Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Βιβλιοθήκη Κυθήρων : Δάσκαλε και Φίλε χρόνια πολλά! - ΟΓΔΟΝΤΑΧΡΟΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

«Φοβάμαι, λοιπόν, ότι ακόμα κι αυτό που λέμε ''η Μεγάλη Εβδομάδα'' κινδυνεύει να είναι μια γενικότητα.

Τι θα πει Μεγάλη Εβδομάδα; Για πάρα πολλούς θα πει κάτι για διακοπές, κάτι για παιδικές αναμνήσεις, έτσι ... ρομαντικές, κάποιο φολκλορικό στοιχείο. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι λυπητερές καμπάνες, τη νύχτα της Ανάστασης, από έθιμο, το κερί στο χέρι και μετά ένα καλό φαγητό, η παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά για τη ζωή και το θάνατο;


Τι σημαίνουν όλ’ αυτά για τον μοναχικό άνθρωπο, τον χωμένο μέσα σε κάποια απ’ αυτές τις τρύπες τις τσιμεντένιες που μας κυκλώνουν εδώ; Τι σημαίνει για τον άνθρωπο ο οποίος έχει φθάσει στην αποκάλυψη που είναι η βλάβη;

Μέσα στη ζωή, δηλαδή, κυλάνε όλα καλά, όλα τρέχουν θαυμάσια, το επάγγελμα, οι πολιτικές ιδεολογίες, οι διαξιφισμοί στις εφημερίδες, οι απογευματινοί τιτλοι... Και ξαφνικά η βλάβη! Σε τελείως προσωπικό επίπεδο. Ένας καρκίνος, ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κάτι... Κι όλα ανατρέπονται. Και τότε, από την επιβίωση, απ’ τη φαινομενολογία της πραγματικότητας, περνάς για πρώτη φορά στη ζωή.
Και μπαίνει το ερώτημα: Τι είναι ζωή και τι είναι θάνατος;
-------------------------------------------------------
Είναι το μόνο μέτρο και κριτήριο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε, να ψηλαφίσουμε γιατί αυτή η εβδομάδα είναι Μεγάλη και κατα τί είναι Μεγάλη. Με ποιο μέτρο μετριέται το μέγεθος αυτής της εβδομάδας;»

Πηγή: facebook Kythera Library