Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ο κ. Στάθης Λεουτσάκος, Υποψήφιος Βουλευτής στην Α Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων, απαντά στα Ερωτήματα του Kythiranews

Ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων, κ. Στάθης Λεουτσάκος μέσα από το kythiranews απαντάει στους Κυθηρίους και Αντικυθηρίους εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Κύριε Λεουτσάκο, ποιο το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου για τη χώρα;
Επί πέντε χρόνια οι απερχόμενες κυβερνήσεις, αντί να διαπραγματευτούν με τους δανειστές παρουσιάζοντας ένα δικό μας Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο εξόδου από την κρίση, σύρονται από τις ορέξεις και τα συμφέροντα των «δανειστών».

Είναι ξεκάθαρο, ότι οι πολίτες σήμερα έχουν δύο επιλογές: Η μια είναι να συνεχιστεί η ίδια εγκληματικά αναποτελεσματική πολιτική, που έχει οδηγήσει σε οικονομική, κοινωνική και χρεοκοπία σχεδόν το σύνολο του Ελληνικού λαού, έχει ξαναφέρει μπροστά μας τον εφιάλτη της μετανάστευσης των νέων.
Η άλλη επιλογή είναι η αλλαγή πολιτικής από τα σημερινά αδιέξοδα,επαναφέροντας την ουσιαστική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, την αξιοπρέπεια, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία.
Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που φέρνει την ΕΛΠΙΔΑ της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των δημοκρατικών κοινωνικών ομάδων που συμπορεύονται μαζί του.

Τι μπορεί να προσδοκούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ειδικότερα τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα από τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές;

Τα νησιά μας (νησιά του Αργοσαρωνικού – Κύθηρα και Αντικύθηρα) πρέπει ν’ αποτελούν «πυλώνα» ανάπτυξης για την Περιφέρεια Αττικής,  για τα οποία δεν υπήρχε καμία διακριτή αναπτυξιακή δομή από πλευράς Πολιτείας.
Γι αυτό,  δεν έχουν λυθεί θέματα όπως το συγκοινωνιακό, η επάρκεια νερού, οι βιολογικοί καθαρισμοί, η διαχείριση απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος, η οργάνωση του πρωτογενή τομέα, της τουριστικής δραστηριότητας, πολεοδομικά θέματα και θέματα χρήσεων γής, αρχαιολογικά και δασικά ζητήματα, θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κλπ.
Είναι ενδεικτικό ότι η κατακεφαλήν δαπάνη για τις υποδομές υγείας την προηγούμενη περίοδο δεν ξεπέρασε τα 88 €/ κάτοικο. 
Η νέα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, θα προωθήσει την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των νησιών που αναφέρθηκαν παραπάνω με στόχο αφενός την αύξηση των θέσεων εργασίας στα νησιά μας, αλλά και την αύξηση του τοπικού εισοδήματος.

Δεδομένου ότι τα τελευταία 5 χρόνια το Κεντρικό Κράτος δεν έχει κάνει καμιά σημαντική δημόσια επένδυση στα Κύθηρα (εκτός από έργο του νέου Νοσοκομείου που ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας και ολοκλήρωσε η Περιφέρεια), ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες σε έργα υποδομής τα επόμενα χρόνια που θα στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη;

Ιεραρχώντας τα θέματα θα σας έλεγα ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα μεγάλα έργα υποδομής όπως η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου τη μελέτη του οποίου θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής και θα αποτελέσει την παγκόσμια πύλη του νησιού.
Έργα διαχείρισης των απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) και των αποβλήτων (Βιολογικοί καθαρισμοί), μαζί με το θέμα της παροχής επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού θα αποτελέσουν βασικήμας προτεραιότητα.
Ένα σημαντικό έργο, μικρού κόστους αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας, αποτελεί η μελέτη καθορισμού των χρήσεων γης, δεδομένου ότι θα αποτελέσει το υπόβαθρο που θα διευκολύνει οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία, πέραν από το γεγονός ότι μόνο έτσι θα προστατευτεί το εύθραυστο περιβάλλον του νησιού, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα πολύτιμο αναπτυξιακό του πόρο.
Η οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας, μέσα στο πλαίσιο της συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από την νέα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποφέρει σημαντική αύξηση του τοπικού εισοδήματος. Ενδεικτικά εδώ θα αναφέρω στην κατασκευή τοπικών Σφαγείων, η δημιουργία των οποίων θα αναπτύξει την κτηνοτροφία. Η Περιφέρεια μπορεί να διαθέσει, εκτός των άλλων και το Δημόσιο Κτηνίατρο (που από ότι ξέρω δεν υπάρχει στο νησί), προκειμένου να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.

Ποια είναι η άποψή σας για την επίλυση του συγκοινωνιακού θέματος των νησιών σε μόνιμη βάση;
Το συγκοινωνιακό θα το χαρακτήριζα επίσης σαν ένα ακόμη μεγάλο έργο υποδομής, γιατί χωρίς επαρκή, αξιόπιστη και ασφαλή συγκοινωνία είναι περιττό να μιλάμε για ανάπτυξη, θα έλεγα ότι δε μπορούμε να μιλάμε ακόμη και για επιβίωση των ηρωικών κατοίκων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και βελτιώσουμε τις συγκοινωνιακές υποδομές (λιμάνι Διακοφτιού, μαρίνα, επέκταση αεροδρομίου που σας προανέφερα και γιατί όχι τη χωροθέτησηυδατοδρομίου).
Παράλληλα, όμως, θέλουμε το κράτος να σταματήσει να είναι διεκπεραιωτής επιχειρηματικών αιτημάτων και απλός θεατής ιδιωτικών συμφερόντων και θα παίξει τον ρυθμιστικό- εποπτικό ρόλο του, εξασφαλίζοντας συνδυασμένες μεταφορές, με ασφάλεια και φθηνά εισιτήρια.

Γιατί οι κάτοικοι των Κυθήρων και Αντικυθήρων μπορούν να εμπιστευτούν την ψήφο τους στο πρόσωπό σας;
Η λειτουργία ενός πολιτικού φορέα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική και στηρίζεται στο διάλογο και την εσωτερική δημοκρατία. Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα εργαστώ και εγώ προκειμένου να πετύχει η νέα κυβέρνηση φέρνοντας σε πέρας το δύσκολο έργο της και ικανοποιώντας τις ελπίδες του Ελληνικού λαού.
Προσωπικά σαν άνθρωπος που προέρχομαι από τον κόσμο της εργασίας που δίνει καθημερινά τον αγώνα του όπως εκατομμύρια Έλληνες, αξιοποιώντας την εμπειρία μέσα από καθημερινούς συλλογικούς αγώνες για μια καλλίτερη ζωή, πριν τη γκρεμίσουν οι μνημονιακές πολιτικές και έχοντας κάνει βίωμα την ουσιαστική  διαβούλευση, πιστεύω ότι μαζί με τους πολίτες μπορούμε να πετύχουμε και κυρίως να είμαστε χρήσιμοι προς όλους τους συμπολίτες μας.



Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Σημείωση :Εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας, το Kythiranews έχει αποστείλει σε  υποψηφίους Βουλευτές (όσων τουλάχιστον βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας) ένα ερωτηματολόγιο με 5 ερωτήσεις, το οποίο εφόσον επιθυμούν μπορούν να επιστρέψουν προκειμένου να δημοσιευτεί με τις απόψεις τους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από όσους δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ακόμη.

Το Βιογραφικό του κ. Στάθη Λεουτσάκου


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα μανιάτικα του Πειραιά, στην Αγία Σοφία. Τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο του Πειραιά και αποφοίτησε από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού.
Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς και ανέπτυξε έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας και Πρόεδρος  του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Συμμετείχε ενεργά στο χώρο της αυτοδιοίκησης ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος στον Δήμο του Πειραιά.

Ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ,  μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του Τμήματος Ναυτιλίας και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.