Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» «Διπλός ο ρόλος σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»



Σε δήλωσή της με αφορμή την έκδοση του νέου ένθετου «Περιφέρεια» της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παρασκήνιο», η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στον κρίσιμο, διπλό ρόλο που πρέπει να παίξει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται «να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας» και να αντιμετωπίσει «αποτελεσματικά την ανθρωπιστική κρίση, κινητοποιώντας δομές, συντονίζοντας δράσεις και συνδυάζοντας χρηματοδοτικά εργαλεία». «Οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αναντικατάστατο ρόλο, προκειμένου η κοινωνία να υπερβεί τη σημερινή, δύσκολη συγκυρία, με ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», τόνισε η ίδια.

 Αναλυτικά η δήλωση της Περιφερειάρχη: «Ένα ένθετο αφιερωμένο στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καλοδεχούμενο. Ειδικά μάλιστα σήμερα, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει σοβαρό ρόλο σε δύο επίπεδα. Πρώτον, να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, για παράδειγμα μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της περιόδου 2014 - 2020 – να μη χαθούν δηλαδή χρήματα και αναγκαία έργα, όπως συνέβη με την προηγούμενη περίοδο.

Δεύτερον, Δήμοι και Περιφέρειες, είναι εκείνοι οι θεσμοί, που μαζί με άλλους (οργανώσεις, Εκκλησία, κ.α.) καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ανθρωπιστική κρίση, κινητοποιώντας δομές, συντονίζοντας δράσεις και συνδυάζοντας χρηματοδοτικά εργαλεία. Με λίγα λόγια: οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αναντικατάστατο ρόλο προκειμένου η κοινωνία να υπερβεί τη σημερινή, δύσκολη συγκυρία, με ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.


Τέλος, η έκδοση του ένθετου είναι καλοδεχούμενη σε μια περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι λειτουργοί της έχουν ανάγκη την έγκυρη γνώση και την πολύπλευρη ενημέρωση, καθώς αντιμετωπίζουν κρίσιμα διακυβεύματα. Αποτελεσματική αυτοδιοίκηση και έγκυρη ενημέρωση οφείλουν να αλληλοτροφοδοτούνται και να συμβαδίζουν. Στην κατεύθυνση αυτή εύχομαι ότι θα συμβάλλει το νέο ένθετο του Παρασκηνίου».

Πηγή : Περιφέρεια Αττικής