Τυφλώνεσαι και μόνο που το διαβάζεις. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων έρευνας, δήλωσε ότι δεν επισκέπτεται συχνά μουσεία! Τους ενοχλεί η τιμή του εισιτηρίου. Τη θεωρούν ακριβή. Είναι ακριβός ο Κεραμεικός με 2 ευρώ; Το Μουσείο της Ακρόπολης με 5 ή το ΕΑΜ με 7; Επίσης πιστεύουν ότι οι Eλληνες πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους ξένους. Ασχέτως εάν πηγαίνουν ή όχι (που δεν πηγαίνουν όπως προκύπτει και από αυτή την έρευνα) στα ελληνικά μουσεία. Τρέχουν όμως να επισκεφτούν μουσεία του εξωτερικού...
Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στο 10ο Επιστημονικό Συμπόσιο το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του ΕΚΠΑ. Την έρευνα σχεδίασε η έμπειρη Μάρλεν Μούλιου, λέκτορας Μουσειολογίας, μαζί με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σοφία Καρούνη. Δημοσιοποιήθηκε ένα μικρό δείγμα του συνολικού υλικού, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι όμως εξόχως διαφωτιστική ως προς το πώς αντιμετωπίζουν οι Ελληνες τα μουσεία μας. Οι περισσότεροι ακούγοντας μουσείο σκέφτονται αυτό της Ακρόπολης και ακολούθως το Εθνικό Αρχαιολογικό. Η πρώτη επιλογή είναι τα αρχαιολογικά μουσεία κι ακολουθούν τα μουσεία τέχνης και τα λαογραφικά, ενώ στην ερώτηση για ποιους λόγους επιλέγονται, η απάντηση συνήθως είναι «δεν ξέρω». Ακόμη, όπως προκύπτει, λίγοι τα επισκέπτονται μόνοι τους, συνεπώς δεν είναι στην κουλτούρα της καθημερινότητάς μας αλλά πολλοί θεωρούν το εισιτήριο «πολύ υψηλό».
Και όταν ήταν δωρεάν τις Κυριακές τη δεκαετία του ’80, πριν το απαγορεύσει η Ε.Ε., αλήθεια πόσοι πήγαιναν; Και πόσοι αξιοποιούν τις ημέρες στις οποίες υπάρχει για όλους ελεύθερη είσοδος. Ή πόσοι που έχουν δωρεάν το εκμεταλλεύονται για να τα επισκεφθούν; Ελάχιστοι.
Δυστυχώς, οι Ελληνες δεν πάνε συχνά στα μουσεία. Βεβαίως, έχουν άποψη και σχολιάζουν ότι τους φταίει η τιμή, ακόμη και στις περιπτώσεις που το εισιτήριο είναι υπερβολικά χαμηλό! Και όταν τους ρωτάς πώς θα συντηρηθούν τα μουσεία και θα γίνουν πιο ελκυστικά, δεν τους απασχολεί. Αλλα τα λαλούμενα κι άλλα τα νοούμενα, βλέπετε.
Πηγή : kathimerini.gr