Η απειλή ενός οικονομικού ατυχήματος στην Ελλάδα, ή Graccident, έρχεται πιο κοντά εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, οικονομολόγος και αρθρογράφος στο Bloomberg View, μετά το τελευταίο Eurogroup.
Η άμεση κρίση έχει αποτραπεί μια ακόμη φορά στο ελληνικό δράμα, αλλά η ερμηνεία αυτή είναι επίσης δυνητικά παραπλανητική, παρά την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.
O Ελ Εριάν δίνει πλέον πιθανότητα για Graccident κοντά στο 50%, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την ευημερία της Ελλάδας, καθώς οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται.
Αυτές οι πιθανότητες είναι ανησυχητικές και το σενάριο Graccident είναι ιδιαίτερα τρομακτικό. Αυτό θα σήμαινε ότι τόσο η ελληνικές αρχές όσο και οι ευρωπαϊκοί φορείς που χαράσσουν πολιτική, έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης για το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ, γράφει στο Bloomberg View.
Η δηλώσεις προόδου αγοράζουν χρόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά δεν φέρνουν τις δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση μιας κρίσης που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα και διαβρώνει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Στην καλύτερη περίπτωση, μοιάζει με άλλη μια προσπάθεια που παρατείνει κουτσά-στραβά την υπάρχουσα κατάσταση με μείωση της αποτελεσματικότητας.
Ο Ελ Εριάν αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές που βαραίνουν την Ελλάδα τους επόμενους μήνες και τις επιπτώσεις από μια στάση πληρωμών στη διοχέτευση της ρευστότητας, ενώ σημειώνει πως μια ελληνική χρεοκοπία με το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να είναι επιβλαβείς για το διεθνές νομισματικό σύστημα.
Εκτός ελέγχου
Στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup τη Δευτέρα, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μια αρκετά ισχυρή δήλωση υποστήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της, πολύ λιγότερο να πάρει άμεσα κεφάλαια που χρειάζεται απεγνωσμένα.
Η Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ και το διεθνές νομισματικό σύστημα χρειάζεται μια επείγουσα και συνεπή εφαρμογή μιας σειράς σημαντικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της δράσης από την ελληνική κυβέρνηση για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές και την αναμόρφωση της δημοσιονομικής λιτότητας, υπέρ της ανάπτυξης, σημειώνει ο Ελ Εριάν.
Αλλά αυτό έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί, καταλήγει.
Πηγή : enikos.gr