Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την πρόταση εξεταστικής για τα μνημόνια

Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιστροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια, καταθέτει εντός της ημέρας Ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κύβος ερρίφθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, παρουσία και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Τάσου Κορωνάκη. 

Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Χρήστος Μαντάς, μιλώντας για "υλοποίηση της δέσμευσής" χωρίς ωστόσο "διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής".

Η περίοδος που θα βρεθεί στο "μικροσκόπιο" της εξεταστικής επιτροπής, άρχεται από τον Οκτώβριο του 2009, ήτοι μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Γιώργο Παπανδρέου και ολοκληρώνεται στην διακυβέρνηση της τρικομματικής κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα:

  -Οκτώβριος 2009 με Μάιο 2010. Πρόκειται για την περίοδο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου που οδήγησαν στο Καστελόριζο και στην ανακοίνωση της ένταξης της χώρας σε μηχανισμό στήριξης στο ΔΝΤ και στην υπογραφή της 1ης δανειακής σύμβασης από την κυβέρνηση Παπανδρέου

- Μάιος 2010 με Νοέμβριος 2011 κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της 2ης Δανειακής Σύμβασης

- Νοέμβριος 2011 με Μάιο 2012. Η έρευνα θα εξετάσει τους όρους του PSI και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπαδήμου

-  Μάιος 2012 και εντεύθεν δηλαδή την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και στην συνέχεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ


Συγκεκριμένα, ο κ. Μαντάς δήλωσε:

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων. Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας".

Υπενθυμίζεται, ότι η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο καθεστώς των μνημονίων είναι προαναγγελθείσα ήδη εδώ και έναν μήνα, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά την εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο.

Νωρίτερα, το Capital μετέδιδε: 
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρωθυπουργό, την οποία συγκάλεσε ο Α. Τσίπρας εκτάκτως, σήμερα το πρωί.

Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης.

Υπενθυμίζεται, ότι στο προεδρείο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι τρεις αντιπρόεδροι, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μπαλάφας και Δέσποινα Χαραλαμπίδοκ, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Φίλης, Αθανάσιος Πετράκος, ΄Ολγα Γεροβασίλη και ο γραμματέας της Κ.Ο , Χρήστος Μαντάς.

Της Νίκης Ζορμπά

Πηγή : capital.gr