Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Μέτρα για την ομαλή επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Με σύμμαχο τον αίθριο καιρό  επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα. Ομαλά διεξάγεται έως αυτή την ώρα η επιστροφή των εκδρομών του Πάσχα. Η κυκλοφορία και στα δυο εθνικά δίκτυα είναι χαμηλή. Αναμένεται όμως να ενταθεί μετά τις τρεις το απόγευμα, καθώς έως τη μία μετά το μεσημέρι, είχε επιστρέψει μόνο το 20% των οχημάτων, που πέρασαν τα διόδια προς Λαμία και προς Πελοπόννησο από την Μεγάλη Πέμπτη ως το απόγευμα του μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Μικρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στο 199ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του «εργοταξίου Παναγόπουλου» στο ρεύμα προς Κόρινθο λόγω έργων. Στο συγκεκριμένο σημείο σχηματίζεται ουρά μήκους ενός περίπου χιλιομέτρου.
 Προς διευκόλυνση των εκδρομέων ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στις εθνικές οδούς, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη. Μέτρα  έχει λάβει από το πρωί και το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Οι ώρες αιχμής εκτιμάται ότι θα είναι από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ η επιστροφή αναμένεται να συνεχιστεί και την Τρίτη του Πάσχα.
Κατά μήκος των εθνικών οδών Αθηνών - Λαμίας, Ελευσίνας – Κορίνθου και Κορίνθου - Τριπόλεως δεν θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποκλεισμό λωρίδων κυκλοφορίας.
Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο απαιτείται στην εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου, μετά την Ελευσίνα, στο ύψος της Χαλυβουργικής, όπου η κίνηση περιορίζεται σε δύο λωρίδες, λόγω έργων και στις μεγάλες εξόδους είναι σημείο ταλαιπωρίας για τους οδηγούς που επιστρέφουν.
Τα  έργα στην Πατρών - Κορίνθου
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων υπάρχουν στην Πατρών - Κορίνθου. Η Τροχαία είναι πιθανό να προχωρήσει σε εκτροπές ή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για διευκόλυνση των οδηγών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τοπικά  καθυστερήσεις λόγω ανάσχεσης της κυκλοφορίας.
Επίσης, κατά τις ώρες αιχμής ενδέχεται να επιβληθούν εκτροπές της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών ή και αποκλεισμοί εισόδου στη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών στους ανισόπεδους κόμβους της στην κατεύθυνση αιχμής.
Ρυθμίσεις λόγω έργων σε άλλα σημεία
Οδικές εργασίες είναι τις ημέρες αυτές σε εξέλιξη σε σημεία του εθνικού και βασικού οδικού δικτύου, όπου πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, απαιτείται η προσοχή των οδηγών στα εξής σημεία:
Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του 20,3 χλμ (Σαρανταπόταμος) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων και έργων διευθέτησης χειμάρρου. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο θα πραγματοποιείται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από δύο λωρίδες κυκλοφορίας.
Στη Λ. Ποσειδώνος-Μ. Ασίας, στο τμήμα της από το ύψος του Σταθμού ΗΣΑΠ Νέου Φαλήρου έως και την αερογέφυρα της οδού Γρ. Λαμπράκη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά, λόγω εκτέλεσης εργασιών κατασκευής τροχιοδρόμου (τραμ). Η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο θα πραγματοποιείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας.
Στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του 39,1 χλμ (μέχρι τη Μ. Τετάρτη), εκ περιτροπής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω εκτέλεσης εργασιών στον ημικόμβο Μεγάρων. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο θα πραγματοποιείται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, εκ περιτροπής από το υπόλοιπο πλάτος του οδοστρώματος.
Η Τροχαία θα λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Παράλληλα, ζητά από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία των έργων, να συμμορφώνονται με την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων, ενώ συνιστά για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης και καθυστερήσεων να χρησιμοποιούν εναλλακτικές διαδρομές ή να εκκινούν νωρίτερα.
Επίσης, η Τροχαία υπενθυμίζει στους οδηγούς ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) απαγορεύεται τόσο για κυκλοφορία όσο και για στάθμευση, μετά και την τελευταία τροποποίηση του ΚΟΚ.
Μέτρα και στα λιμάνια της χώρας
Μέτρα για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων του Πάσχα έχει λάβει από το πρωί το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Σε όλα τα σημεία κατάπλου των πλοίων υπάρχουν στελέχη του λιμενικού, προκειμένου να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες επιβάτες. Το Λιμενικό Σώμα συμβουλεύει επίσης όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταφθάσουν σήμερα από διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τις Κυκλάδες 13 πλοία, ενώ από νησιά του Αργοσαρωνικού θα υπάρξουν 13 κατάπλοι υδροπτερύγων και 15 Ferriboat. Στη Ραφήνα θα έχει 7 κατάπλους πλοίων από τις Κυκλάδες και 6 από το Μαρμάρι. Έξι κατάπλοι πλοίων θα έχει επίσης το λιμάνι του Λαυρίου. 
Θεσσαλονική: Προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω βροχοπτώσεων
Βελτιωμένος είναι πλέον ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα αλλά τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι σφοδρές βροχοπτώσεις, με τις υπερχειλίσεις ποταμών και τις κατολισθήσεις, παραμένουν σε ορισμένα σημεία.
Συγκεκριμένα, για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μείνει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Ειδομένης, στην περιοχή Γέφυρας, μετά από φθορές που υπέστη από εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή, από όρια Αλεξανδρούπολης έως Ορμένιο.

Η υπερχείλιση υδάτων ευθύνεται και για τη διακοπή της κυκλοφορίας στις διαβάσεις στις περιοχές Ποντικόρεμα, Έβρενος - Ιάσιο, Αετοκορυφή - Διώνη, στην επαρχιακή οδό Οχυρού - Περιθωρίου Δράμας, στη γέφυρα Λυγαριάς, στις Σέρρες και στην επαρχιακή οδό Αμπελώνα - Δελερίων, στη Λάρισα.

Από κατολίσθηση, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 11ο έως το 21ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας (μέσω Κορομηλιάς) ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, από το 11ο έως το 25οχιλιόμετρο. 
Πηγή: kathimerini.gr