Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Βιβλιοθήκη Κυθήρων : ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

Κάθε πόλεμος ξεκινάει με λέξεις. Κι αφού οι πολεμικές λέξεις έχουν ήδη αρχίσει να εκτοξεύονται εκατέρωθεν ας θυμίσουμε μιαν ιστορική παραδοξότητα: τα Κύθηρα (πάντα πρωτοπόρα ... λόγω αργών αντανακλαστικών) βρίσκονται εδώ και έναν σχεδόν αιώνα σε ακατάπαυστο πόλεμο με την Γερμανία!
Αντιγράφουμε από το πολύτιμο εγχειρίδιο του Εμμ.Π.Καλλίγερου «Συνοπτική ιστορία των Κυθήρων» 4η έκδοση (σελ. 180):

«Αυτή [η Αυτόνομος Διοίκησις Κυθήρων] κατά τη διάρκεια της ζωής της [από το Φεβρουάριο / Μάρτιο έως το Μάιο του 1917] εκδίδει 22 διατάγματα, τα οποία αφορούν κυρίως τοποθετήσεις ή απολύσεις υπαλλήλων, την οργάνωση τελωνειακών και ταμειακών αρχών και την άσκηση διοικήσεως με αποδοχή των πράξεων της κυβερνήσεως της Θεσσαλονίκης. Λίγο αργότερα, το Μάιο του 1917, καταρρέει η [βασιλική] κυβέρνηση των Αθηνών κι έτσι τα Κύθηρα επανέρχονται στον ενωμένο πλέον υπό τον Ελ. Βενιζέλο εθνικό κορμό.
Αυτή η βραχύβια αυτονόμηση των Κυθήρων είχε συνέπειες, όπως ειρωνικά παρατήρησε ο μελετητής της φιλοτελικής ιστορίας των Κυθήρων Damian Andronicos [Δαμιανός Νικ. Ανδρόνικος, γενν. 1913] σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στην Αγγλία, ότι το βραχύβιο ‘‘κράτος’’ των Κυθήρων διελύθη χωρίς ν’ αναστείλει ‘‘νομοθετικά’’ τις συνέπειες από τις πολεμικές διενέξεις του με τη Γερμανία από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!»

Μέχρι να αποφανθούν οι νομικοί ποια τέκνα παιδεύουσι οι ναζιστικές αμαρτίες,
μέχρι να αποφασίσουν οι οικονομολόγοι πόσο κοστολογείται ένα ολοκαύτωμα και
οι πολιτικοί πώς συμψηφίζεται η πολεμική τους κτηνωδία με την μεταπολιτευτική μας απρονοησία,
ας έχουμε άλλη μιαν εθνική ικανοποίηση: τα Κύθηρα δεν χρειάζεται να κηρύξουν κανέναν πόλεμο γιατί βρίσκονται –ακόμα και ήδη– σε πόλεμο με την Αυτοκρατορική Γερμανία του Κάιζερ!


Πηγή : Kythira Library (facebook)