Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δήμος Κυθήρων : Βήμα Διαφάνειας η Ιστοσελίδα του Δήμου


Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη διενέργεια προμηθειών και υπηρεσιών των δήμων και των πάσης φύσεως συνδέσμων τους, των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και των ιδρυμάτων τους, με απόφαση του δημάρχου προβλέπεται η απευθείας ανάθεση προμηθειών έως του ποσού των 15.000,00€ σε ετήσια βάση, κατά κωδικό αριθμό είδους [ΚΥΑ 27319/2002, εκδοθείσα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2§13 του Ν. 2286/1995, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 13§3 Ν.2503/1997] και εργασιών - υπηρεσιών έως του ποσού των 20.000,00€ (πλέον Φ.Π.Α.) σε ετήσια βάση, κατά κωδικό αριθμό είδους [Απ.Υπ.Οικ. 35130/737/09.08.2010, δυνάμει της οποίας αυξήθηκαν τα χρηματικά όρια του άρθρου 83§1 Ν.2362/1995].


Ο Δήμος Κυθήρων από τις αρχές του 2015 και με την έναρξη υλοποίησης του νέου προϋπολογισμού για κάθε προμήθεια, εργασία ή υπηρεσία που εμπίπτει στα όρια του νόμου για απευθείας ανάθεση, θα προβαίνει σε δημόσια ανακοίνωση για την υποβολή προσφορών, που θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου με στόχο όλοι οι επαγγελματίες και τα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται, να μπορούν να υποβάλλουν προσφορές προκειμένου να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη συγκέντρωση προσφορών και να αποφεύγεται η κατ΄ επιλογήν ανάθεση που γινόταν μέχρι σήμερα, η οποία ενδεχομένως να προκαλούσε σε ορισμένους επιτηδευματίες την εντύπωση μεροληπτικής επιλογής. Πρόκειται για μια άκρως διαφανή διαδικασία, που μπορεί να μην είναι υποχρεωτική από το Νόμο, είναι όμως απόλυτα σύννομη και ηθικά επιβεβλημένη προκειμένου να μην πλανάται η εντύπωση ότι ο Δήμος «συνεργάζεται» μόνο με συγκεκριμένους επαγγελματίες και σε κάθε περίπτωση
διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου και δημοτικού συμφέροντος.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής:

1. Δημόσια Ανακοίνωση του Δήμου που θα περιγράφει το είδος της προμήθειας, εργασίας ή υπηρεσίας και θα συνοδεύεται από πλήρη Τεχνική Περιγραφή υπογεγραμμένη, όπου απαιτείται, από τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών και θεωρημένη από το Δήμαρχο. Η ανακοίνωση αυτή έχει σκοπό την υποβολή προσφορών και δεν έχει κανονιστικό περιεχόμενο αφού δεν θα προηγείται η έκδοση σχετικής διακήρυξης [Ελεγκτικό Συνέδριο Τμήμα VII, αριθμός πράξης
288/2011].

2. Προθεσμία πέντε (5) εργασίμων ημερών για υποβολή ενυπόγραφων προσφορών σε σφραγισμένο φάκελο που θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του επαγγελματία ότι έλαβε γνώση των τεχνικών προδιαγραφών. Η προθεσμία αυτή θα μπορεί να είναι μικρότερη ή ακόμη και να παρακάμπτεται, όταν πρόκειται για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.
3. Αποσφράγιση των προσφορών από την ορισθείσα επιτροπή αξιολόγησης και δημοσίευση του σχετικού πρακτικού στην ιστοσελίδα του Δήμου. 

Πηγή : Δήμος Κυθήρων