Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Δενδροφύτευση στον Μυλοπόταμο Κυθήρων.



Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015. Η συνάντηση των εθελοντών ορίστηκε στο παραδοσιακό καφενείο του Μυλοποτάμου της κ. Καλλιόπης Καρύδη στις 10π.μ.

Το δεντράκι που λέμε ‘‘κέδρο’’ ανήκει στο γένος Juniperus ή αλλιώς στο γένος των Αρκεύθων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 8 είδη και 4 υποείδη αρκεύθων και στα περισσότερα μέρη τα λένε κι αυτά ‘‘κέδρα’’. Το δικό μας κεδράκι ανήκει στο είδος Άρκευθος η φοινικική (Juniperus phoenicea).
Οι άρκευθοι εμφανίζονται αρχικά σε μορφή θάμνων (πολλοί τα λένε και θαμνοκυπάρισσα) συνήθως σε περιοχές όπου δύσκολα φυτρώνουν άλλα υψηλά ξυλώδη είδη, όπως σε βραχώδεις ή αμμώδεις θέσεις. Λίγα είναι τα είδη και τα άτομα που έχουν τη μορφή δένδρων, ενώ ακόμα πιο δύσκολα σχηματίζουν, έστω και μικρής έκτασης, δάση στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ένα από τα δάση αυτά με πολλά και μεγάλα δέντρα υπήρχε στην περιοχή της Παναγίας της Ορφανής κοντά στον Μυλοπόταμο και προς τον Λιμνιώνα. Ένα μεγάλο μέρος του δάσους αυτού καταστράφηκε από τις επανειλημμένες πυρκαγιές και το λυπηρό είναι ότι δεν φυτρώνουν πια καινούργια δεντράκια.
Η πρώτη κίνηση για να αναγεννηθεί το καμμένο δάσος ήταν να αποσταλούν μοσχεύματα από τα κέδρα της περιοχής σε φυτώριο στην Κρήτη όπου με κατάλληλες μεθόδους έγινε κατορθωτό να δημιουργηθούν 300 περίπου δενδρύλλια. Τα φυτά αυτά έχουν το ίδιο DNA με τα αρχικά, είναι δηλαδή απ’ευθείας απόγονοι των δέντρων που αντίκρισαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Είναι τεσσάρων ετών και έτοιμα για φύτευση.

Το Λύκειο Κυθήρων,(και ιδίως ο Λυκειάρχης Θανάσης Τριφύλλης και ο πρωτεργάτης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Δημήτρης Λεβέντης) αγκαλιάζοντας με αγάπη, ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα την ιδέα μερικής αποκατάστασης του μικτού κεδροδάσους της Παναγίας της Ορφανής συμμετέχει σαν κύριος οργανωτικός φορέας της δενδροφύτευσης των 300. 
Το project περιλαμβάνει:
αγορά των δενδρυλλίων από το φυτώριο,
μεταφορά από την Κρήτη στον Μυλοπόταμο,
σκάψιμο σωστών λάκκων από επιβλεπόμενους εργάτες,
δενδροφύτευση από εθελοντές,
τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων για προστασία από τα κατσίκια,
αρχικό πότισμα και καλοκαιρινό πότισμα.
Για να καλυφτεί το οικονομικό κόστος το σχολείο εξέδωσε κουπόνια υιοθεσίας. Τα κουπόνια είναι αριθμημένα από 001-300 και στο κάθε κεδράκι που υιοθετήθηκε υπάρχει πλακίδιο που θα αναγράφει το όνομα του αναδόχου. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει μια διαρκή σχέση της κοινωνίας με το έργο, όχι μόνο μια στιγμιαία στήριξη ενός φιλόδοξου σχεδίου, αλλά συμμετοχή, φροντίδα και αγάπη για την αναγεννώμενη φύση.

Φωτογράφιση:Τίνα Ταμβάκη





























Πηγή : Σταματίνα Ταμβάκη