Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ο κ. Παναγιώτης (Πανάγος) Γεωργόπουλος απαντά στα Ερωτήματα του Kythiranews

Εμφάνιση foto georgopoulos panagiotis-panagos.jpgΟ Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων, κ.Παναγιώτης Γεωργόπουλος μέσα από το kythiranews απαντάει στους Κυθηρίους και Αντικυθηρίους εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.


Κύριε  Γεωργόπουλε, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου για τη χώρα;
Οι εκλογές της 25ηςΙανουαρίου δεν είναι απλά εκλογές, είναι μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική αλλαγή,για μια ολόκληρη κοινωνία,που περιμένει και προσδοκά εδώ και πολύ καιρό. Είναι ένα φράγμα στην περαιτέρω οικονομική
και κοινωνική εξαθλίωση των ανθρώπων. Η καθολική πρόσβαση όλου του πληθυσμού στα δημόσια αγαθά, νερό, ηλεκτρικό, στέγη, τροφή, υγεία, εκπαίδευση, η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η κατάργηση των αντισυνταγματικών φόρων και του ΕΝΦΙΑ, η επανεκκίνηση της οικονομίας, της παραγωγικής διαδικασίας στη βάση δυνατοτήτων και αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον που το έχουν διαλύσει, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι παροχές αλλά το ελάχιστο δυνατό και εφικτό. Είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνονται στα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη, και η Ευρώπη που αλλάζει από μέρα σε μέρα, και το βλέπουμε αυτό στις αμέτρητες εκδηλώσεις στήριξης και αλληλεγγύης, θα δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε και να αποφασίσουμε εμείς για εμάς.

Τι μπορεί να προσδοκούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ειδικότερα τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα από τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές;
Τα νησιά δεν είναι επιτέλους κάποιες ξεχασμένες κουκίδες σε ένα γεωγραφικό χάρτη και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και όλες. Είναι περιοχές ιδιαίτερες και πρέπει να ενισχυθούν και να στηριχτούν από το κράτος ακόμα περισσότερο. Οι άνθρωποι και οι οικογένειες, που κατοικούν σε αυτά, πρέπει να διεκδικούν και να έχουν οι ίδιοι τον πρώτο λόγο στην ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, της παραγωγικής διαδικασίας, της σταθερής επικοινωνίας με την ηπειρωτική χώρα, στην ανασυγκρότηση των δημόσιων κοινωνικών δομών με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

Δεδομένου ότι τα τελευταία 5 χρόνια το Κεντρικό Κράτος δεν έχει κάνει καμιά σημαντική δημόσια επένδυση στα νησιά (εκτός από έργο του νέου Νοσοκομείου που ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας και ολοκλήρωσε η Περιφέρεια), ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες σε έργα υποδομής τα επόμενα χρόνια που θα στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη ;
Κομβικό πρόβλημα αποτελεί η δραματική υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, από την υγεία και την παιδεία μέχρι την αποψίλωση όλων των κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών. Μια συγκροτημένη πολιτική για την υγεία, που βάζει τον άνθρωπο και την ασθένεια του στο επίκεντρο, που δεν την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα δεν μπορεί να εξαντλείται σε ένα κτήριο νοσοκομείου. Δεν μας αρκεί. Όλα τα νησιά δικαιούνται και πρέπει να έχουν σύγχρονες δημόσιες υποδομές, κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Πάνω από όλα όμως δικαιούνται και πρέπει να έχουν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα. Πάνω από όλα δικαιούνται να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι ασθενείς, ασφαλισμένοι, ανασφάλιστοι, άνεργοι, ηλικιωμένοι, να προσέρχονται και να λαμβάνουν φροντίδα και περίθαλψη. Να ενισχυθεί ταυτόχρονα η πρόληψη αλλά και η αποκατάσταση, που συνολικά και όχι μόνο στα νησιά, έχει αυτή τη στιγμή διαλυθεί.

Ποια είναι η άποψή σας για την επίλυση του συγκοινωνιακού θέματος των νησιών σε μόνιμη βάση ;
Η σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα είναι σωστά από τα πιο κομβικά σημεία για  την οικονομία, το εμπόριο, την υγεία και όχι μόνο. Το πρόβλημα εντείνει ο περιορισμός των αεροπορικών και κυρίως των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς και τα πανάκριβα εισιτήρια. Τα νησιά στραγγαλίζονται οικονομικά και κοινωνικά, με τα πιο ευπαθή στρώματα του πληθυσμού να δυσκολεύονται να ταξιδέψουν ακόμη και για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες. Υποσχέθηκαν ανταγωνισμό κι έφεραν το πιο σκληρό μονοπώλιο. Η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική αν περάσουν και οι παραχωρήσεις λιμανιών και αεροδρομίων στα νησιά, μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Το κλειδί της λύσης: ένας δημόσιος φορέας ακτοπλοΐας που μπορεί εκτιμώ να καλύψει άμεσα όλο το φάσμα από τον οργανωμένο και συστηματικό έλεγχο και την παρεμβατική ρύθμιση μέχρι τη δρομολόγηση πλοίων, εκεί όπου δεν προκύπτει εναλλακτική δυνατότητα.
Το μεγάλο ιδιωτικό μονοπώλιο στις συγκοινωνίες αρκετών νησιών υπάρχει κίνδυνος να αναπαραχθεί και στην ενέργεια, αν προχωρήσει ο κατακερματισμός και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και διαλυθεί, ως αποτέλεσμα, το ενιαίο εθνικό τιμολόγιο. Με το 1% μόνο του προϋπολογισμού φαραωνικών προτάσεων εγκατάστασης τεραστίων διαστάσεων ΑΠΕ από το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο (που μεγάλο μέρος του θα αντληθεί τελικά από κρατικούς πόρους), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ με έμφαση σε μαζική παραγωγή από μικρής-προσαρμοσμένης στην τοπικότητα κλίμακας εγκαταστάσεις καινα συμμετέχουν άμεσα αυτό το σχέδιο όλα τα νησιά. Θα αναδείξει τόσοτη νησιωτική φυσιογνωμία (αντί να την καταστρέψει), θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας, θα συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη ενός δικτύου μικρών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, με μοχλό μια πραγματικά πράσινη ανάπτυξη σε ενέργεια, μεταφορές, κατοίκηση κτλ. Θα κρατήσει νέο κόσμο στα νησιά, θα φέρει πίσω ανθρώπους.

Γιατί οι κάτοικοι των Κυθήρων και Αντικυθήρων μπορούν να εμπιστευτούν την ψήφο τους στο πρόσωπό σας;
Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και η διαδρομή του καθενός έχει κάτι να πει. Για μένα, η κοινωνική μου ενεργοποίηση, η συνδικαλιστική μου δράση στο χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αλλά και η παρουσία μου στην αριστερά ήταν πάντα στάση ζωής αλλά και αναγκαιότητα. Η ιδιωτική εκπαίδευση, στην οποία εργάζομαι, δεν ήταν ποτέ εύκολος εργασιακός χώρος για κανέναν μας, αντίθετα ζούσαμε πάντα και εργαζόμασταν σε συνθήκες ωρομισθίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε συνθήκες ανασφάλειας και επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Υπήρχαν όμως συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, επιθεωρήσεις εργασίας και ο ΟΜΕΔ. Υπήρχαν κόκκινες γραμμές. Μετά την εφαρμογή της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, αυτό που τώρα υπάρχει, για τους περισσότερους από εμάς, είναι ωρομίσθιο 3,5 ευρώ την ώρα καθαρά, με ειδικότητες καθηγητών που δεν μπορούν να δουλέψουν περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα σε φροντιστήριο. Υπάρχουν τα «voucher» και η κατάργηση κάθε έννοιας θεσμικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Είμαστε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που από τα φοιτητικά μας χρόνια, από τα πανεπιστήμια, υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και το δικαίωμα όλων των μαθητών σε αυτή, μια αντίληψη που διατηρούμε ζωντανή μέσα από τα αλληλέγγυα κοινωνικά μαθήματα που έχουμε οργανώσει για όλους τους μαθητές τα τελευταία χρόνια.Είμαστε όμως και εργαζόμενοι και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας στο χώρο που δουλεύουμε. Και απέναντί μας στις τάξεις συναντάμε καθημερινά τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, που βιώνουν την αδικία, την ανασφάλεια και την απώλεια. Για εμάς και για όλους αυτούς δίνουμε αυτή τη μάχη για την ελπίδα και την ανατροπή.

Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Σημείωση :Εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας, το Kythiranews έχει αποστείλει σε  υποψηφίους Βουλευτές (όσων τουλάχιστον βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας) ένα ερωτηματολόγιο με 5 ερωτήσεις, το οποίο εφόσον επιθυμούν μπορούν να επιστρέψουν προκειμένου να δημοσιευτεί με τις απόψεις τους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από όσους δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ακόμη.