Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Κέντρο προσφύγων το Ελληνικό

Κέντρο προσφύγων το ΕλληνικόΜε τη «διαρροή» για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο Ελληνικό και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού αύριο σε Λέρο και Χίο, ώστε να επιβλέψει τα hotspots που προετοιμάζονται, επιχειρεί η κυβέρνηση να δείξει «καλή διαγωγή» όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο προσφυγικό, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Για πρώτη φορά, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στις αναγκαστικές επιστροφές των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο ως «νομική αναγκαιότητα». Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες φθάνουν στα νησιά μετανάστες και από χώρες που δεν είναι εμπόλεμες ζώνες, όπως το Μαρόκο και η Μιανμάρ. «Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που πρέπει να επιστραφούν» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία 20.000 θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα (μέσω της επιδότησης ενοικίου). Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν δουλειές, αλλά και στην Ευρώπη δεν έχουμε δουλειές, ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία 30.000 θέσεων υποδοχής έως τις αρχές του 2016. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις 20.000 θέσεις μέσω του προγράμματος επιδότησης ενοικίου το οποίο παρουσιάστηκε χθες, 4.500 θέσεις στα τρία hotspots σε Λέρο, Λέσβο και Χίο, 2.900 θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή (σύμφωνα πάντα με στοιχεία που η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει στην Επιτροπή) σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Παλαιό Φάληρο, 1.500 θέσεις σε σκηνές κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και 5.400 σε προαναχωρησιακά κέντρα.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνάντησή του με τους 4 δημάρχους Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου ύστερα από αίτημα των ιδίων, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τους ενημέρωσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία Κέντρου φιλοξενίας Μεταναστών στα τολ της αεροπορίας στο Ελληνικό όπου διαμορφώνεται ο χώρος. Ωστόσο, στις ερωτήσεις των δημάρχων για το ποιες εθνικότητες θα μεταφερθούν εκεί και για το εάν πρόκειται για κλειστή ή ανοιχτή δομή αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Νέα συνάντηση έχει καθοριστεί για σήμερα το πρωί. Πάντως, ο κ. Γιάννης Μουζάλας υπό την πίεση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί από την πολιτική που ακολουθείται, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ένα μπουκάλι όπου μόνο ο λαιμός θα είναι ανοιχτός.
«Οταν σε ένα μπουκάλι είναι ανοιχτός ο λαιμός αλλά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, είναι λογικό ότι το μπουκάλι θα σπάσει» τόνισε, αναφερόμενος στους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους. «Δεν έχουμε μια ασφαλή δίοδο, αλλά ένα ασφαλές αδιέξοδο» σημείωσε και συμπλήρωσε «είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε ότι το μπουκάλι δεν θα εκραγεί». Μάλιστα, ο υπουργός μιλώντας στην ίδια εκδήλωση χθες, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να εφαρμοστεί το μέτρο της κράτησης προκειμένου, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέψουν στη χώρα τους. «Η κράτηση και η αναγκαστική επιστροφή είναι μια μορφή βίας και αυτό με δυσαρεστεί, αλλά είναι μια νομική αναγκαιότητα και ένα κράτος είναι αναγκασμένο να τηρεί τη νομική αναγκαιότητα». Προσέθεσε, πάντως, ότι οι συνθήκες κράτησης και επιστροφής θα γίνουν με συνθήκες αξιοπρέπειας που δεν παραβιάζουν την αξιοπρέπεια των μεταναστών.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, ενώ τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την αλλαγή στη συνθήκη του Δουβλίνου.
Πηγές του Λιμενικού στη Λέσβο επιβεβαιώνουν ότι περίπου 500 μετανάστες έχουν επιστρέψει στο νησί προκειμένου να διορθώσουν τα χαρτιά τους μήπως καταφέρουν να ενταχθούν σε όσους δικαιούνται άσυλο.
 Πηγή : enikos.gr