Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Το κλείσιμο των παράνομων χωματερών και τα κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων – Πώς η κυβέρνηση άνοιξε διαμάχη με την Περιφέρεια Αττικής

Το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με ή χωρίς τη συναίνεση των δήμων στους οποίους βρίσκονται, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ιδρυση Παρατηρητηρίου Ανοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας» και προβλέπει ότι:




• Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που έχουν στην επικράτειά τους παράνομες χωματερές πρέπει από κοινού με τους οικείους δήμους και την περιφέρεια να καταρτίσουν σχέδιο για το κλείσιμο και την αποκατάστασή τους. Το σχέδιο δράσης πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε δύο μήνες, αφού πρώτα εγκριθεί από τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Εεφόσον ο δήμος ή η περιφέρεια δεν συναινέσουν στην προτεινόμενη λύση (ή αδυνατούν να συμμετάσχουν), τότε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να λάβει απόφαση χωρίς τη συναίνεσή του, αναθέτοντας σε άλλο (δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα) την υλοποίηση του σχεδίου. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν και για άλλες περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν ευρωκαταδίκες, όπως η απουσία χώρων διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων.



• Επιτρέπεται η μεταφορά αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων μέσω θαλάσσης, τόσο με τα τακτικά δρομολόγια, όσο και με ειδικώς ναυλωμένα πλοία. Η μεταφορά θα γίνεται μόνο με απορριμματοφόρα κλειστού τύπου. Οι δαπάνες θα βαρύνουν για τα μεν αστικά απορρίμματα τους δήμους, για τα δε ανακυκλώσιμα τις εταιρείες (αποκαλούνται «συστήματα») που διαχειρίζονται τα θέματα ανακύκλωσης (λ.χ. για τους μπλε κάδους την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης).



• Στην περίπτωση περιφερειακών ενοτήτων (νομών) όπου δεν υπάρχουν σε λειτουργία ΧΥΤΑ ή χώροι αποθήκευσης απορριμμάτων, που να προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να αποφασίζει προσωρινές λύσεις (μέχρι μία τριετία) κατά παρέκκλιση του ΠΕΣΔΑ. Μέχρι σήμερα η παρέκκλιση αυτή ήταν δυνατή μόνο με απόφαση υπουργού.



Υπενθυμίζεται ότι η χώρα καταδικάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2014 για την ύπαρξη (τον Ιούνιο, οπότε και εκδικάστηκε η υπόθεση) 70 ενεργών χωματερών και ακόμα 223 κλειστών που δεν είχαν αποκατασταθεί και υποχρεώθηκε να καταβάλει 10 εκατ. ευρώ εφάπαξ και 14,5 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο που η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2015. Το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή που κλείνει και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που αποκαθίσταται.



Οι αντιδράσεις της Περιφέρειας Αττικής



Υψηλών τόνων ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής κάνοντας λόγω για μια τροπολογία που πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία, την αυτοτέλεια και την αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ, ΦοΔΣΑ, Περιφέρειες) σχετικά με τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. «Παράλληλα, αποκαλύπτει την αγωνία των εταίρων της συγκυβέρνησης, να διαχειριστούν τα κονδύλια για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, ειδικά σήμερα που οι μέρες τους στην εξουσία είναι μετρημένες…», καταλήγει ανακοίνωση της Ρένας Δούρου.



Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:


Μετράει ημέρες η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου και συστηματικά πλήττει και αποψιλώνει αρμοδιοτήτων την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τελευταίο κρούσμα το χθεσινό με την άρον – άρον ψήφιση, σε νομοσχέδιο του… υπουργείου Υγείας, τροπολογίας που, με πρόσχημα τη συμμόρφωση στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιθωριοποιεί τους ΟΤΑ αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αναλαμβάνοντας τα «προσωρινά έργα», απαραίτητα για την παύση των ΧΑΔΑ . Συγκεκριμένα, η κατάρτιση και υλοποίηση ειδικών σχεδίων διαχείρισης με διαδικασίες εξπρές ανατίθεται στους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης με γνώμη του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Στην περίπτωση που γίνει πράξη η τροπολογία, τούτο θα σημάνει ότι η υλοποίηση του προγράμματος για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Ύδρας που έχει ξεκινήσει ο ΕΔΣΝΑ εκ μέρους του νησιού, θα βρίσκεται υπό την αίρεση του εκπροσώπου της κεντρικής εξουσίας, δηλαδή του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Και η τροπολογία αυτή πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία, την αυτοτέλεια και την αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ, ΦοΔΣΑ, Περιφέρειες) σχετικά με τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Παράλληλα, αποκαλύπτει την αγωνία των εταίρων της συγκυβέρνησης, να διαχειριστούν τα κονδύλια για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, ειδικά σήμερα που οι μέρες τους στην εξουσία είναι μετρημένες…

Πηγή : Aftodioikisi.gr