Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Παναγιώτης Στάθης : ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ

Δεν τυγχάνει εφαρμογής στα Κύθηρα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την προσωρινη αναστολή εκμετάλλευςης των παραλιών απο το Δήμο, αναφέρει με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης επικαλούμενος το ειδικό νομικό καθεστώς της εγχωρίου που ισχύει για το νησί μας σε αντιδαστολή με την απόφαση που μιλά για "τη δημόσια κτήση των παραλιών". Η εγχώριος είναι πράγματι η σημαντική διαφορά των Κυθήρων σε σχέση με την απόφαση. 
-Θα πρέπει όμως να επισημανθεί και το πνεύμα της απόφασης που μιλά για δραστηριότητες "ήπιες και συμβατές με τον προορισμό των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος" και πως οι παρεμβάσεις "πρέπει να γίνονται μεμονωμένα και κατά περίπτωση". Άλλωστε αφενός η απόφαση δεν είναι οριστική και αφετέρου ουδείς πρέπει να ξεχνά τις ειδικές ευαισθησίες του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας για περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα αιγιαλού και τις αποφάσεις που θεσπίζουν καθεστώς προστασίας και όχι αλλοίωσης του χαρακτήρα τους.    
Αναφέρει ο δήμαρχος:
"Ο Δήμος Κυθήρων ΔΕΝ έχει καμία σχέση με αυτήν την απόφαση του ΣτΕ. Αυτό έλειπε. Αυτό που εδώ και χρόνια φωνάζουμε, ότι δηλαδή τις παραλίες οφείλει να τις διαχειρίζεται η Εγχώριος και ΟΧΙ ο Δήμος, επιβεβαιώνεται πλέον πανηγυρικά. Συνεπώς ο Δήμος Κυθήρων που έχει το ΕΙΔΙΚΟ νομικό καθεστώς της Εγχωρίου, μπορεί να νοικιάσει ό,τι συμπεριλαμβάνεται στην εγχώρια περιουσία του, χωρίς ειδικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, αφού η περιουσία αυτή είναι εγχώρια και όχι δημόσια. Εφόσον για την Εγχώριο έχουμε ΕΙΔΙΚΟ καθεστώς, αυτό υπερισχύει κάθε γενικής διάταξης νόμου, συνεπώς η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ΔΕΝ έχει εφαρμογή στα Κύθηρα και Αντικύθηρα".
Η ΑΠΟΦΑΣΗ 
Η απόφαση του ΣτΕ (που εκδόθηκε ένα μήνα πριν) κάνει λόγο και για τις απευθείας αναθέσεις από Δήμους για την εκμετάλλευση των παραλιών,κάτι που χαρακτηρίζει παράνομο( σ.σ το δικαστήριο).  Όμως το δημοτικό συμβούλιο είχε φροντίσει  με  απόφασή να διορθώσει όπως αναφέρεται, την μέχρι πρότινος διαδικασία. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα που αναφέρεται σε "παρατυπίες":  

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΡΙΓΟ ΦΜ( ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ 16/3/2015):
"Τέλος, το Δ.Σ. προχώρησε στην απόφαση για τη σύναψη Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας αναφορικά με την διαδικασία μίσθωσης των παραλιών και του Camping Καψαλίου, μετά από ενδελεχή επεξεργασία του θέματος με τον Ειδικό Συνεργάτη του Δήμου (Νομικό) και τον Καθηγητή της Νομικής κ. Γεώργιο Κασιμάτη. Με την σύμβαση αυτή, η νέα Δημοτική Αρχή, σε πλήρη εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων, αποδίδει στην Εγχώριο Περιουσία τα δικαιώματα που εκ του Νόμου της ανήκουν αναφορικά με τις κοινόχρηστες εκτάσεις και διακόπτει την μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πρακτική (απευθείας μίσθωση από το Δήμο), η οποία ήταν παράτυπη, γεγονός που είχε επισημανθεί πολλές φορές στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή τόσο από την Εγχώριο Περιουσία, όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που σε έγγραφό της προς το Δήμο Κυθήρων το 2011 ενημέρωσε το Δήμο ότι επί του αιγιαλού και της παραλίας η Εγχώριος Περιουσία είναι αποκλειστικός «κύριος και νομεύς». Μόλις υπογραφεί η Σύμβαση Διαδημοτικής Συνεργασίας με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θα προχωρήσει στην διακήρυξη εκμίσθωσης των παραλιών και του Camping".

Πηγή : Παναγιώτης Στάθης