Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Ανάγκες υγείας στις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές

Η Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ εμμένει στην απόφαση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθετημένη λειτουργία πιστοποιημένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο.








Η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση των αναγκών υγείας ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές (καταγραφή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικός εξοπλισμός, αριθμός αερομεταφορών) μέσω του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τονίστηκε ότι η ανάγκη συντονισμού όλων των ΜΚΟ και άλλων εθελοντικών φορέων στην παροχή υπηρεσιών. Η ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο είναι προς το συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η Αυτοδιοίκηση ως εγγύτερος στον πολίτη θεσμός, μπορεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας συντονισμού όλων των φορέων παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες, όπως για παράδειγμα των ΜΚΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ορίζοντας μια Συντονιστική Επιτροπή, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και κενά.
Πηγή:Αιρετών ΣΤΗΡΙΞΙΣ