Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Kythera Library : ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Η ιστορία της Πετρόσουπας, με τις ποικίλες παραλλαγές της, είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες εκδοχές της απαντά στα παραμύθια των αδελφών Γκριμμ.
Τρεις περιπλανώμενοι οδοιπόροι (κυνηγοί, στρατιώτες ή καλόγεροι) φτάνουν σε ένα χωριό χτυπημένο από την ανέχεια και την καχυποψία όπου κανείς δεν τους υποδέχεται και κανείς δεν τους φιλοξενεί.
Στήνουν, λοιπόν, στην πλατεία του χωριού μια χύτρα και βάζουν να μαγειρέψουν μια σούπα από ... πέτρες. Ένα μικρό κοριτσάκι τούς πλησιάζει και τους ρωτάει τι φτιάχνουν, και σιγά-σιγά οι πόρτες ανοίγουν, οι άνθρωποι αρχίζουν να προσφέρουν ό,τι συστατικό έχει καθένας, συνεργάζονται στην παρασκευή της πετρόσουπας και καταλήγουν σε ένα εορταστικό τραπέζι ‘‘αντάξιο βασιλιάδων’’.

Τώρα, μια καινούργια διασκευή, προσαρμοσμένη στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα, παρουσιάσθηκε στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο από την κυρία Ευαγγελία Τριανταφυλλίδου, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Καρβουνάδας:«Οι τρεις Μάγοι από την Ανατολή αφού προσέφεραν στη φάτνη του μικρού Χριστού ό,τι πολύτιμο είχαν (χρυσό, λίβανο και σμύρνα), ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι της επιστροφής. Δεν κράτησαν μαζί τους τίποτε, μόνο από μια μικρή στρογγυλή πέτρα ο καθένας. Αυτές οι τρεις πέτρες ήταν όλα τους τα υπάρχοντα και τους ήταν αρκετά.» Γιατί με τρεις μικρές, στρογγυλές, λείες πέτρες οι τρεις Μάγοι θα διδάξουν την κατανόηση, την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και την αγάπη.

Με αφηγήτρια μια θαυμάσια Πανωραία Λυριστή, τρεις μάγους τον Φαμπιάν, τον Θέμη και τον Γιάννη, κοριτσάκι του χωριού την Κωνσταντίνα – Ρόζα και στους υπόλοιπους ρόλους τα παιδάκια της Β΄ Δημοτικού (Εμμανουέλα, Μπιάνκα, Πένυ, Ελένη, Μαρία, Μπογκντάν), με σκηνικά του εικαστικού Βασίλη Τσατσάνη και μουσική από τους συνήθεις Πιοβάνι, Ρεμπούτσικα, στήθηκε μια εξαιρετική παιδική παράσταση.

Πηγή : Kythera Library (facebook)