Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Σερζ Λατούς: Λιτή αφθονία,ο νέος τρόπος ζωής. Συνέντευξη στον Γιάννη Eλαφρό (Καθημερινή)


Βουνό εταιρικής σχέσης αρχική σελίδα«Το ποτάμι της κατανάλωσης ξεχείλισε, πλημμύρισε τα πάντα και τώρα αφήνει τον βάλτο της ύφεσης. Αφού οι κοινωνίες αρρώστησαν από υπερβολική ανάπτυξη της οικονομίας, τώρα “σβήνουν” από το σκάσιμο της φούσκας. Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε την προοπτική της αποανάπτυξης;».

Συναντήσαμε τον «προφήτη» της ουτοπίας της λιτής αφθονίας, τον Γάλλο διανοούμενο Σερζ Λατούς, έναν προφήτη χωρίς θεό. «Είμαστε οι άθεοι της οικονομίας, της πραγματικής θρησκείας της νεωτερικότητας», μας λέει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris-Sud 11 (Orsais), ειδικός στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Βορρά-Νότου. Ο Σ. Λατούς ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένος από κινήσεις εναλλακτικής κοινωνικής και οικολογικής προσέγγισης.


Η Ελλάδα υποφέρει σήμερα από την ύφεση, την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές άγριων περικοπών. Τι νόημα έχει να μιλάμε για αποανάπτυξη, ρωτάμε. «Ας μην μπερδεύουμε το δικό μας πρόταγμα με τη στέρηση. Ισα ίσα, αυτό που συμβαίνει και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη είναι οι τρομακτικές συνέπειες της κρίσης των κοινωνιών της χρηματιστικοποίησης, της υπερανάπτυξης και της κατανάλωσης. Για πολλές δεκαετίες το σύστημα μας έλεγε ότι πρέπει να δώσουμε τα πάντα για την ανάπτυξη, χωρίς να ρωτάμε για την επόμενη μέρα. Ο πλανήτης όμως είναι πεπερασμένος, οι πηγές ενέργειας, τα φυσικά αποθέματα θέλουν μια άλλη διαχείριση», απαντά ο Γάλλος φιλόσοφος.

«Η σύγχρονη τραγωδία», σύμφωνα με τον Σ. Λατούς, «συνίσταται στο ότι, ενώ βρισκόμαστε σε μια κοινωνία υπερ-καταναλωτική, δεν μπορούμε να καταναλώσουμε. Στη λογική της λιτής αφθονίας, που πρεσβεύουμε, δεν υπάρχει στέρηση. Απεναντίας στη σημερινή κοινωνία που στηρίζεται στην αγορά, ο δείκτης στέρησης είναι πάντα μεγαλύτερος από τον δείκτη ικανοποίησης, γιατί μόνο έτσι δημιουργείται η ανάγκη της κατανάλωσης. Η διαφήμιση αναπαράγει τη στέρηση και δημιουργεί νέες ανάγκες, πλαστές».http://www.panoreon.gr/informing/latouche.html

.........................................................." "αφθονία", πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι συνώνυμη της μηδενικής οικονομικής μεγέθυνσης. Αντιγράφω: 

"Η εποχή που θα διαδεχθεί εκείνη της οικονομικής ανάπτυξης -η οποία δεν θα επέλθει με την εφαρμογή ενός ενιαίου μοντέλου- θα σηματοδοτήσει την αναζήτηση τρόπων συλλογικής άνθησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας, οι οποίοι δεν θα περιορίζονται πλέον στην υλική ευημερία που καταστρέφει το περιβάλλον και τους κοινωνικούς δεσμούς. Ο στόχος της ευζωίας μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, ανάλογα με τη συγκυρία. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο είναι να ανοικοδομήσουμε και να ξαναβρούμε νέες κουλτούρες και πολιτισμικά πρότυπα. Αυτή η ευζωία θα βρει τη μορφή της επανασυνδεόμενη με τις ιδιαίτερες τοπικές παραδόσεις."

Γιάννα Ν.Σ.
Πηγή : Greg Maltezos (facebook)