Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Βιβλιοθήκη Κυθήρων: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ ένα ταξείδι που κρατάει τριάντα χρόνια και συνεχίζεται...

Σήμερα, Σάββατο 2 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στο Μορφωτικό Κέντρο Ποταμού, το Εργαστήριο Μαριονέτας παρουσιάζει την παράσταση «Ταξείδι στην Τοσκάνη».











Τις μαριονέτες κατασκεύασαν οι Όλγα Κακοσίμου, Μαριάνθη Καπετάνιου, Αγγελική Καστρινάκη, Αγγελική Κονταξή, Μαρία Κοντολέων, Γκλόρια Κορωναίου, Λεμονιά Μούτα, Μαρία Σχινά, Φρίντα Τσούτσουρα, Μαριέττα Φυρού
Και τις εμψυχώνουν οι Αγγελική Κάρκαλου, Μάικ Καστρίσιος, Αγγελική Κονταξή, Φωτεινή Μπαλάφα, Θανάσης Σάμιος.
Ακούγονται οι φωνές των Γιώργου Διδυμιώτη, Χλόης Καμπέρου, Αγγελικής Κάρκαλου, Μάικ Καστρίσιου, Χρυσάνθης Κοσμά, Γιωργάκη Λευθέρη, Φωτεινής Μπαλάφα και Θανάση Σάμιου.

Κείμενο: Όλγα Κακοσίμου, Σενάριο: Γιώργος Διδυμιώτης, Αγγελική Κάρκαλου, Μαρία Σχινά. Μουσική-Φωτισμοί: Παναγιώτης Λευθέρης, Βοηθοί σκηνής: Χρυσάνθη Κοσμά, Μαρία Λάμπρου.

Την σκηνοθεσία, την διδασκαλία, την οργάνωση και την ευθύνη της παράστασης έχει η Μαρία Σχινά.
Η παράσταση είναι βασισμένη στο παραμύθι της Όλγας Κακοσίμου «Ο πίνακας της Λάουρα Μόντι»
Και αφιερώνεται στη μνήμη ενός πρωτοπόρου: του Μιχάλη Στράλεκ.

Τίποτε δεν γίνεται τυχαία και τίποτε δεν ξεκινάει απ’ το μηδέν. Ο Μ.Στράλεκ έδινε αυτοσχέδιες παραστάσεις με μαριονέτες την δεκαετία του ’80 αλλά έκανε και μαθήματα κατασκευής και εμψύχωσης. Ο Σπύρος Πανάρετος ήταν ένας από τους καλύτερους μαθητές του. Κάποια στιγμή έδειξε όσα έμαθε στη Μαρία Σχινά. Εκείνη προχώρησε παραπέρα το ατέλειωτο ταξείδι της τέχνης και σήμερα με τους συνταξειδιώτες της θα πιάσει στον πρώτο σταθμό, στην Τοσκάνη.

Κι εδώ υπάρχει ένα μήνυμα. Παράδοση στην τέχνη δεν είναι η παγίωση μιας παρωχημένης φόρμας. Παράδοση είναι κάτι πολύ πιο απλό και ζωογόνο: να μεταδίδει ο καθένας ό,τι ξέρει κι αγαπά στους επόμενους όπως ο πρώτος που παίρνει το άγιο φως και το δίνει σε εκείνους που βρίσκονται στην Ωραία Πύλη κι αυτοί με την σειρά τους σε όλους που διψάνε για ανάταση.

Πηγή: facebook Kythera Library