Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ρένα Δούρου : Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Αττικής στην Διημερίδα «Η κοινωνική πρόνοια σε κρίση, Προκλήσεις και προοπτικές για την Κοινωνική εργασία»

Χαιρετισμός της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στην Διημερίδα «Η κοινωνική πρόνοια σε κρίση, Προκλήσεις και προοπτικές για την Κοινωνική εργασία» που διοργάνωσε στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο ΤΕΙ Αθήνας, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Κοινωνικής Εργασίας και το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.


Βασικά σημεία της ομιλίας της Περιφερειάρχη :

·           Η Ελλάδα ζει τα τελευταία χρόνια των μνημονιακών πολιτικών την πλήρη κατάρρευση των δημόσιων παροχών υγείας και πρόνοιας.

·           Στόχος μας είναι η ανάδειξη του άξονα της Κοινωνικής Πολιτικής ως κρίσιμου εργαλείου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει σήμερα η Περιφέρεια Αττικής.

·           Αναμορφώσαμε τον Προϋπολογισμό και προβλέψαμε τον εξαπλασιασμό των δαπανών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, από περίπου 2 εκατομμύρια πήγαμε στα 13 εκατομμύρια.

·           Επικεντρωθήκαμε σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την κάλυψη επειγουσών αναγκών στέγασης και επανένταξης αστέγων, προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, στήριξης κακοποιημένων γυναικών, σίτισης απόρων, επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες. Και αυτά δεν είναι παρά τα πρώτα βήματα. 

·           Σήμερα λοιπόν στην Περιφέρεια Αττικής έχει έλθει ο καιρός για να «κάνουμε το σωστό». Έχει έλθει ο καιρός της δράσης. Και στο επίκεντρο της δράσης αυτής, που τώρα ξεκινάμε, και σας ζητάμε να είσαστε όλοι συμπαραστάτες, βρίσκεται ακριβώς η κοινωνική πρόνοια και οι λειτουργοί της. Βρίσκονται οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι,
Μακαριότατε,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

Καταρχήν να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας που έλαβε την πρωτοβουλία της οργάνωσης αυτού του Συμποσίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Κοινωνικής Εργασίας και το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.
Και είπα να «συγχαρώ και να ευχαριστήσω» γιατί κυρίες και κύριοι, και απευθύνομαι ιδιαιτέρως εδώ και στους ξένους προσκεκλημένους, η Ελλάδα ζει τα τελευταία χρόνια των μνημονιακών πολιτικών την πλήρη κατάρρευση των δημόσιων παροχών υγείας και πρόνοιας.
Την πλήρη κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας.
Μια κατάρρευση που πλήττει ιδιαίτερα τους ανθρώπους εκείνους που στρέφονται, όλο και περισσότερο εξαιτίας της κρίσης, στις δημόσιες δομές για συμβουλή, στήριξη, θεραπεία.
Και ακριβώς τη στιγμή που αυτές οι δομές, είτε πρόκειται για δομές υγείας είτε για δομές πρόνοιας, θα έπρεπε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αύξηση των ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού, της ακραίας φτώχειας, ακριβώς σε αυτή τη στιγμή, οι πολιτικές δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών , τις καθιστούν ανεπαρκείς.
Αναποτελεσματικές. Σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτες. Και αυτή δεν είναι μια ιδεολογική ή, αν θέλετε, πολιτική διαπίστωση. Είναι η απτή, χειροπιαστή πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε όλοι μας, στον περίγυρό μας, στο περιβάλλον μας.
Η συμβουλή, η στήριξη, η θεραπεία – τα αυτονόητα και τα ελάχιστα δηλαδή για μια συντεταγμένη Πολιτεία – στην Ελλάδα του 2014 έχουν πλέον καταστεί ζητούμενα.
Στην Ελλάδα του 2014, οι κοινωνικές υπηρεσίες, ο ίδιος ο ρόλος της Κοινωνικής Εργασίας δεν απειλείται απλά. Υπονομεύεται καθημερινά από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές.
Και αυτή την κατάσταση τη βιώνουμε πολύ έντονα στην Περιφέρεια όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στην Αττική, η οποία πλήττεται σκληρότερα και αμεσότερα από την κρίση.
Οι αριθμοί της ανεργίας, της φτώχειας, των αστέγων, των απόρων, είναι γνωστοί σε όλους μας. Και είναι ντροπιαστικοί. Όπως εξίσου ντροπιαστικό είναι και το φαινόμενο της ολοένα και μεγαλύτερης απαξίωσης και υποβάθμισης του συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας.
Ενός συστήματος που πλήττεται από τη συστηματική υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση λόγω των περικοπών και της μνημονιακής απαγόρευσης των προσλήψεων.  Ενός συστήματος που πλήττεται στην καρδιά του από την απαξίωση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού. Των κοινωνικών λειτουργών.
Σε αυτό λοιπόν το συγκεκριμένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον καλείται να δράσει, κι έχει ήδη ξεκινήσει να δρα, η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής.
Η δράση της μεταφράζεται σε κάποια πρώτα μεν, ενδεικτικά δε βήματα, που μαρτυρούν τη διαφορετική μας φιλοσοφία. Αυτήν ακριβώς που μας διαφοροποιεί ριζικά από το παρελθόν και την πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές λιτότητας
Στόχος μας είναι η ανάδειξη του άξονα της Κοινωνικής Πολιτικής ως κρίσιμου εργαλείου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει σήμερα η Περιφέρεια Αττικής.
Για τον σκοπό αυτό άλλωστε στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού προβλέψαμε τον εξαπλασιασμό των δαπανών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από περίπου 2 εκατομμύρια πήγαμε στα 13 εκατομμύρια.
Πρόκειται για δράσεις που έχουν να κάνουν με την κάλυψη επειγουσών αναγκών στέγασης και επανένταξης αστέγων, προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, στήριξης κακοποιημένων γυναικών, σίτισης απόρων, επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες.
Και αυτά δεν είναι παρά τα πρώτα βήματα.
Γιατί η νέα Περιφερειακή Αρχή πιστεύει βαθιά στην ανάγκη να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες της Περιφέρειας. Και να παίξουν κεντρικό ρόλο σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φορείς και τους εργαζόμενους της Κοινωνικής Εργασίας, και κυρίως με την κοινωνία στην κατεύθυνση του σχεδιασμού και του συντονισμού πολιτικών και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.
Όλοι μαζί θα κτίσουμε τις συνεργασίες και τις συνέργειες. Για τα δίκτυα αλληλεγγύης εκείνα που βάλουν στο επίκεντρο τη στήριξη και την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών. 
Ειδικά σήμερα. Που οι ανάγκες είναι αυξημένες πιεστικές. Από τους πιο μικρούς σε ηλικία ως τους πιο μεγάλους. Περνώντας από όλους όσοι βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη, άνεργοι, άστεγοι, άποροι. Περιλαμβάνοντας τους ανθρώπους με αναπηρία. Τους ανθρώπους με ψυχικές παθήσεις.  Όλους όσοι δηλαδή έχουν σήμερα μεγαλύτερη και πιεστικότερη ανάγκη της δημόσιας κοινωνικής πρόνοιας.

Κυρίες και κύριοι,

«Ο καιρός είναι πάντα ο σωστός για να κάνουμε το σωστό», έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Σήμερα λοιπόν στην Περιφέρεια Αττικής έχει έλθει ο καιρός για να «κάνουμε το σωστό».
Έχει έλθει ο καιρός της ρήξης με τις λογικές της απάθειας του παρελθόντος και της ευθυγράμμισης με τις κεντρικές μνημονιακές πολιτικές.
Έχει έλθει ο καιρός της δράσης. Και στο επίκεντρο της δράσης αυτής, που τώρα ξεκινάμε, και σας ζητάμε να είσαστε όλοι συμπαραστάτες, βρίσκεται ακριβώς η κοινωνική πρόνοια και οι λειτουργοί της. Βρίσκονται οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους.
Σήμερα, ο καιρός είναι σωστός και η Περιφέρεια Αττικής είναι σε θέση και μπορεί να πράξει το σωστό.
Για τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους. Για εκείνους που η κρίση σαρώνει. Με τις δομές της και τα δίκτυα αλληλεγγύης της.

Κυρίες και κύριοι, 

Η Περιφέρεια Αττικής κι εγώ προσωπικά θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του συμποσίου σας.
Συμπεράσματα τα οποία είμαι σίγουρη ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά όχι μόνο στον τρέχοντα προβληματισμό αλλά και στη συγκεκριμενοποίηση των δράσεων.
Με την ποιότητα και την αναλυτικότητά τους είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσουν ένα ακόμη εργαλείο, ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα μας για μια κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα της κρίσης αλλά και ως εφαλτήριο για μια νέου τύπου ανάπτυξη.
Μια ανάπτυξη με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Κυρίες και κύριοι

Με τούτες τις λίγες σκέψεις, σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συμποσίου σας.