Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μιχάλης Πρωτοψάλτης : Τo μάζεμα της Ελιάς στα Κύθηρα

Οι περισσότεροι Τσιριγώτες αυτή την περίοδο ασχολούνται με το μάζεμα της ελιάς. Μια καλή χρονιά, όχι μεγάλη "Βεντέμα", καλή χρονιά όμως σε ποσότητα και κυρίως ποιότητα, το Τσιριγώτικο λάδι είναι άριστης ποιότητος. Ο καιρός είναι ευνοϊκός, η τιμή του λαδιού αρκετά βελτιωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. 
Η διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου ξεκινάει από το χωράφι.
Στις φωτογραφίες εμφανίζεται η σειρά των εργασιών.


Για να έχεις απόδοση στην προσπάθεια, πρέπει να είναι καθαρό το χωράφι και περιποιημένα τα ελαιόδεντρα. 

Η δουλειά ξεκινάει νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το απόγευμα, ενδιάμεσα επειδή ανοίγει και η όρεξη στην φύση, απολαμβάνουμε ένα καλό γεύμα.
Ακολουθεί το φόρτωμα και η μεταφορά στο εργοστάσιο.

Εκεί ζυγίζεται ο καρπός, γίνεται διαλογή για να απομακρυνθούν τα φύλλα, γίνεται πλύσιμο του καρπού και η έκθλιψη για την παραγωγή του ελαιολάδου.
Η ικανοποίηση του παραγωγού είναι μεγάλη όταν η απόδοση είναι ικανοποιητική, αν έλθουν δηλαδή"καλά του μουζουριού".

Ένα μουζούρι είναι 25 κιλά ελαιόκαρπος και αν παραχθεί 4-5 κιλά ελαιολάδου είναι καλή απόδοση!

Στο νησί αυτή την περίοδο μαζεύονται περίπου 3.000 μουζούρια ημερησίως, το λάδι παράγεται στα τέσσερα σύγχρονα ελαιοτριβεία του νησιού μας.

Φέτος η παραγωγή, αν οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά, θα ξεπεράσουν τους 400 τόνους αρίστης ποιότητας ελαιολάδου, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την χειμάζουσα οικονομία του νησιού.










Πηγή : Μιχάλης Πρωτοψάλτης (facebook)