Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Απέδρασε η Β. Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο


Απέδρασε, σύμφωνα με το συνήγορό της Φραγκίσκο Ραγκούση, από το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο που κρατούνταν η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου. 

Η κ. Σταμάτη, όπως η ίδια ανέφερε στην πέμπτη αίτηση αποφυλάκισης η οποία απορρίφθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, βρισκόταν σε "ακούσια νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο" καθώς πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ενώ δεν κοιμάται πάνω από δυο ώρες την ημέρα.
Το περιστατικό φέρεται να επιβεβαιώνει η εξωτερική φρουρά του ψυχιατρείου (σωφρονιστικοί υπάλληλοι) καθώς κρατούνταν σε χώρο όπου κλείνει με σιδεριά και υφίσταται φρουρά απ΄ έξω. Άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέφυγε, ενώ ο συνήγορος της ανέφερε πως του είχε πει ότι "τίποτα δεν θα την εμποδίσει να βρεθεί οντά στο παιδί της".

Η κ. Σταμάτη άλλωστε σε όλες τις αιτήσεις αποφυλάκισης που απορρίφθηκαν μετά από 35 μήνες κράτησης, επικαλείται βέβαια το γεγονός ότι το 8χρονο παιδί της μεγαλώνει χωρίς κανέναν από τους δυο γονείς του: Χαρακτηριστικά στην τελευταία ανέφερε:

"Δεν αποδεικνύεται ότι θα τελέσω νέες αξιόποινές πράξεις αφού και για αυτές για τις οποίες κατηγορούμαι δεν τις έχω τελέσει, αλλά τουναντίον θα αγωνιστώ σκληρά για να ξεπεράσει ο γιός μου τα προβλήματα αλλά και για την αποκατάσταση της υγείας μου".

Συνελήφθησαν τέσσερις σωφρονιστικοί

Τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη στο Δρομοκαΐτειο συνελήφθησαν από την Ασφάλεια δυτικής Αττικής που διενεργεί την προανάκριση για την απόδραση στο πλαίσιο της τυπικής διαδικασίας και σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία, για απελευθέρωση κρατουμένου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη δικογραφία αυτή θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, πιθανότατα σήμερα.

Οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που εκτελούσαν τις δύο από τις τρεις βάρδιες φύλαξης της κρατούμενης. Σημειώνεται ότι η απόδραση έγινε πιθανότατα μεταξύ 1.30 και 5 το πρωί, από την μπαλκονόπορτα του θαλάμου, όπου βρέθηκε ανοιχτό, αλλά όχι παραβιασμένο, το λουκέτο. Η Βίκυ Σταμάτη έφυγε παίρνοντας όλα της τα πράγματα. 

Οι έρευνες της ασφάλειας είναι σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό της καθώς και για τη διευκρίνιση των συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασε.

Νωρίτερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε διατάξει κατεπείγουσα έρευνα για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη. Συγκεκριμένα, με έγγραφό της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών (στον οποίο επισυνάπτονται σημερινά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο), η κ. Κουτζαμάνη ζητά να αναλάβει εισαγγελέας εφετών την έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών απόδρασης της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου και τη διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των υπευθύνων για τη φύλαξη της ή και όποιων άλλων τυχόν εμπλεκομένων προσώπων.

Η εισαγγελέας ζητά να εξεταστούν μάρτυρες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας με αιτιολογημένο πόρισμα. 

Έκκληση να επιστρέψει στο νοσοκομείο

Το πρωί έκκληση στη Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει στο Δρομοκαΐτειο, απηύθυναν η μητέρα της Γεωργία και ο αδελφός της Παναγιώτης Σταμάτης, μιλώντας στο "Mega", ενώ εξέφρασαν φόβους για τη ζωή της. «Μίλησε χθες το βράδυ, στις 9 η ώρα, με το παιδί της και ήταν πολύ στενοχωρημένη και απελπισμένη μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης» είπε, μεταξύ άλλων, η μητέρα της.

«Επιβάλλεται να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Είναι μια πράξη που έγινε εν βρασμώ» ανέφερε ο αδελφός της, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η Βίκυ Σταμάτη, το μόνο που έλεγε συνεχώς είναι ότι θέλει να γυρίσει στο παιδί της.

Πρόεδρος Δρομοκαϊτειου: H διοίκηση δεν φέρει ευθύνη

Ο πρόεδρος Δρομοκαΐτειου, Ισίδωρος Πρώιος, τόνισε ότι η διοίκηση δεν φέρει ευθύνη γιατί η κ. Σταμάτη ήταν υπό φρούρηση συνεχή, ενώ υπογράμμισε ότι η φρουρά πάντοτε ήταν απέξω και πως ήταν μόνη και το δωμάτιο εφρουρείτο επί 24ωρου βάσεως απο φρουρά των φυλακών Κορυδαλλού σε τρεις βάρδιες.

Επισήμανε ότι το δωμάτιο ήταν στο ισόγειο, είχε μπαλκονόπορτα και η μπαλκονόπορτα είχε λουκέτο. Σύμφωνα με τα όσα γνώριζε ο ίδιος, το λουκέτο ήταν παραβιασμένο. Εκτίμησε ότι ίσως η απόδραση έγινε κατά τη διάρκεια της αλλαγής φρουράς και διευκρίνισε ότι το νοσοκομείο έχει θυρωρείο, αλλά έχει και διάφορα σημεία διαφυγής.

"Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία"

"Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία. Ήδη διατάχθηκε (αρ. πρωτ. 396/2-4-2015) κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από την Εισαγγελική Αρχή για τη διακρίβωση των ευθυνών υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν την υποχρέωση της φρούρησης της κρατουμένης" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος σχετικά με την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη. 

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως "Στο πλαίσιο ένταξης του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα να νοσηλεύονται σ’ αυτά και γυναίκες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει."

"Η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα. Η μεταφορά και νοσηλεία τους στα νοσοκομεία προσαρμόζεται στις οδηγίες των γιατρών. Η φρούρηση διασφαλίζεται, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνει τις ανάγκες της νοσηλείας" σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.


Πηγή capital.gr Παναγιώτης Στάθης