Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΚΕΔΕ : Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σχετικά με την πορεία του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», διαπιστώνοντας ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς, όπου κύριες αιτίες  είναι οι    σύνθετες   και γραφειοκρατικές διαδικασίες προέγκρισης δημοπράτησης των υποέργων, η αδυναμία, αρχικά, πολλών Δήμων να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ιδία συμμετοχή (δόθηκε λύση με το Ν. 4203/2013) και οι αδυναμίες που εμφάνισε ο ΕΦΔ ΚΑΠΕ σε σχέση με τις τελικές εγκρίσεις τευχών που υπέβαλλαν οι Δήμοι, αποφάσισε να προτείνει:


1. Να ζητήσει άμεσα την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής με συμμετοχή ή τουλάχιστον τακτική ενημέρωση της ΚΕΔΕ από τις Υπηρεσίες Διαχείρισης των (2) προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

2. Να δεσμευτούν ότι θα έχουν ολοκληρώσεις τις προεγκρίσεις δημοπράτησης το αργότερο ως το τέλος του 2014, ώστε να μένει ένας επαρκής χρόνος για την απρόσκοπτη υλοποίηση των δράσεων / υποέργων.

3. Όπου εμφανίζονται γραφειοκρατικά εμπόδια ή εκκρεμότητες από την πλευρά των Δήμων που καθυστερούν τις προεγκρίσεις να υπάρχει μία κοινή ομάδα από την κάθε διαχειριστική αρχή, τη ΜΟΔ και την ΚΕΔΕ η οποία θα δίνει άμεσες λύσεις.

4. Όσα έργα δεν αξιολογήθηκαν (ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ) και όσα θα απενταχθούν (ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΙΙ) λόγω του ότι δεν μπορούν χρονικά να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, να περάσουν στη νέα προγραμματική περίοδο ως εμπροσθοβαρή έργα. 

5. Σε κάθε περίπτωση, τα έργα της πιο πάνω κατηγορίας θα πρέπει (πέραν των αναγκαίων προσαρμογών στο νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης του νέου προγράμματος 2014-2020) να «διευκολυνθούν» με συνοπτικές διαδικασίες ένταξης χωρίς να μπουν σε διαδικασία ανταγωνιστικών προσκλήσεων ή επανυποβολής προμελετών, μελετών εφαρμογής κλπ., γεγονός που θα προκαλέσει νέα οικονομική επιβάρυνση στους Δήμους.

6. Τέλος, στη νέα Προγραμματική Περίοδο το πρόγραμμα να δοθεί εξολοκλήρου στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.


Πηγή: Αιρετών ΣΤΗΡΙΞΙΣ