Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Βιβλιοθήκη Κυθήρων : Αφού δεν πήγε στην Προεδρία πήγε στις Κάννες

Ο ΓΑΒΡΑΣ ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ
Τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη, καταχειροκρότησαν όρθιοι οι θεατές στις Κάννες, στην επίσημη προβολή (18/5) της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας του «Ζ», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Η προβολή της θρυλικής ταινίας πραγματοποιήθηκε με απόφαση του φετινού φεστιβάλ Καννών να τιμήσει τον Κώστα Γαβρά στο πλαίσιο τού τμήματος Cannes Classics.
Το έργο του Έλληνα σκηνοθέτηεξήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα, να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.
«Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που παραβρέθηκε στην προβολή τόνισε ότι, «η τιμή στο πρόσωπο του Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες».

Πηγή : Kythera Library (facebook)