Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Μύθοι και πραγματικότητα: ο ΟΑΕΔ και ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας


Έχετε υπόψη σας πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, στα μητρώα του ΟΑΕΔ; 
Μην κουράζεστε, είναι δύσκολο κανείς να μπορεί να απομνημονεύσει ότι ανέρχονται στα 974.937 άτομα, εκείνοι που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην έχουν δουλειά από τη μία, αλλά και να ταλαιπωρούνται από χρόνιες καθυστερήσεις, ενός Οργανισμού που προσπαθεί, αλλά ορισμένες φορές δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε την περίπτωση της κάρτας ανεργίας. Όλοι αυτοί οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, πρέπει κάθε τρίμηνο να περνούν μια βόλτα από τον ΟΑΕΔ της περιοχής τους για να ανανεωθεί η κάρτα ανεργίας τους. Σωστά; 


Μόλις στις 25 Σεπτεμβρίου, ψηφίστηκε η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας εξ' αποστάσεως και από τον προσωπικό τους υπολογιστή, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στον Οργανισμό. 
Το υπουργείο Εργασίας, έσπευσε να πανηγυρίσει για τη συγκεκριμένη ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε και για την σχετική αποδοχή – παραλαβή του απαραίτητου ηλεκτρονικού συστήματος, που θα διευκολύνει χιλιάδες ανέργους. 
Ενάμιση μήνα μετά, δεν έχει γίνει ακόμα το παραμικρό, ενώ στον ΟΑΕΔ δηλώνουν άγνοια για το πότε θα ξεκινήσει επιτέλους, η συγκεκριμένη διαδικασία.

Για να μην γελιόμαστε: Όταν η τρόικα για παράδειγμα, μιλάει για μεταρρυθμίσεις, είναι πιθανό ότι αναφέρεται σε μια σειρά επώδυνα μέτρα, που έως τώρα έχουν προκαλέσει οδυνηρές περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των πολιτών και γενικότερα στο βιοτικό επίπεδο της χώρας. Όμως, υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις σαν και αυτή με την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που πρέπει να γίνουν και η μη εφαρμογή τους, μόνο ταλαιπωρία και αγανάκτηση προκαλεί. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έχουν ευθεία ανταπόκριση στην καθημερινότητα του πολίτη και μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα και να δείξουν ότι, κάποιοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, νοιάζονται για το κοινό καλό. Διαφορετικά, τι νόημα έχει να κατέχουν αυτή τη θεσούλα; Έτσι για... διακοσμητικό στοιχείο; Δεν νομίζω...

Πηγή: dikaiologitika.gr