Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΤΖΟΡΤΖ ΜΙΛΕΡ-Στην κορυφή του Χόλιγουντ με ρίζες από το Τσιρίγο...

O Mad Max από τα Κύθηρα  Ο Τζορτζ Μίλερ κάθισε στα έδρανα της Ιατρικής, εργάστηκε στα επείγοντα, αλλά τελικά γνώρισε τη διεθνή καταξίωση μέσα από την τριλογία του «Mad Max». Μια καριέρα γεμάτη λάμψη, βραβεία, μεταξύ αυτών και ένα Οσκαρ, καλλιτεχνική αποδοχή και εισπρακτικές επιτυχίες. Ωστόσο, πίσω από την αίγλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και τη διεθνή καταξίωση ανακαλύπτει κανείς την ευαισθησία για την πατρίδα, το φως των προγόνων και τον νόστο για έναν τόπο που (αν και δεν γεννήθηκε εκεί) θεωρεί τη δική του Ιθάκη, δηλαδή τα Κύθηρα.

Ο Τζορτζ Μίλερ απολαμβάνει την επιτυχία της νέας του ταινίας «Mad Max ο δρόμος της οργής», η οποία έκανε προχθές παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κανών και συγχρόνως στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου.
Ως σκηνοθέτης και παραγωγός επαναφέρει, έπειτα από πολλά χρόνια προετοιμασίας, στο προσκήνιο τον μύθο ο οποίος άλλαξε σελίδα στις ταινίες δράσης και εγκαινίασε ένα νέο είδος κινηματογράφου. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι πίσω από τον δημοφιλή παραγωγό και σκηνοθέτη από την Αυστραλία συνυπάρχει ο γιος του μετανάστη από τα Κύθηρα, απόγονος του ιερέα στα Μητάτα, συνδεδεμένος με την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του.
«Εις υγείαν» αναφωνεί ο Τζορτζ Μίλερ σε γλέντι στα Κύθηρα ανάμεσα σε συγγενείς, θείους και ξαδέλφια.
«Εις υγείαν» αναφωνεί ο Τζορτζ Μίλερ σε γλέντι στα Κύθηρα ανάμεσα σε συγγενείς, θείους και ξαδέλφια.


Ελληνας δεύτερης γενιάς, ο Τζορτζ Μίλερ μετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Αδελφότητα των Κυθηρίων στην Αυστραλία και συμβάλλει στις δράσεις της, ενώ παράλληλα διατηρεί ακατάλυτους δεσμούς με το χωριό απ' όπου ξεκίνησε ο πατέρας του. Σημείο αναφοράς αποτελεί το παλαιό προγονικό σπίτι της οικογένειας, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε σύγχρονο ξενώνα. Εκεί κοντά στους συγγενείς απολαμβάνει την αίσθηση της πατρίδας.


Το εκρηκτικό «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς. «Οι γονείς του Τζορτζ αλλά και ο ίδιος κράτησαν πάντοτε τη σχέση τους με την Ελλάδα. Από παλιά οι γονείς του έρχονταν τακτικά. Ποτέ δεν σταμάτησαν να επισκέπτονται τα Κύθηρα. Μαζί τους και ο Τζορτζ, όπως και τα αδέλφια του» λένε οι κοντινοί συγγενείς του, η οικογένεια του Θανάση και της Τούλας Σκλαβου και μοιράζονται με το "Εθνος" οικογενειακές φωτογραφίες. «Οταν μάλιστα κέρδισε το Οσκαρ, είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει στο νησί όλη την οικογένεια. Και έτσι έγινε, ήρθε με τη μητέρα, τα παιδιά και τα αδέλφια του. Οποτε έρχεται μένει βεβαίως μαζί μας , εδώ, μαζί με τα παιδιά του.»
Άλλωστε ο τουριστικός ξενώνας που διατηρούν με την επωνυμία "Αμπράμης" περιλαμβάνει και την παλιά προγονική οικία του δημοφιλούς παραγωγού.

"Είναι ενα συγκρότημα τριών κτιρίων και ενα εξ αυτών ανάγεται στο 1887 ,είναι το πατρικό σπίτι της οικογένειας" λέει ο Βρεττός Σκλάβος και επισημαίνει την σύνδεση του Τζόρτζ Μίλερ με θείους και ξαδέλφια. Για αυτούς , δεν είναι ο διάσημος σκηνοθέτης αλλά κυρίως ο ξενιτεμένος συγγενής. Με την οικογένειά του επισκέπτεται όποτε μπορεί το νησί, απολαμβάνει τη θάλασσα και τη φύση, κάνει παρέα με τους χωριανούς και τους συγγενείς του, ενώ όπου απαιτείται συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία, όπως συνέβη με την αναστήλωση της Αγίας Τριάδας. Στην ιστορική εκκλησία, στην καρδιά του χωριού, διετέλεσε ιερέας και ο προπάππος του.
Σημαντική οικονομική βοήθεια. «Παλαιότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '90, είχε βοηθήσει οικονομικά στην αναστήλωση του ναού, στο βάψιμο και στην ανακεράμωση» τονίζει ο πατήρ Γεώργιος, ιερέας στην Αγία Τριάδα. Ωστόσο, ο ναός χτυπήθηκε από τον σεισμό του 2006 και έχει υποστυλωθεί για να μην υποστεί ακόμα μεγαλύτερες ζημιές, ενώ τα ιερά σκεύη μεταφέρθηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη.
  Ο σκηνοθέτης με τη λαμπερή πρωταγωνίστρια της ταινίας Σαρλίζ Θερόν στο Φεστιβάλ Κανών.


«Είχε δώσει αρκετά χρήματα για να ανακαινίσουμε την εκκλησία και ενδιαφέρεται να μας υποστηρίξει ξανά. Κάποια στιγμή θα τον ενοχλήσουμε» λέει ο Αντώνης Πρωτοψάλτης, επίτροπος του ναού. «Ερχεται κατά καιρούς στο νησί και με την οικογένειά του. Θυμάμαι την πρώτη γνωριμία όταν έψαχνε να βρει τους τάφους των παππούδων του. Ο προπάππος του ήταν ιερέας στα Μητάτα, ονόματι Μυλιώτης. Υστερα ήρθε και άλλες φορές» αναφέρει ο κ. Πρωτοψάλτης, που έχει υποδεχθεί κατ' επανάληψη στο εστιατόριό του «Σκάνδεια» τον δημοφιλή σκηνοθέτη.

Εκτός από το ελληνικό φαγητό, η οικογένεια Μίλερ εκτιμά ιδιαίτερα τη θάλασσα. Μαζί με τα παιδιά κολυμπούν στην παραλία της Καλαδής προς την Παλιόπολη. Η ιστορία της οικογένειας ξεκινά από το καταπράσινο χωριό των Μητάτων με το φαράγγι του Τσάκωνα, λίμνες, εκκλησάκια, τη γιορτή του κρασιού, τα περίφημα μηλοροδάκινα και πολλές πηγές. Κάποτε υπήρχαν αρκετοί νερόμυλοι στην περιοχή. Η οικογένεια Καστρίσιου σταδιακά υιοθέτησε το επώνυμο Μυλιώτης, παρονομασία, λόγω του επαγγέλματος. Οταν ο Δημήτριος Μυλιώτης μετανάστευσε στην Αυστραλία από τα Κύθηρα το 1921 ήταν μόλις 9 ετών και εντέλει το όνομα απλοποιήθηκε για ευκολία σε Μίλερ.
Ελληνική καταγωγή έχει και η μητέρα του σκηνοθέτη Ευαγγελία, γεννημένη στη Μικρά Ασία. Ξεριζώθηκε μαζί με την οικογένειά της στη Μικρασιατική Καταστροφή και έφτασε στην Αυστραλία. Μια εξαιρετικά αναλυτική περιγραφή του οικογενειακού δέντρου είναι καταχωρισμένη στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων kythera-family.net.

Πηγή : ethnos.gr