Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Πολυχώρος Ζείδωρος : Ναυάγιο Αντικυθήρων, Ειδική επιστημονική εσπερίδα σχετικά με τη νέα διεθνή ενάλια αρχαιολογική έρευνα στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων


Μια λαμπρή εκδήλωση έγινε χθες το βράδυ στον Πολυχώρο Ζείδωρος (πατήστε εδώ να δείτε περισσότερα για τον Πολυχώρο) στο Καψάλι. Μέσα σε ένα κατάμεστο θέατρο οι 150 αυστηρά επιλεγμένοι προσκεκλημένοι των διοργανωτών, φίλοι της αρχαιολογικής έρευνας  από όλο τον κόσμο, άκουσαν από πρώτο χέρι τις τελευταίες εξελίξεις για τις έρευνες που διεξάγονται στα Αντικύθηρα στο γνωστό ναυάγιο. Αναζητούνται ευρήματα και θησαυροί που πιθανόν που έχουν θαφτεί σχεδόν 2.000 χρόνια πριν (εκτιμάται περί το 86 μΧ).

Ωστόσο δεν έγιναν ανακοινώσεις σε ότι αφορά τα πιθανά ευρήματα, γεγονός που φημολογείται ότι θα γίνει το προσεχές διάστημα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Προβλήθηκαν βίντεο από την διαδικασία των υποθαλάσσιων  ερευνών και ακολούθησε δεξίωση.
Σε όλους όμως δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι κάτι σημαντικό βρέθηκε  στον βυθό των Αντικυθήρων.

 Στην Εκδήλωση μίλησαν

Ο εκπρόσωπος  της Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Γκερέκου,
Ο Δ/ντης του Εθνικού  Αρχαιολογικού Μουσείου,
Ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Σ. Χαρχαλάκης
Ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα,Dr.Lorenzo Amberg
Ο πρόεδρος του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης,
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας HUBLOT,
Ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσης Τάσιος,
Ο Θεοτόκης Θεοδόλου επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, μέλος της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Προβλήθηκαν βίντεο από την διαδικασία των υποθαλάσσιων  ερευνών και ακολούθησε δεξίωση.




                                                             Ο Θεοτόκης Θεοδόλου
 Ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσης Τάσιος (πατήστε εδώ να διαβάσετε το βιογραφικό του)
Ο Πρόεδρος του " Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη ", Πάνος Λασκαρίδης (πατήστε εδώ να διαβάσετε το βιογραφικό του)


Ας προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε από κοντά τους πρωταγωνιστές της μεγάλης προσπάθειας που διεξάγεται στα Αντικύθηρα. 

  1. Είναι οι συμμετέχοντες επιστήμονες, ερευνητές και παρέχοντες την τεχνική υποστήριξη (δείτε περισσότερα πατώντας εδώ)
  2. Είναι οι συνεργάτες  (δείτε περισσότερα πατώντας εδώ)
  3. Είναι οι χορηγοί  (δείτε περισσότερα πατώντας εδώ)

Ένας από τους σημαντικούς χορηγούς της έρευνας είναι το "Ίδρυμα  Αικατερίνης Λασκαρίδη".

Η Αποστολή του Ιδρύματος στα Αντικύθηρα


Στις 15 Σεπτεμβρίου, το σκάφος ΓΛΑΡΟΣ, απέπλευσε από τον Πειραιά για τα Αντικύθηρα, μεταφέροντας επιστημονικές ομάδες υποβρύχιας αρχαιολογίας με επικεφαλής τον Μπρένταν Φόλεϊ, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης και άλλους επιστήμονες από την Ελβετία και άλλες χώρες, στην θαλάσσια περιοχή του πασίγνωστου ομώνυμου ναυαγίου. Οι αρχαιολόγοι/δύτες καταδύονται σε βάθος 30 – 150 μέτρα, εξοπλισμένοι με τη στολή Εxosuit.




Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα των ερευνών στο ναυάγιο των Αντικυθήρων θα έχει ως εξής:
  • 15 ΣΕΠ- πλους προς την περιοχή ερευνών με το ΓΛΑΡΟ και αρχική εγκατάσταση των ομάδων.
  • 16 ΣΕΠ- Εγκατάσταση ομάδων ερευνών στο νησί.
  • 17 ΣΕΠ- Προετοιμασία ομάδας Αυτόνομου Υποβρύχιου Οχήματος για χαρτογράφηση της περιοχής του ναυαγίου. Ομάδες τεχνικής κατάδυσης εκτελούν εκπαιδευτικές καταδύσεις κοντά στην είσοδο του λιμένος στον Ποταμό για έλεγχο καταδυτικού υλικού.
  • 18-21 ΣΕΠ- Χαρτογράφηση με το Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα. Οι ομάδες τεχνικής κατάδυσης αρχίζουν καταδύσεις στο ναυάγιο και ξεκινούν έρευνες με ανιχνευτές μετάλλων.
  • 22 ΣΕΠ- Αφιξη του Πολεμικού Πλοίου ΘΕΤΙΣ και της ομάδας EXOSUIT στα Αντικύθηρα. Το ΘΕΤΙΣ αγκυροβολεί στο σημείο του ναυαγίου. Άφιξη συνεργείου κινηματογράφησης-παραμονή του για 2 εβδομάδες.
  • 23-30 ΣΕΠ- Καταδύσεις με EXOSUIT. Τεχνικές καταδύσεις στο ναυάγιο ανάλογα με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του EXOSUIT. Χρήση του Αυτόνομου Υποβρύχιου Οχήματος ως απαιτείται.
  • 1 ΟΚΤ- Πέρας καταδύσεων με ΕXOSUIT. Παραμονή του για λίγες ημέρες στα Αντικύθηρα για επίδειξη σε VIPs ή επιστροφή του στη Σαλαμίνα.
  • 2-3 ΟΚΤ- Συνέχιση καταδύσεων, ανασκαφές στο ναυάγιο, ανέλκυση αντικειμένων.
  • 4 ΟΚΤ- Ημέρα VIP στα Αντικύθηρα και επι του ΓΛΑΡΟΥ
  • 5-11 ΟΚΤ- Συνέχιση καταδύσεων, ανασκαφές στο ναυάγιο, ανέλκυση αντικειμένων.
  • 12 ΟΚΤ- Πέρας ερευνών, προετοιμασία επανάπλου στον Πειραιά.
  • 13 ΟΚΤ- Πέρας προγράμματος
  • 14-15 ΟΚΤ- Ενημερώσεις τύπου, Εκδηλώσεις VIP κλπ
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτει το σκάφος «ΓΛΑΡΟΣ». Πιο συγκερκιμένα, το «ΓΛΑΡΟΣ» χρησιμοποιείται για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών. 




Σημαντικός Χορηγός της ανασκαφικής επιχείρησης είναι και η Ελβετική Εταιρεία κατασκευής ρολογιών πολυτελείας HUBLOT. Η εταιρεία είναι χορηγός μεγάλων αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο                     ( Διαβάστε εδώ περισσότερα για την εταιρεία).


Σύμφωνα με το hitechblog.gr, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων), θεωρείται ως ο αρχαιότερος υπολογιστής στον κόσμο. H  εταιρία Hublot, εντυπωσιασμένη από το μηχανισμό των αρχαίων Ελλήνων, κατασκεύασε 4 ρολόγια-αντίγραφα αυτού του μηχανισμού.

Καθένα από αυτά είναι μια μινιατούρα, τόσο προσεκτικά κατασκευασμένη  που περιλαμβάνει μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια. 

Ως αναδημιουργίες ενός ιστορικού τεχνουργήματος μεγάλης σημασίας, τα 3 από τα 4 ρολόγια έχουν ήδη βρει νέα κατοικία. Ένα θα έρθει στο Μουσείο της Αθήνας, δίπλα στα υπόλοιπα τμήματα του αρχικού μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ένα άλλο θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι στο Μουσείο Τεχνών και Επαγγελμάτων ενώ το τρίτο ρολόι θα παραμείνει στο μουσείο της εταιρίας Hublot στην Ελβετία. Το τέταρτο αντίγραφο πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό και τα έσοδα θα διατεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Είναι κατασκευασμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο και έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Ο μηχανισμός αυτός έδινε, κατά την επικρατέστερη σύγχρονη άποψη, τη θέση του ήλιου και της σελήνης καθώς και τις φάσεις της σελήνης.
Έτσι αναμενόμενη ήταν και η επίσκεψη του Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Dr.Lorenzo Amberg.




Πηγές :Σύμφωνα με τις παραπομπές στο Διαδίκτυο.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Ελληνογερμανική Σχολή
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Επιστροφή στα Αντικύθηρα
Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας
Πολυχώρος Ζείδωρος