Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Βιβλιοθήκη Κυθήρων : Κι αφού βρισκόμαστε ψυχικά και πνευματικά μέσα στην επικράτεια των κόμιξ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 Ιανουαρίου ΑΛΛΟΤΕ στα 1929

πρωτοεμφανίζεται ένας χάρτινος ήρωας που θα μας μεταφέρει με τις απίθανες περιπέτειές του, αστυνομικού συνήθως μυστηρίου, σε πολλές γωνιές του πλανήτη, στην Σοβιετία και την Αφρική, στο Μεξικό και το Θιβέτ, την Αίγυπτο και το Σύδνεϋ, αλλά και στο φεγγάρι.


Ο νεαρός ρεπόρτερ Τεντέν (Tintin) γεννιέται από το πενάκι του Βέλγου κομίστα Ζωρζ Ρεμί (1907-1983) γνωστού με το όνομα Ερζέ, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που κατηγορήθηκε για μισογυνισμό, ρατσισμό και αντικομμουνισμό (την εποχή που η κριτική στον σταλινισμό ονομαζόταν αυτομάτως αντικομμουνισμός) αλλά θαυμάστηκε για την καθαρή πινελιά του (ligne claire) από τον Γουόρχολ και τον Λιχτενστάιν και αγαπήθηκε από πολλούς αναγνώστες σε όλο τον πλανήτη που έχουν ανεβάσει τις πωλήσεις των ιστοριών του σε 200 εκατομμύρια αντίτυπα.

Κύριος και πιστότερος σύντροφος του ήρωά μας είναι ένα κατάλευκο γεμάτο αυτοπεποίθηση σκυλάκι, ένα συμπαθητικό ομιλούν φοξ-τεριέ με το όνομα Μιλού (στην αγγλόφωνη έκδοση Snowy = Χιονάτος). Δίπλα τους, ο αιώνια μεθυσμένος καπετάνιος Χάνκοκ, οι ντετέκτιβ Ντυπόν και Ντιπόν κι ο καθηγητής Τουρνεσόλ, θα πρωταγωνιστήσουν για σχεδόν 50 χρόνια κερδίζοντας την αγάπη εκατομμυρίων αναγνωστών, παλεύοντας ενάντια στο κακό, το οποίο αντιπροσωπεύει ο ελληνοαμερικάνος μεγιστάνας Ροβέρτος Ρασταπόπουλος (περσόνα του Αριστοτέλη Ωνάση).
Συνολικά κυκλοφόρησαν 23, συν 1 μεταθανάτιο, τεύχη από το 1929 ως το 1986. Στα ελληνικά δεν κυκλοφορεί μόνο μία περιπέτειά του, η πρώτη: «Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ». 24 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το μόνο που μας μένει είναι να την διαβάσουμε στα γαλλικά.

Πηγή : Kythera Library ( Facebook )