Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Βιβλιοθήκη Κυθήρων : ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας κάθε λαού και κάθε περιόδου είναι ο καθημερινός βίος, κεφάλαιο που μένει συνήθως υποφωτισμένο από την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι αποκρύπτεται η ποικιλία των αντιθέσεων και των λεπτών αποχρώσεων και σχηματίζεται η λανθασμένη αίσθηση ότι τα κύρια ιστορικά γεγονότα (πόλεμοι, συμφωνίες, νομοθεσία, καλές τέχνες) συμβαίνουν είτε σε συνθήκες εργαστηρίου είτε σε ένα αδιαφοροποίητο κοινωνικό πλαίσιο.

Η λαογραφία και η τοπική ιστορία, η ένδυση και η μαγειρική, οι σχέσεις των φύλων, τα επαγγέλματα, η (μη μνημειακή) αρχιτεκτονική, ο ελεύθερος χρόνος, οι εορτές, τα παίγνια και οι λοιπές εκφάνσεις του κοινωνικού βίου αντιμετωπίζονται ως δευτερεύουσες εκδηλώσεις του πνεύματος που κινεί τον μεγάλο τροχό της ιστορίας. Κι όμως όλες αυτές οι κοινωνικές υποπεριοχές είναι που συγκεντρώνουν την ουσία του ιστορικού γίγνεσθαι.


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων, προσπαθώντας να φωτίσει αυτά τα κρίσιμα πεδία της μικροϊστορίας θα διοργανώνει, όποτε είναι δυνατόν, διαλέξεις για θέματα της πρακτικής ζωής των Κυθηρίων αλλά και γενικότερα των Ελλήνων.
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του νησιού μας ότι, σε συνεννόηση με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εξασφαλίσαμε τη μουσειοσκευή Το Ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα. Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνει η συνεργάτιδα του Μουσείου και φίλη της Βιβλιοθήκης μας Πολυτίμη Μουλού αύριο, 21 και μεθαύριο, Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 11:00-13:00. Το πρόγραμμα απευθύνεται στις ηλικίες του Δημοτικού σχολείου, ωστόσο θα είναι ευπρόσδεκτος κάθε ενδιαφερόμενος να το παρακολουθήσει όπως πάντα δωρεάν.


Πηγή : Kythera Library ( facebook )