής τρομοκρατία για πάνω από δύο αιώνες. Άλλωστε γαλλικής προελεύσεως είναι και ο όρος τρομοκρατία (terrorisme στα γαλλικά), που σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής Πέτρο Παπαδάτο, είναι η πρόκληση τρόμου σε άτομα, ομάδες ατόμων ή και σε ολόκληρη κοινότητα, με τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων βίας, που στρέφονται, είτε κατά συγκεκριμένων ατόμων είτε αδιακρίτως, κατά αθώων πολιτών, και που αποβλέπουν στην επίτευξη ορισμένων σκοπών, κυρίως βιο-θεωρητικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα.