Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Γράφει η Ελίνα Γαλανοπούλου : Παλαιόχωρα, Ποιο είναι το μεγαλύτερο κόστος???

Η Ελίνα Γαλανοπούλου στην Παλαιόχωρα. 
Τέλος Αυγούστου χαλαρώσαμε και είπαμε να κάνουμε την καθιερωμένη μας βόλτα στην Παλαιόχωρα. Στέλνω κόσμο να την επισκεφθεί όλο το καλοκαίρι, θα ήταν κρίμα αν έχανα την ευκαιρία να την δω και εγώ. Όμως αλίμονο! Τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις πιο ανάμικτα από κάθε άλλη φορά. Για την ομορφιά, την εντυπωσιακή σύνθεση του τοπίου, τα χρώματα, τα ερείπια, ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Για την καταστροφή όμως που συντελείται από την ανθρώπινη εγκληματική αδιαφορία έχω να πω πολλά.
Το κόσμημα της Βυζαντινής Πολιτείας ο ναός της Αγίας Βαρβάρας μετράει πλέον μέρες...Τοιχογραφίες δεν υπάρχουν πιά..ΤΕΛΟΣ!! Ευτυχώς έχω σε κάποιο αρχείο μου δυο φωτογραφίες να μου τις θυμίζουν. Τις είχα βγάλει κάποτε σκαρφαλωμένη από ένα παραθυράκι στον τρούλο της. Σήμερα μπήκαμε στον ναό από το άνοιγμα της πόρτας, αφού η πόρτα είναι βγαλμένη και ακουμπισμένη στον τοίχο! Κάποια στιγμή θα φορτωθεί σε κάποιο φορτηγό και θα ακολουθήσει τον δρόμο της διακόσμησης σε κάποιο ιδιωτικό χώρο. Λείπουν κομμάτια από τον ναό και αυτό φαίνεται από τα σημάδια που δείχνουν ότι έχουν αποσπαστεί.



Οι υπόλοιποι ναοί είναι απλά κλειδωμένοι με λουκετάκια που εύκολα σπάζουν.

Ο δρόμος που οδηγεί στην Παλαιόχωρα παραμένει μετά από κάποιο σημείο χωμάτινος, ταμπέλες έχουν αποσπαστεί από τον αέρα, τα μονοπάτια είναι δύσβατα και το πλιάτσικο εύκολη υπόθεση για τον καθένα. Μόνη ανθρώπινη παρέμβαση προς το καλύτερο το τείχος που αναστηλώθηκε από την εγχώριο το 2011.
Στον αντίποδα υπάρχει απέναντι στην Πελοπόννησο ο Μυστράς!! Μπράβο του και μπράβο στους Λάκωνες που τον έχουν φροντίσει και αναδείξει. Δεν θεωρώ πως χρειάζεται να ειπωθούν άλλες προτάσεις και παροτρύνσεις για τις μεθόδους που απαιτούνται προκειμένου να σωθεί, να συντηρηθεί και να αναδειχθεί η Παλαιόχωρα. Οι συνταγές είναι πλέον γνωστές και δοκιμασμένες από άλλους.

Όσο για το κόστος??? Μα και ένα παιδί αν ρωτούσαμε θα μας έλεγε πως το κόστος της απώλειας της Παλαιόχωρας Κυθήρων είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο. Και αυτό ασχέτως παράταξης ή πολιτικού χώρου!
Ελίνα Γαλανοπούλου(http://www.kythirionpolitia.gr/)
Φωτογραφίες Σπύρος Γεωργίου