Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ακουσε τη σιωπή της φύσης

Η Νεύτα - Ελευθερία Βότση είναι μεταδιδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Οικολογίας του ΑΠΘ και χρησιμοποιώντας μία νέα μέθοδο βρήκε ότι στις οροσειρές της Πίνδου, της Ροδόπης και στα ορεινά της Κρήτης και της Πελοποννήσου βρίσκονται οι πιο... ήσυχες περιοχές της Ελλάδας, που καλύπτουν το 16% της επικράτειας.







Πρόκειται για μέρη όπου απουσιάζει ο ανθρωπογενής παράγοντας και μπορεί κανείς να απολαύσει τους ήχους της φύσης, χωρίς τίποτα να διακόπτει την απόλυτη σιωπή. Για την έρευνά της αυτή βραβεύτηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο οποίος αναδεικνύει επιτυχείς ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με τη μείωση της ηχορύπανσης. «Είναι η πρώτη φορά που ελληνική, ερευνητική ομάδα βραβεύεται για έρευνα που αφορά στα ηχοτοπία και σε περιοχές υψηλής ακουστικής αξίας», δήλωσε ο επιβλέπων καθηγητής Οικολογίας του ΑΠΘ Γιάννης Παντής.
Οπως είπε ο κ. Παντής στο «Εθνος», στις ήσυχες περιοχές φτάνει κανείς με τα πόδια, απολαμβάνει το τοπίο ακούγοντας μόνο ήχους της φύσης, ενώ δεν επιτρέπεται κανενός είδους δραστηριότητα. Ακόμη και η δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει σε απόσταση από τις περιοχές αυτές, όπως υπαγορεύει και η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Περιβαλλοντικό Θόρυβο.
Μέχρι τώρα ο προσδιορισμός των ήσυχων περιοχών γίνεται με τη βοήθεια συμβατικών, ακουστικών μετρήσεων και τη χρήση ειδικών μαθηματικών μοντέλων, γεγονός που απαιτεί μεγάλο κόστος και πλήθος δεδομένων και πληροφοριών. Η Ελευθερία Βότση, αλλά και η Ομάδα Ακουστικής Οικολογίας του Τομέα Οικολογίας του ΑΠΘ, ανέπτυξε μία νέα μεθοδολογία, με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων, που πρακτικά σημαίνει ότι αφαίρεσε από τους χάρτες οτιδήποτε συνδυάζεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, δηλαδή μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανίες και όλες τις υποδομές, και ό,τι έμεινε είναι αυτό που λέμε ήσυχες περιοχές.
Ευρωπαϊκό βραβείο για την έρευνά της
Στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ηχοτοπίων (European Soundscape Award) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος απένειμε δύο βραβεία για να αναδείξει επιτυχείς ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με τη μείωση της ηχορύπανσης. Η Ελευθερία Βότση είναι μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Οικολογίας του ΑΠΘ και η έρευνά της αποτελεί τμήμα της διδακτορικής της διατριβής, υπό την επίβλεψη του Γ. Παντή. Εκτός από την Ελληνίδα ερευνήτρια, τιμητική διάκριση απέσπασε επίσης ο Ιρλανδός Σβεν Αντερσον από το Δουβλίνο, για την πρότασή του σχετικά με τη δημιουργία ενός Εγχειριδίου Ακουστικού Αστικού Σχεδιασμού.

Πηγή: toethnos.gr