Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Πάνω από 3.000 κατοικίες στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα μπορεί να ωφεληθούν δυνητικά από φοροαπαλλαγές που προτείνει το ΥΠΕΚΑ εφόσον προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους με κόστος έως 15.000 €.

Τη φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων για έργα    ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, προϋπολογισμού έως 15.000 ευρώ, πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. 

Το μέτρο αυτό, εφόσον εφαρμοστεί θα αποτελέσει παράλληλη δράση του Προγράμματος  "Εξοικονομώ κατ' Οίκον". Στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα υπάρχουν περίπου 4.500 κατοικίες, εκ των οποίων σχεδόν οι 3.000 μπορεί να είναι επιλέξιμες για ένταξη  στο υφιστάμενο Πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον", στο νέο Πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον" 2014 - 2020 όπου (σύμφωνα με πληροφορίες μας) ο επιδοτούμενος προυπολογισμός μπορεί να ανέλθει στα 25.000 €, αλλά και στο προτεινόμενο πρόγραμμα των φοροαπαλλαγών (απομένει να δούμε αν θα εμφανιστεί σχετική πρόβλεψη στον υπό κατάρτιση προυπολογισμό της Κυβέρνησης). 
Η κατά 100% φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών κατοικιών για τις δαπάνες έως 15.000 ευρώ, που θα κάνουν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, αποτελεί μια ολοκληρωμένη οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική παρέμβαση. 

Το κόστος των φοροαπαλλαγών θα υπερκαλυφθεί από τους φόρους που θα εισπράξει το κράτος από την "υποχρεωτική" έκδοση των  τιμολογίων για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.


Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση του ΥΠΕΚΑ θα υπάρξουν επιπλέον οφέλη όπως : 

- Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της οικοδομής.

- Η σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά.

- Η διάσωση εκατοντάδων θέσεων εργασίας στη μεταποίηση δεδομένου ότι άνω του 70% των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για τη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες-βιομηχανίες.

- Η προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ιστοσελίδα μας το επόμενο διάστημα θα κάνει αναλυτική παρουσίαση των ευκαιριών χρηματοδότησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Γιώργος Στάθης