Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Δημοτικά Εργα και Προμήθειες :Καταργείται ο ΕΚΠΟΤΑ

 Μέχρι τον Μάρτιο, ο νόμος που αποτέλεσε από το 1985 την ραχοκοκαλιά όλων των έργων και των προμηθειών των δήμων και καθόρισε και την ποιότητα τους στους δήμους, καταργείται. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Κομνηνός γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς ένα νέο ενιαίο νομικό πλαίσιο έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που θα είναι άμεσα συνδεδεμένο και προσαρμοσμένο με τις απαιτήσεις του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και θα ενσωματώνει όλη την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι διαδικασίες και ενδεχομένως και τα όρια, αλλά και ο ορισμός των έργων, των εργασιών, των προμηθειών και των υπηρεσιών επανακαθορίζονται και μπαίνουν σε άλλη βάση. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι θα επανακαθοριστούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών και η ιεραρχία των αναθετουσών αρχών και των εποπτευόντων φορέων. 
Θα υπάρξουν επίσης μεταβολές στις διαδικασίες ενστάσεων, στα έγγραφα και τα δικαιολογητικά στην υποχρέωση της ηλεκτρονικής υπογραφής και στην διαφάνεια.


Το ίδιο το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημόσιων Συμβάσεων άλλωστε που λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου υποχρεωτικά για όλους τους 3.500 περίπου φορείς αναθέσεων του δημοσίου βάζει εντελώς άλλους όρους στην πραγματικότητα.
Δημιουργούνται θέματα έγκρισης των παρέδρων, συμμετοχής των προμηθευτών που δεν διαθέτουν ψηφιακές μορφές δικαιολογητικών, περιορισμών στην ευελιξία των φωτογραφικών διατάξεων κ.α. 

Όλα αυτά τα ζητήματα η Γενική Γραμματεία Εμπορείου έχει θέσει ως στόχο να τα συμπεριλάβει στο νέο ενιαίο νομικό πλαίσιο με την κατάργηση του ΕΚΠΟΤΑ που θεωρείται πια παρωχημένος και ειδικά οι διαδικασίες που προβλέπει είναι ξεπερασμένες και επισφαλείς.


Τέλος να σημειώσουμε ότι το νέο πλαίσιο προβλέπει σε πολύ σοβαρό βαθμό την απαλλαγή των εργαζομένων από συμπληρωματικές και παράλληλες διαδικασίες αφού το σύστημα αυτοματοποιείται και γίνεται ενιαίο. Π.χ η Διαύγεια και η Ενιαία αρχή προμηθειών συνδέονται και δεν θα χρειάζεται διπλή ενημέρωση.
Πηγή : myota.gr