Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Βιβλιοθήκη Κυθήρων : ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΗ ΓΑΖΑ

«Ίσως καθήσεις πάν’ απ’ το χωριό μας
σαν εφιάλτης τρόμου, εχθρέ του ήλιου
αλλά δεν παζαρεύω
κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου
θα αντιστέκομαι...»

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΗ ΓΑΖΑ
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες Παλαιστίνιους και ανυπολόγιστες καταστροφές και έληξε με υποχώρηση του Ισραήλ, οι κάτοικοι της Γάζας αποφάσισαν να αποδείξουν ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και μέσα στα χαλάσματα.
Διοργάνωσαν ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, σε ‘‘κινηματογραφικές αίθουσες’’ σχηματισμένες από τα συντρίμμια της πόλης τους και με στέγη τον νυχτερινό ουρανό.
Έστρωσαν μάλιστα κόκκινο χαλί, με ό,τι μπορεί να συμβολίζει αυτό το χρώμα στην αιματοβαμμένη γη της Παλαιστίνης, ανάμεσα στα συντρίμμια βομβαρδισμένων σπιτιών, στη γειτονιά el-Shuja’ia. Η δε προβολή των ταινιών έγινε πάνω σε ένα μια λευκή επιφάνεια, στον τοίχο ενός κατεστραμμένου σπιτιού. Εκεί, λοιπόν, διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα (από τις 12 έως τις 14 Μαΐου) το Karama – Gaza Human Rights Film Festival «Red Carpet». Ένα εντελώς διαφορετικό φεστιβάλ.
Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι το πρώτο φεστιβάλ που επικεντρώνεται στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό συμμετέχουν δημιουργοί ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους και στόχος είναι να προβληθεί η άλλη πλευράς της Γάζας, αυτή του πολιτισμού και του ανθρωπισμού και να ξεκινήσει ένας διεθνής διάλογος, μεταξύ των κατοίκων της αποκλεισμένης Γάζας και του υπόλοιπου κόσμου, μέσω του κινηματογράφου.

Πηγή : Βιβλιοθήκη Κυθήρων (facebook)