Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αγία Μόνη


Η Μονή της Αγίας Μόνης χτίστηκε το 18ο αιώνα στο βουνό που βρίσκεται βόρεια του νησιού και πλησίον του σημείου, στο οποίο το 1766 νεαρός βοσκός βρήκε εικόνα, η οποία έφερε από τη μια πλευρά  τη Θεοτόκο με την επιγραφή "Η Μονή Πάντων Ελπίς " και από την άλλη τον Άγιο Γεώργιο.Είναι πολύ πιθανόν η εικόνα αυτή να ανήκε στον παλαιότατο ναό του Αγίου Γεωργίου στο βουνό, που είναι πολύ κοντά στο βουνό της Αγίας Μόνης και να είχε χαθεί σε πειρατικές επιδρομές.








Στο σημείο, που βρέθηκε η εικόνα, χτίστηκε μικρός ναός και αργότερα, το 1840, άρχισε η ανέγερση του σημερινού. Αργότερα χτίστηκε το πώρινο κωδωνοστάσιο και τα κελιά των προσκυνητών. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του, βοήθησε σημαντικά στην ανέγερση του ναού ο ήρωας της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν φιλοξενήθηκε για λίγο καιρό στο νησί και στη Μονή, διωκόμενος από τους Τούρκους, οπότε έκανε τάμα να βοηθήσει στην ανακαίνιση του ναού, όταν ελευθερωθεί η Ελλάδα.

Πηγή : Απόσπασμα από το βιβλίο του Εμμανουήλ Π.  Καλλίγερου με τίτλο "Εδώ γεννήθηκε η Αφροδίτη..." ή " ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ".