Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΤΟ Βιβλιοθήκη Κυθήρων : ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: «Το Κουντουνάκι» της Αγνής Στρουμπούλη Παραμύθια ελληνικά για μικρά μικρά παιδιά

«Παραμύθια με ρυθμό, παραμύθια με λέξεις που γυρίζουν και ξαναγυρίζουν κάνοντας κυκλάκια – κουλουράκια. Κι ένα κουντουνάκι που λαλεί κάθε φορά που τα χεράκια κινούνται...»
Το Κουντουνάκι, ένα βιβλίο που ανθολόγησε η Αγνή Στρουμπούλη και εικονογράφησε η Εριφύλη Αράπογλου, περιλαμβάνει 30 παραμύθια της προφορικής παράδοσης από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Κάτω Ιταλία, όπου ζούσαν Έλληνες κι αφηγούνταν παραμύθια.
Θησαυρό σε παμπάλαιο μπαούλο χαρακτηρίζει η Αγνή Στρουμπούλη τα λαϊκά παραμύθια. Θησαυρό που αποκαλύπτεται σ’ όποιον έχει τη λαχτάρα ζωής ενός παιδιού και την πείρα ζωής ενός ενηλίκου.
Το ‘‘Κουβακάκι’’ από τη Σμύρνη που μεταμορφώνεται σε μια ωραία κοπέλα με μια καρότσα χρυσή και που παντρεύεται το βασιλόπουλο.
Η ‘‘Κουλούρα της βάβως’’ από την Ήπειρο, με ρυθμό στο λόγο, μας μυεί σ’ έναν βασικό νόμο της φύσης και της ζωής: την αλληλεξάρτηση, η οποία στην ανθρώπινη κλίμακα σημαίνει συνεργασία και αλληλεγγύη.
Το ‘‘Κουντουνάκι’’ από την Κύθνο δεν μπορεί να ξανααποκτηθεί απ’ το παιδάκι, αν δεν τρέξει να πάρει τη γνώση και τη βοήθεια από όλα τα στοιχεία της φύσης.
Στον ‘‘Κοντορεβυθούλη’’ από τη Μάνη, όπως και στα περισσότερα παραμύθια της Συλλογής, πρωταγωνιστεί το τολμηρό και θαρραλέο παιδάκι, που όχι μόνο αναποδογυρίζει την απειλή, αλλά επιστρέφει στην προηγούμενη ζωή του με ολόκληρο θησαυρό.
Παμπάλαιες ιστορίες γύρω από τον κύκλο της ζωής και τη δύναμη της αγάπης. Αυτό είναι τα λαϊκά παραμύθια που ... μεταδόθηκαν για πολλούς αιώνες από στόμα σε στόμα, που πλάστηκαν με την ανάσα (αίσθημα) και την πείρα (γνώση) αυτών που τα έλεγαν κι αυτών που τα άκουγαν.

«Επειδή απουσιάζουμε παραφορτώνουμε τα παιδιά με τηλεοπτικό πρόγραμμα. Όμως εκείνα διψούν για αφή! Και αφή φέρει η αφήγηση.» αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στην ‘‘Αυγή’’ τον Ιανουάριο του 2014, με αφορμή τις παραστάσεις της στο Εργαστήρι Μαιρηβή. Εκείνες οι αφηγήσεις υπήρξαν το έναυσμα για την έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Πηγή : Kythera Library (facebook)