Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος απαντά στα Ερωτήματα του Kythiranews

Τετάρτη 21/1 στις 19:00 στον ΟΛΠΟ Υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Α Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων, κ. Κώστας Κατσαφάδος μέσα από το kythiranews απαντάει στους Κυθηρίους και Αντικυθηρίους εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Κύριε Κατσαφάδο ποιο το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου για τη χώρα;

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι οι εκλογές αυτές είναι οι κρισιμότερες της Μεταπολιτευτικής περιόδου. Αυτές θα κρίνουν την πορεία μας ως κράτος  τουλάχιστον για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Στις 25 Ιανουαρίου το βράδυ θα ξέρουμε αν αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας, αν το Μνημόνιο θα είναι πια παρελθόν, αν οι οδυνηρές θυσίες των πολιτών έπιασαν οριστικά τόπο και αν  η πορεία μας, ως κράτος, θα είναι  μέσα ή έξω από την Ευρώπη. Τότε θα είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αναπτυξιακή πορεία που δειλά άρχισε το 2014 θα βελτιωθεί εντυπωσιακά μέσα στο 2015 και δεν θα ματώσει πολύ περισσότερο η ελληνική κοινωνία οδηγούμενη από την ψευδολογία και την ψηφοθηρική αγυρτεία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Είναι φανερό ότι η πρωτόγνωρη κρίση που  περάσαμε τα πέντε τελευταία χρόνια δεν ήταν χωρίς σοβαρές απώλειες για το λαό μας. Όμως κρατηθήκαμε όρθιοι. Δεν βουλιάξαμε. Οι θυσίες της κοινωνίας  αποδίδουν. Η ανάκαμψη δεν ήταν καθόλου εύκολη. Και οι πολίτες το κατανόησαν, το υπέμειναν καρτερικά, γιατί γνώριζαν ότι υπήρχε ελπίδα. Η ελπίδα αυτή γίνεται πια πραγματικότητα, αφού η μείωση της ανεργίας ήδη άρχισε. Μεγάλες επενδύσεις υλοποιούνται και πολλές άλλες περιμένουν  το αποτέλεσμα των εκλογών για το  αν θα υπάρξει σταθερότητα και αν θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία μας προκειμένου να υλοποιηθούν. Γιατί έτσι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και σταδιακά θα διορθωθούν οι αδικίες που δημιουργήθηκαν, ενώ θαβελτιωθεί το εισόδημα εκείνων που εθίγησαν περισσότερο από την κρίση. Επιγραμματικά σας τονίζω ότι ή ψηφίζουμε Ν.Δ.  για σταθερότητα και ανάπτυξη μέσα στην Ευρώπη ή οδηγούμαστε από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στην χρεοκοπία και στην καταστροφή.  Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.

Tι μπορεί να προσδοκούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ειδικότερα τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές;
Από  Κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην οποία κυρίαρχη δύναμη θα είναι η Ν.Δ. δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσδοκίες των νησιωτών μας θα είναι εντελώς διαφορετικές αυτές που θα δημιουργήσει  Κυβέρνηση αντιευρωπαϊκή. Γιατί απλούστατα από τη Ν.Δ.  θα αναμένουν βελτιωτικές και αναπτυξιακές δράσεις, ενώ από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. μια φτιασιδωμένη μιζέρια ενός χρεοκοπημένου κράτους τύπου Νότιας Αμερικής.
Η   Ανάπτυξη, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν επιτυγχάνεται με τα λόγια. Απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες θα προσφέρουν κίνητρα στους επενδυτές. Αυτό μόνο μια φιλελεύθερη Κυβέρνηση μπορεί να το επιτύχει, όπως η παγκόσμια εμπειρία έχει αποδείξει. Συγκεκριμένα, προσφάτως ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη  δημιουργία ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας  στον ΟΑΕΕ για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές μέχρι 2000 κατοίκους. Θα αγωνιστώ λοιπόν με όλες μου τις δυνάμεις για να ενταχθούν και τα Κύθηρα, αλλά και άλλα μικρά νησιά  σ’ αυτήν, ώστε η ανάπτυξή τους να είναι ταχύτερη,  εγγυημένη και διαρκής.  Με δεδομένο επίσης ότι το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτεί καινοτόμεςεπιχειρηματικές δράσεις με τη δημιουργία επιχειρηματικών κυττάρων(clusters),  τα νησιά μας θα έχουν ένα πολύ ελπιδοφόρο μέλλον.
Με φιλοευρωπαϊκή κυβερνητική πολιτική θα καταστεί δυνατόν να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα υποδομής, π.χ. μαρίνα τουριστικών σκαφών, επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου, μονάδα βιολογικού καθαρισμού στον Ποταμό, οδικά έργα κ.ά. Επιπλέον θα επιδιωχθεί να ενταθεί η τουριστική προβολή των νησιών σε παγκόσμιο επίπεδο για να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος και να αυξηθεί σημαντικά το εισόδημα των νησιωτών. Επίσης, να δοθεί μακροχρόνια λύση στο θέμα της επάρκειας πόσιμου νερού, αφού θα αυξηθούν οι καταναλώσεις από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των τουριστών με όποιο τρόπο προτείνουν οι ειδικοί, π.χ. λιμνοδεξαμενές, αφαλάτωση κ.ά.
Εξάλλου, θα προστατευθούν και θα στηριχθούν δραστηριότητες καίριες για την Οικονομία και τον τόπο, όπως η γεωργία, η αλιεία, το κυνήγι, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία. Θα  είμαι  μπροστάρης στην δημιουργία σφαγείων με ΣΔΙΤ  για να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία που έχει μεγάλες προοπτικές και δυνατότητες.  Επίσης, θα επιφέρουμε αλλαγές στη λειτουργία της Εγχωρίου Περιουσίας για να γίνει πιο ευέλικτη και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης των νησιών μας με ταυτόχρονη λύση του ιδιοκτησιακού.  

Ποια είναι η άποψή σας για την επίλυση του συγκοινωνιακού θέματος των νησιών σε μόνιμη βάση;
Η μόνιμη λύση του συγκοινωνιακού έχει άμεση σχέση  και  με την ανάπτυξη των νησιών. Πάντως –παρά την οικονομική κρίση- κρατήσαμε, όπως ακριβώς ήταν από το 2007, την σύνδεση με τον Πειραιά και την Κρήτη δίνοντας μια πολύ σημαντική επιδότηση , ενώ το τοπικό πλοίο σε καθημερινή βάση είχε σύνδεση με την Νεάπολη. Αυτό θα το διατηρήσουμε οπωσδήποτε και όσο η αναπτυξιακή πορεία προχωρεί η συγκοινωνία θα βελτιώνεται. Θα αγωνιστώ για να προστεθεί ένα ακόμη αεροπορικό δρομολόγιο την εβδομάδα για τους  χειμερινούς μήνες, ώστε να υπάρχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση των Κυθήρων με την Αθήνα. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Τα κονδύλια της επιδότησης για την ακτοπλοϊκή γραμμή θα αξιοποιηθούν με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των νησιών μας και όχι των ναυτιλιακών εταιρειών.

Δεδομένου ότι τα πέντε τελευταία χρόνια το Κεντρικό Κράτος δεν έχει κάνει καμιά σημαντική δημόσια επένδυση στα νησιά (εκτός από το έργο του Νέου Νοσοκομείου που ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας και ολοκλήρωσε η Περιφέρεια), ποιες πιστεύετε ότι  πρέπει να είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες σε έργα υποδομής τα επόμενα χρόνια που θα στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη;
Το Νέο Νοσοκομείο είναι ένα έργο πνοής της Κυβερνήσεως της Ν.Δ. , είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα στα Κύθηρα και όλοι οι Κυθήριοι αισθάνονται υπερήφανοι γι’ αυτό. Το έργο το ενέταξε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκε από αυτό, ενώ ολοκληρώθηκε μέσω του ΠΕΠ Αττικής.  Το Νοσοκομείο μας μπορεί να βοηθήσει καίρια στην ανάπτυξη του νησιού  στο πλαίσιο του Ιατρικού Τουρισμού που επί τέλους προχωρούμε στη θέσπισή του. Έτσι, σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εγκαταστήσουμε μονάδα τεχνητού νεφρού για να κάνουν τις διακοπές τους νεφροπαθείς. Προχωρούμε στην περαιτέρω στελέχωση του Νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό. Ήδη ήρθε ο διορισμός  δεύτερου χειρουργού και δεύτερου αναισθησιολόγου, καθώς και γυναικολόγου, ενώ   προκηρύξαμε θέση παθολόγου. Αναμένεται επίσης ορθοπεδικός και οδοντίατρος.
Όσον αφορά στις επενδυτικές προτεραιότητες, θα τονίσω την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου, την κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών, την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού για τον Ποταμό και την Αγία Πελαγία και την ουσιαστική βελτίωση από Πλατεία Άμμο μέχρι Καψάλι της κεντρικής  οδικής αρτηρίας του νησιού. Για τα Αντικύθηρα προέχει η μακροχρόνια εξασφάλισή του σε επάρκεια νερού, η βελτίωση και επέκταση του οδικού δικτύου του και η αναβάθμιση της λιμενικής του υποδομής.

Γιατί οι κάτοικοι των Κυθήρων και των Αντικυθήρων να εμπιστευθούν  την ψήφο τους στο πρόσωπό σας;
 Προερχόμενος από οικογένεια της καθημερινής βιοπάλης,  γνωρίζω πολύ καλά ότι όλα  στη ζωή κερδίζονται με αγώνα και συνεχή προσπάθεια. Αντιλαμβάνομαι λοιπόν καλύτερα τα προβλήματα των πολιτών,  τις  ανάγκες και τις αγωνίες τους. Είμαι ιδιαίτερα δραστήριος και βρίσκομαι πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας και των πολιτών. Ήμουν σε τακτική επαφή με τους Κυθηρίους και τους Αντικυθηρίους και έχω εργαστεί εντατικά για πολλά θέματα των νησιών, με κορυφαίο το συγκοινωνιακό, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση καιεπίλυσή του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ακτοπλοϊκό, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των αεροπορικώνδρομολογίων Αθηνών-Κυθήρων, στην δρομολόγηση μεγαλυτέρων αεροσκαφών στη γραμμή, στην στήριξη της επιδοτούμενης γραμμής  Επτανήσων-Κυθήρων-Κρήτης και στις συνεχείς προσπάθειές μου να ανοίξει μόνιμη και επιδοτούμενη γραμμή με τη  Θεσσαλονίκη. Με αυτά και πολλά άλλα ως παρακαταθήκη ζητώ από τους αγαπητούς  Κυθηρίους και Αντικυθηρίους τον ένα σταυρό προτίμησης  διαβεβαιώνοντάς τους ότι η επιλογή τους θα είναι η σωστή και ότι θα δικαιωθεί πλήρως. Η μέχρι τώρα δραστηριότητά μου άλλωστε  αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το αύριο και η  πολιτική βούλησή μου  είναι ισχυρή για θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να υλοποιηθούν αυτά που παραπάνω  αναφέρω  προς όφελος των νησιών μας.

Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Σημείωση :Εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας, το Kythiranews έχει αποστείλει σε  υποψηφίους Βουλευτές (όσων τουλάχιστον βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας) ένα ερωτηματολόγιο με 5 ερωτήσεις, το οποίο εφόσον επιθυμούν μπορούν να επιστρέψουν προκειμένου να δημοσιευτεί με τις απόψεις τους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από όσους δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ακόμη.