Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Οι σημαντικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία

Η Γαλλία συνδιαλέγεται με κάθε μορφής τρομοκρατία για πάνω από δύο αιώνες. Άλλωστε γαλλικής προελεύσεως είναι και ο όρος τρομοκρατία (terrorisme στα γαλλικά), που σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής Πέτρο Παπαδάτο, είναι η πρόκληση τρόμου σε άτομα, ομάδες ατόμων ή και σε ολόκληρη κοινότητα, με τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων βίας, που στρέφονται, είτε κατά συγκεκριμένων ατόμων είτε αδιακρίτως, κατά αθώων πολιτών, και που αποβλέπουν στην επίτευξη ορισμένων σκοπών, κυρίως βιο-θεωρητικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα. 

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά προκειμένου να περιγράψει δύο  περιόδους (10 Αυγούστου -20 Σεπτεμβρίου 1792 και Σεπτέμβριος 1793-27 Ιουλίου 1794) της Γαλλικής Επανάστασης, που χαρακτηρίζονταν από μαζικές φυλακίσεις και εκτελέσεις. Ήταν αυτό που θα λέγαμε σήμερα κρατική τρομοκρατία. Η γαλλική λέξη «terrorisme» πέρασε στην συνέχεια στην ελληνική γλώσσα και αποδόθηκε ήδη από το 1840 ως «τρομοκρατία» από τον λόγιο Νικόλαο Λεβίδη (1765-1852).
Από το 1800, όπου επισυνέβη η πρώτη πράξη τρομοκρατίας σε ειρηνική περίοδο στην Γαλλία με την έννοια που της αποδίδουμε σήμερα, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες μικρές ή μεγάλες επιθέσεις με δράστες ακροδεξιούς, εθνικιστές ακροαριστερούς, αναρχικούς, αυτονομιστές (Βάσκους, Βρετόνους και κυρίως Κορσικανούς), αλλοδαπούς που λύνουν τις διαφορές τους επί γαλλικού εδάφους και τα τελευταία χρόνια από  ισλαμιστές εξτρεμιστές. Οι περισσότερες και οι σπουδαιότερης σημασίας τρομοκρατικές πράξεις έχουν συμβεί στο Παρίσι. 

Οι σημαντικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία:

  • 24 Δεκεμβρίου 1800: Ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας του Μεγάλου Ναπολέοντα από πολιτικούς του αντιπάλους, την ώρα που μετέβαινε στην Όπερα των Παρισίων για να παρακολουθήσει την γαλλική πρεμιέρα του ορατορίου του Γιόζεφ Χάιντν «Η Δημιουργία». Από την βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 50.
  • 28 Ιουλίου 1835: Ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Φίλιππου Α΄. από τον Κορσικανό Τζουζέπε Μάρκο Φιέσκι. 18 νεκροί και 22 τραυματίες.
  • 14 Ιανουαρίου 1858: Ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας του αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέοντα Γ΄από τον Ιταλό εθνικιστή Φελίτσε Ορσίνι. Από την βομβιστική επίθεση χάνουν την ζωή τους 8 άνθρωποι και τραυματίζονται 106.
  • 12 Φεβρουαρίου 1894: Ο γάλλος αναρχικός Εμίλ Ανρί τοποθετεί βόμβα σε καφενείο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σεν Λαζάρ στο Παρίσι. Από την έκρηξη σκοτώνεται ένας άνθρωπος και τραυματίζονται 20.
  • 24 Ιουνίου 1894: Ο Ιταλός αναρχικός Σάντε Καζέριο δολοφονεί τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαντί Καρνό, σε αντίποινα για την εκτέλεσε ενός ομοϊδεάτη του.
  • 31 Ιουλίου 1914: Ο Γάλλος εθνικιστής Ραούλ Βιγέν δολοφονεί τον σοσιαλιστή ηγέτη Ζαν Ζορές, που ήταν αντίθετος στην είσοδο της Γαλλίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 18 Ιουνίου 1961: Βόμβα εκρήγνυται σε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Στρασβούργο - Παρίσι με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 28 επιβάτες και να τραυματισθούν πάνω από 100. Την ευθύνη αναλαμβάνει η εθνικιστική οργάνωση OAS, που ήταν αντίθετη στην ανεξαρτησία της Αλγερίας. 
  • 29 Μαρτίου 1982: Βόμβα εκρήγνυται σε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι - Τουλούζη με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 5 επιβάτες και να τραυματισθούν 29. Η ενέργεια αποδόθηκε στον διεθνή τρομοκράτη Κάρλος το Τσακάλι (Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες το πραγματικό του όνομα).
  • 9 Αυγούστου1982: Επίθεση σε εστιατόριο εβραϊκών συμφερόντων στο Παρίσι με 6 νεκρούς και 22 τραυματίες από την οργάνωση του Αμπού Νιντάλ.
  • 15 Ιουλίου 1983: Επίθεση εναντίον του γκισέ των Τουρκικών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο Ορλί των Παρισίων από άνδρες του Αρμενικού Απελευθερωτικού Στρατού ASALA. 8 νεκροί και 56 τραυματίες.
  • 5-17 Σεπτεμβρίου 1986: 6 βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Παρισιού. 12 νεκροί και 188 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Λιβανέζικες Ένοπλες Επαναστατικές Φράξιες (FARL) και η νεοσύστατη τότε Χεζμπολάχ, που μετέφεραν τον Εμφύλιο του Λιβάνου επί γαλλικού εδάφους.
  • 25 Ιουλίου 1995: Βομβιστική επίθεση στο Μετρό του Παρισιού με 8 νεκρούς και 80 τραυματίες.Την ευθύνη ανέλαβε η Ένοπλη Ισλαμιστική Ομάδα (GIA) της Αλγερίας.
  • 3 Δεκεμβρίου 1996: Βομβιστική επίθεση στο μετρό του Παρισιού με 4 νεκρούς και πάνω από 170 τραυματίες Την ευθύνη ανέλαβε η Ένοπλη Ισλαμιστική Ομάδα (GIA) της Αλγερίας
  • 7 Ιανουαρίου 2015: 12 νεκροί και 11 τραυματίες από την επίθεση δύο ένοπλων κουκουλοφόρων στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, μία ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου. Οι δράστες, δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξαν «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη».
  • 13 Νοεμβρίου 2015: Πολλαπλό βομβιστικό χτύπημα στο Παρίσι με τουλάχιστον 136 νεκρούς, οι 92 από τους οποίους στο θέατρο Μπατακλάν, όπου εκτυλισσόταν συναυλία του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal. Οι τραυματίες από τις επιθέσεις ξεπερνούν τους 352. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)



Πηγή :sansimera.gr